Nu aveți nici un articol în lista d-voastră de dorințe.

Akhenaton, cel ce salasuieste in adevar

de Naghib Mahfuz

Akhenaton, cel ce salasuieste in adevar

Naghib Mahfuz a primit Premiul Nobel pentru literaturã în 1988. Dragoste si moarte în Valea Regilor. Intrigi care fac si desfac imperii. Un tanar calatoreste pe firul istoriei pentru a afla povestea, scrisa cu lacrimi si sange, a lui Akhenaton, faraonul nebun, si a sotiei sale, preafrumoasa Nefertiti, fecioara cu trup de curtezana care a inflacarat imagin...
Citeste in continuare...
18,30  LEI
 LEI5615

Stoc epuizat

Economisesti: 2,74 LEI 15% discount

Urgent Cargus Curier: 24-48 ore

„Akhenaton este un roman fabulos despre Egiptul antic si totodata o privire sfredelitoare proiectata asupra lumii de azi." Los Angeles Times Book Review „O poveste emotionanta si tulburatoare, care dezleaga si sporeste deopotriva tainele unei lumi impovarate de patimi." The New York Times Book Review„Bogatia de imagini, sunete, culori si arome nebanuite care razbate pana la noi din paginile romanului continua sa ne incante mult timp dupa ce am inchis cartea." The Washington Post„Mahfuz este un Charles Dickens arab, istorisind povesti fascinante în penumbra unei cafenele din Cairo." Newsweek
Monoteismul – o controversă
Akhenaton, cel ce sălăşluieşte în adevăr –Naghib Mahfuz

Spiritul uman a cunoscut în drumul său către desăvârşire, multe asemănări în contextul mai multor epoci. Întotdeauna au existat reformele, omenii revoltaţi ai epocii, oameni care dispreţuiau ideologia timpului în care trăiau. Un astfel de om a fost Akhenaton, faraonul rebel socotit eretic, personajul principal al lui Naghib Mahfuz, în cadrul romanului cu titlu edificator: “Akhenaton, cel ce sălăşluieşte în adevăr”. încă de la început, tocmai prin acest iz edificator al titlului, romanul devine un mister deoarece tratează mutaţia religioasă a Egiptului de la mijlocul secolului XIV i.e.n. - o perioadă de tranziţie: momentul impunerii monoteismului în faţa politeismului. Privind acest moment avem brusc un echivoc: de partea cui se află dreptatea, cine sălaşluieşte de fapt în adevăr, Akhenaton sau preoţii lui Amun, susţinători ai politeismului.
Lucrarea lui Mahfuz poate fi privită şi ca un bildungsroman, firul narativ fiind condus de tânărul Meriamun care pleca într-o călătorie, ce constituie un drum iniţiatic, spre oraşul dispărut al faraonului Akhenaton. La douăzeci de ani dupa moartea acestui personaj istoric controversat, Meriamun devine persoana care elucidează misterul dreptăţii, itervievând rude, nobili sau martori de ocazie ce istorisesc fiecare domnia acestui faraon creând astfel un labirint de intrigi în care se pierde un destin.
Autorul surprinde cu subtilitate momentul schiţării monoteismului ca religie a viitorului, în care iubirea devine virtutea primordială pe care Akhenaton o vede ca pe o salvare supremă, care însă este nimicită de patimile unei lumi superstiţioase.
Trecând peste tentaţia clişeizată de a jongla cu nişte fapte pe o temă istorică, autorul reuşeşte să construiască un roman istorico-religios. Iar roman istoric fiind, negreşit că este un roman social, un roman de moravuri, de tradiţii si de obiceiuri. Deci, fireşte, un roman psihologic.
Meriamun aprofundează ideologia şi dorinţa de schimbare a lui Akhenaton. Astfel observă că noua religie pe care acesta o impune atinge paroxismul printr-o transă extatică ce se departează de raţionament, dar care este totuşi profetică dacă o raportăm la contemporaneitate. Acest aspect oferă un impuls actual romanului şi invită la reflecţii.
“Akhenaton, cel ce sălăşluieşte în adevăr” este un amplu tablou în care imaginile nuanţează o explicare a sinelui prin intermediul unei idei care atinge sacralitatea devenind religia pe care Akhenaton o propovăduieşte în faţa unei lumi cu fade principii spirituale. O lume înscrisă într-o anumită orchestraţie epică ce face din Mahfuz un desăvârşit arhitect al acestui gen.
Scrieți o recenzie
Nota
Cod Produs: H05052
Noutate: 6 ian. 2008
Editura: Humanitas
Data aparitiei: 2008
Traducător: Mihai Patru
Număr de pagini: 198
Ediția cărții: a II a
Formatul cărţii: 13x20 cm
ISBN: 973-50-1459-9
Premii: Nobel 1988
Citeste in continuare...Citește mai puțin ...
LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei