Cărți

Grilă Listă
Setați descendent

Articolele 1-30 din 86

Cumpără acum de la
  • Orientari culturale metamoderne. Proza europeana actuala
    65.00 LEI
    Volumul Orientari culturale metamoderne - Proza europeana actuala urmareste o tematica prea putin abordata in domeniul stiintelor umaniste, referitoare la (de-)conectarea paradigmelor literare din ultimele decenii in literatura europeana, modernism, postmodernism si metamodernism, din perspectiva mentalitatilor, cu aplicare mai concreta la productiile in proza, inclusiv cele din cultura romaneasca. Intentia epistemologica a lucrarii vizeaza aprecierea unui potential creator national si relativa lui sincronizare cu modelele culturale europene si, de asemenea, alinierea pozitiva a studiilor romanesti la spatiul european de cercetare in disciplinele filologice, mai precis abordarile de literatura comparata, culturologie si studii culturale, dar si critica si istorie literara, analize si sinteze interpretative care valorifica texte din arealul francez, britanic, hispanic, est-european, gasind puncte de convergenta si, totodata, linii divergente intre acestea. In acest sens, scopul principal al cartii se concentreaza asupra modificarii de paradigma postmoderna din literatura europeana in proza, pentru relevarea unor instrumente de analiza literara si culturala.
  • Descentralizarea administrativa, intre drept si ideologie
    48.00 LEI
    Evolutia lumii civilizate spre localism, autonomie si regionalizare are doua mari componente: esafodajul juridic este varful aisbergului, suprastructura formala; in spatiul nonformal al societatilor, pulseaza insa ideologiile si modelele culturale care forjeaza identitatile complexe ale natiunilor contemporane si care dau masura ritmului si profunzimii proceselor descentralizarii. In cercetarile noastre, am incercat sa surprindem dialectica acestor doua fundamente, intr-un "dialog" al stiintelor juridice cu ideologiile politice si cu stiintele istorico-hermeneutice. In absenta unui solid suport ideologic de factura democratica (liberala), in absenta unui ethos comunitar care sa se bazeze pe subsidiaritate (concept propriu doctrinei sociale a catolicismului), dar si in conditiile unui voluntarism juridic inspirat de istoricismul de stanga, descentralizarea din fostele tari comuniste are adesea aspectul unei forme fara fond, a unei caroserii sub care nu regasim niciun motor al schimbarii sociale. Privita de autoritati ca un obiectiv politic impus de partenerii din Uniunea Europeana (si "tolerat" doar pentru pastrarea bunelor relatii cu acestia), descentralizarea din Est oscileaza intre formele juridice occidentale si habitusurile cultural-administrative rasaritene.
  • Activitatea de intelligence. Limite morale si deontologice
    36.00 LEI
    Volumul de fata abordeaza tema moralitatii in intelligence, atat la nivel "strategic", cat si la nivel "operational". Aceasta lucrare isi propune doua scopuri: evaluarea teoriilor contemporane ale moralitatii in intelligence si fundamentarea unei noi conceptii ancorata in teoriile dreptatii cosmopolite. Noutatea volumului consta in abordarea in oglinda a celor doua niveluri si propunerea unei teorii unificatoare care aduce impreuna mai multe directii din literatura de specialitate.
  • Jocul politicilor publice
    64.00 LEI
    Volumul isi propune identificarea unui raspuns, sau macar a unei arii de cautare a acestuia, la intrebarea cum ar putea fi cel mai bine rezolvate problemele cetatenilor prin intermediul unor politici publice, intr-o situatie de echilibru al indeplinirii conditiilor impuse de regulile unei democratii, cu o societate civila si un cadru institutional cu trasaturile celui existent in Romania? Pentru a atinge acest obiectiv volumul porneste de la premisa ca dezvoltarea unei abordari de politici publice este posibila in Romania numai daca este luata in considerare influenta unor caracteristici preexistente ale societatii in care aceasta este aplicata.
  • Ipoteze religioase in studiul naturii umane. O explorare stiintifica, filosofica si teologica
    35.00 LEI

    Volumul de fata reuneste textele comunicarilor prezentate la Conferinta interdisciplinara Ipoteze religioase in studiul naturii umane care a avut loc la Universitatea de Vest din Timisoara, in perioada 28-29 octombrie 2022. Aceasta conferinta si-a propus sa analizeze din punct de vedere empiric si conceptual anumite ipoteze fundamentale ale literaturii religioase, preponderent crestine. Printre domeniile stiintifice reprezentate in cadrul lucrarilor dezbatute cu acest prilej s-au regasit: lingvistica, teologia, filosofia, asistenta sociala, medicina, informatica, istoria si altele.

    Conferinta a urmarit prezentarea rezultatelor cercetarilor din proiectul Religious Hypothesis and the Study of Human Nature, finantat de Fundatia John Templeton si Universitatea Oxford in cadrul granturilor New Horizons for Science and Religion in Central and Eastern Europe, dar si a altor cercetari conexe. Prin aceste comunicari s-a incercat oferirea pentru publicul larg a unei imagini cat mai exhaustive asupra problematicii abordate.

  • Inovare sociala prin practica in asistenta sociala. Abordari sustenabile, practici de impact si schimbare comunitara
    40.01 LEI

    Practica de specialitate reprezinta pentru studenti cadrul de aplicare si consolidare a cunostintelor teoretice, cadrul desavarsirii lor profesionale. Ea face parte din planul de invatamant in asistenta sociala la nivelul studiilor universitare. Constientizandu-se importanta practicii de specialitate pentru procesul de formare in profil profesional, la nivelul specializarii de Asistenta Sociala s-a creat si dezvoltat un model de organizare a perioadelor de practica, o metodologie de coordonare, indrumare si evaluare a studentilor practicieni. Ca numar de ore, fata de disciplinele teoretice, totdeauna practica de specialitate a avut o pondere semnificativa.

    Practica de specalitate reprezinta un mod de lucru prin care studentii beneficiaza de posibilitatea de a intra in contact direct si de a lucra in diferite institutii de profil social, putand valorifica cunostintele teoretice, metodele si tehnicile in asistenta sociala predate si dezvoltate la orele de curs.

    Scopul general al practicii de specialitate devine, astfel, cel de a identifica, dezvolta, exersa si consolida abilitati si competente specifice profesiei de asistent social, de management a activitatilor si de a cunoaste aspectele etice ale acestei profesii.

    Ghidul de practica in asistenta sociala poate asigura calitatea serviciilor oferite beneficiarilor, dar si pentru a stabili cadrul de lucru, etic si profesional pentru viitorii asistenti sociali. Acesta poate sa reprezinte o resursa de referinta pentru studenti, de informatii sau practici pentru abordarea unor situatii specifice.

  • Diplomatia culturala ca element soft power
    25.00 LEI

    Diplomatia culturala ca element soft power. Studiu de caz - Festivalul International "George Enescu"

    Din cuprins:

    • Diplomatie externa

    • Diplomatie si patrimoniu

    • Studiu de caz: Festivalul International "George Enescu"

    Cartea de fata isi propune sa analizeze modalitatea in care cultura si diplomatia se impletesc. Mizele in diplomatie au legatura deseori cu absenta oricarui conflict. In aceasta carte vom surprinde o altfel de miza pe care exercitiul diplomatic si-l propune prin intermediul culturii: de a apropia oameni, societati, grupuri si pana la urma state. In ceea ce priveste studiile diplomatiei culturale, vom observa ca aceasta tema, desi mai actuala ca niciodata, nu reuseste sa isi gaseasca specificul in studiile spatiului international sau al relatiilor internationale. In schimb, asistam la tot mai multe activitati culturale a caror existenta se justifica tocmai prin mesajul pe care cultura il are: acela de a sterge granitele intre Mine si Celalalt. O tema grea, cu puternice valente sociologice dar care isi gaseste tot mai mult specificul in studiul relatiilor internationale. - Madalina Iacob

  • Cum sunt pregatite scolile sa primeasca toti copiii
    45.00 LEI

    Cum sunt pregatite scolile sa primeasca toti copiii. Cercetare privind accesul scolar al copiilor cu dizabilitati si/sau CES in contextul romanesc actual

    Scolile se gasesc intr-o situatie foarte provocatoare pentru a face fata accesului si participarii tuturor copiilor la o educatie incluziva, echitabila si de calitate. Dupa a doua jumatate si la sfarsitul secolului XX, incluziunea educationala a capatat o conotatie, inspirata partial de idealurile umaniste (care au promovat miscarea pentru drepturile omului si pentru valorizarea minoritatilor vulnerabile sau excluse) si partial inspirata de progresul realizat in relatia dintre cercetarea educationala, dezvoltarea neurostiintelor (care a largit cunostintele despre abilitatile educationale ale persoanelor cu dizabilitati si/sau CES), schimbarea practicilor si politicile educationale aplicate adecvat si eficient in sistemele educationale din Europa si din intreaga lume democratica.

    Dupa peste 25 de ani, de cand in Romania a inceput diseminarea valorilor si principiilor educatiei incluzive, devine impetuos necesar ca cercetarea romaneasca sa identifice in ce masura aceste valori si principii de actiune educationala sunt implementate si constituie directii de actiune cotidiana la nivelul scolilor noastre. Tabloul real al aplicarii abordarii educationale incluzive, prin opiniile si actiunile evidentiate la managerii scolari, lasa inca o impresie de neaderare si de neimplicare pentru inceperea unui proces real de schimbare transformationala a scolii si a curriculumului scolar. - Coordonatorii

  • De la vraja la vrajeala
    56.00 LEI

    De la vraja la vrajeala. O antropologie a supranaturalului contemporan

    Camelia Burghele este o personalitate recunoscuta a generatiei sale, deja consacrata (printre altele prin monumentala serie Satele salajene si povestile lor, numarand deja zece volume). E o "pasare rara" care merita rasplata recunoasterii pentru o munca asidua depusa cu daruire, intelepciune si... stiinta. Studiile sale etnologice de magie terapeutica si comportament cultural in satul traditional i-au deschis orizonturile spre antropologia culturala, unde, iata, pune sub lupa structuri magice contemporane cu intregul lor context actual.

  • Filosofia existenței defecte
    29.00 LEI
    Tot ce sustine filosofia lui Constantin Noica, ideile "devenirii intru fiinta", intreaga schema operativa a individualului, determinatiilor si generalului, pare sa nu vizeze altceva decat carente ale lumii, deficiente ale acesteia. Termenii in care Noica interpreteaza lumea sunt cei obisnuiti ai filosofiei: individual, determinatii, general, numiti aici abreviat IDG. Ei sunt termenii clasici, consacrati ai filosofiei, usor de regasit in orice breviar al lexicului filosofic. Asadar, e usor de vazut cum existenta defecta, chiar fara a fi numita explicit, este tema ce unifica filosofia lui Noica. A vorbi despre devenirea intru fiinta inseamna a vorbi despre existenta defecta. Devenirea intru fiinta este existenta defecta. Filosofia existentei defecte. Cinci conferinte despre Constantin Noica acopera, ca idee, toate aceste crize numite de Noica in numele savant al filosofiei. - Ion Militaru
  • Sonnets. Sonete
    40.01 LEI
    Versiunea bilingva de fata urmeaza strict, din punct de vedere semantic, textul original, bazandu-se pe dictionarele istorice ale limbii lui Shakespeare - in primul rand pe al lui Alexander Schmidt (Shakespeare Lexicon, Alexander Schmidt, Berlin, Georg Reimer, 1902).
  • Politici ale memoriei in Romania postsocialista
    60.00 LEI
    Politici ale memoriei in Romania postsocialista. Atitudini sociale fata de redenumirea strazilor si inlaturarea statuilor Volumul exploreaza politicile spatiului simbolic implementate in perioada care a urmat prabusirii regimului comunist in Romania. Denumirile de strazi, placile memoriale si statuile amplasate in spatiul public constituie piesele de baza ale ordinii topo-memoriale a unui regim politic.
  • Managementul clasei si nativii digitali
    29.00 LEI
    Lucrarea are doua premise puse in valoare de cele mai noi cercetari in domeniu: una dintre premise se constituie din datele pe care neurostiintele le pun la dispozitie cu privire la caracteristicile si modalitatile de functionare ale creierului uman; a doua premisa este constituita din datele despre nativii digitali si despre specificul modului de viata al acestei generatii, la intersectia dintre realitatea fizica si spatiul virtual.
  • Istorii romanesti ale ideii de Europa, secolele XVII-XXI
    48.00 LEI
    Volumul cauta sa inventarieze diferitele maniere in care a fost perceputa ideea europeana si imaginea batranului continent in cultura romana a veacurilor XVII-XXI din perspectiva geografica, geopolitica, sociala, confesionala ori culturala. El reuneste cateva eseuri care se bazeaza pe surse narative (cronici), publicistice (jurnale, reviste culturale), discursuri politice etc. La incheierea fiecaruia dintre ele au fost selectate si reproduse totodata o serie de documente ilustrative din sursele mai sus mentionate.
  • Frumusetea in slujba natiunii. Primele concursuri Miss Romania (1929-1933)
    89.00 LEI
    Volumul reprezinta o cercetare inedita a modului in care identitatea feminina a fost construita si dezbatuta in deceniile trei si patru ale secolului XX prin intermediul primelor concursuri de frumusete "Miss Romania". Demersul recupereaza surse din sfera presei nationale si internationale, memorialisticii, publicitatii si literaturii pentru a analiza intrepatrunderea si intruparea discursurilor politice, medicale, comerciale si artistice in persoana celei mai frumoase femei din Regatul Romaniei.
  • Educatia pentru voluntariat
    65.00 LEI
    Toate studiile acestei culegeri au la baza o bibliografie de specialitate bogata si divergenta, de multe ori prezentata pentru prima data in literatura de specialitate autohtona, pe baza careia sunt elaborate concepte inchegate, contexte bine argumentate, inclusiv directii clare de continuare a unor studii separate.
  • De la romantism la national-comunism
    55.00 LEI
    De la romantism la national-comunism. Incercare asupra modernitatii romanesti Cartea de fata este scrisa din perspectiva istoriei ideilor si a filosofiei politice, incercand sa dezvolte o genealogie intelectuala a modernitatii romanesti, pornind de la conceptele de libertate pozitiva, respectiv libertate negativa, asa cum au fost ele dezvoltate de filosoful britanic Isaiah Berlin, in eseul sau "Doua concepte de libertate" si mai apoi in cartea Political Ideas in the Romantic Age.
  • Cooperare si conflict in Relatiile Internationale
    60.00 LEI
    Volumul de fata este construit, dat fiind scopul sau, pe o logica de ordin didactic. In acest sens, in organizarea sa poate fi descoperita mai intai o sectiune dedicata prezentarii sumare a conceptelor funda-mentale si a teoriilor cele mai influente din domeniu, intr-un mod care presupune o minima cunoastere prealabila a acestora.
  • Breviar de psihopatologie si psihologie clinica (vol. 4)
    32.99 LEI
    Epuizat din stoc
    Al patrulea volum din seria despre psihopatologie si psihologie clinica inchide seria destinata domeniului psihologiei clinice si implicatiilor ei in tulburarile mentale. Abordarea stiintifica conform ultimelor recomandari in materie de psihodiagnostic a tulburarilor de personalitate, a tulburarilor de comportament si a tulburarilor cu simptome somatice atesta importanta temei prezentate.
  • Breviar de psihopatologie si psihologie clinica (vol. 3)
    31.99 LEI
    Epuizat din stoc
    Cel de-al treilea volum din seria despre psihopatologie si psihologie clinica aduce in atentia studentilor de la psihologie, dar si persoanelor care au ca domeniu de interes problematica sanatatii mentale abordata dintr-o perspectiva psihologica, informatii utile referitoare la tulburarile psihotice, tulburarile consumului de substante si tulburarile de comportament alimentar.
  • Breviar de psihopatologie si psihologie clinica (vol. 1)
    31.99 LEI
    Epuizat din stoc
    Volumul de fata se adreseaza viitorilor psihologi, dar si persoanelor care sunt interesate de perspectiva psihologiei asupra bolii psihice. Pentru ca psihologia clinica se afla intr-o stransa legatura cu psihiatria, cititorul va gasi in paginile acestui volum elemente de psihiatrie si psihofarmacologie interconectate cu aspecte etiologice psihologice si psihoterapeutice. Importanta temei abordate deriva din binomul formare-informare.
  • Breviar de psihopatologie si psihologie clinica (vol. 2)
    31.00 LEI
    Epuizat din stoc
    Volumul de fata vine in completarea primului din aceasta serie. El are aceeasi adresabilitate: studentilor de la psihologie si persoanelor interesate de domeniul psihologiei clinice. Importanta temei rezida din necesitatea abordarii stiintifice moderne a tulburarilor anxios-depresive si a celor asociate factorilor de stres: putem spune, deci, ca specificul acestui volum este dat de tulburarile afectivitatii.
  • Educatia scolarului mic
    45.00 LEI
    Educatia scolarului mic. Influenta stilurilor educative ale familiei asupra dezvoltarii personalitatii integreaza armonios diferitele inrauriri pe care mediul familial, aflat sub incidenta fenomenelor sociale, le exercita asupra configurarii, reorganizarii proceselor psihice si a structurilor psihocomportamentale ale copilului aflat in perioada scolara mica. Intr-o abordare flexibila, lucrarea creeaza un cadru de lucru pragmatic, imbinand cu atentie patternuri interne ale copilului cu structurile mediului familial in care acesta creste si se dezvolta.
  • Valeriu (Bartolomeu) Anania. Omul si scriitorul
    79.00 LEI
    Epuizat din stoc
    Peregrin pe vasta intindere a operei si biografiei lui Valeriu (Bartolomeu) Anania ai permanenta senzatie a pelerinului modern, tributar unei alte paradigme culturale, chemat sa vibreze la o frumusete de altadata care are multe de transmis unei lumi parca mai grabite si mai departe de simplitate. O cercetare ampla care sa priveasca opera lui Valeriu Anania, nu doar din perspectiva scrierilor artistice nu s-a realizat. Probabil este inca devreme. Nenumarate texte ale autorului inca asteapta sa fie tiparite, cercetate si, intr-un context academic, sa fie scoase la lumina pentru cititorii care nu sunt putini. Pe de alta parte, orice analiza a unei opere nu ar putea fi completa fara o incercare de recuperare a biografiei. Ori a vorbi despre biografia lui Valeriu Anania in termeni definitivi este cel putin un demers iresponsabil. Nu doar din perspectiva personalitatii sale, ci, mai ales, din convingerea ca inca mai sunt multe documente de consultat si multe situatii de deslusit. Asadar, comparativ cu atentia de care au beneficiat alti scriitori, putini cercetatori s-au aventurat intr-o incursiune definitiva si holistica in opera lui Valeriu Anania. In plus, opera lui Valeriu Anania este diversa si complexa. La finalul drumului mi s-a parut ca personalitatea acestui om se aseamana cu cea a unei albine care, din toate unghiurile lumii, acolo unde a fost purtat de rosturile pe care le-a trait, a cules nectarul cultural specific fiecarei zone, asezandul cu grija in stupul propriei fiinte.
  • Limitele electoratului. Cine ar trebui sa poata vota intr-o democratie?
    42.00 LEI
    Cand citim intrebarea pusa in titlul acestui volum cei mai multi dintre noi tindem sa oferim un raspuns aproape reflex: toti ar trebui sa poata vota. Cum democratia contemporana este profund legata de institutia votului universal, iar multe din marile "batalii" democratice s-au purtat intocmai pentru eliminarea barierelor economice, de gen sau etno-rasiale din calea obtinerii dreptului de vot, un astfel de raspuns ar putea parea convingator la prima vedere. La o reflectie ceva mai atenta, vom realiza insa ca democratiile contemporane exclud o serie de grupuri din procesul electoral. Si ca, mai mult decat atat, de obicei nu vedem acest fapt ca fiind problematic. Prezenta carte ofera o analiza amanuntita a formelor de excludere electorala practicate in democratiile contemporane. Cartea are in vedere patru cazuri "dificile": (1) copiii, (2) persoanele cu dizabilitati intelectuale severe, (3) condamnatii penal, si (4) rezidentii unui stat care nu au cetatenia statului respectiv. Dupa prezentarea unor date cu privire la incidenta tipurilor de excluderi la nivel global, european si romanesc, fiecare capitol discuta pe larg argumente in favoarea si impotriva acestora si ofera o serie de prescriptii normative. Ca o concluzie generala, cartea sugereaza ca regimurile democratice contemporane, inclusiv cel romanesc, sunt inca prea excluzive si ca ar trebui sa reduca si mai mult barierele electorale, pe toate cele patru dimensiuni discutate.
  • Cum gandim despre trecut
    59.00 LEI
    Volumul cuprinde paradigme relevante din domeniul cognitiei sociale, explorand concepte cheie precum: gandirea contrafactuala, regretul, luarea deciziilor si distorsiunea retrospectiva. In cognitia sociala, judecatile ipotetice au fost preluate sub denumirea de ganduri contrafactuale, descriind abilitatea de a imagina alternative retrospective ale evenimentelor. Lucrarea analizeaza utilitatea practica a procesarii contrafactuale, insistand asupra rolului ei esential in interpretarea experientelor noi, ca modalitate activa de invatare prin imaginarea unor finaluri alternative specifice evenimentelor din viata noastra. De asemenea, este studiata distorsiunea retrospectiva, ca proces cognitiv esential in contextul luarii deciziilor, atunci cand retrospectiv unele situatii sunt percepute ca inevitabile. In completarea informatiilor teoretice, volumul abordeaza relatia dintre concepte, prin doua studii experimentale care completeaza datele existente pe aceasta tematica.
  • Limba română pentru străini. Caiet de exerciții
    28.99 LEI
    Volumul se asaza in seria demersurilor educative care faciliteaza invatarea limbii romane ca limba straina. Fara a fi un manual, cartea contine exercitii gramaticale a caror rezolvare presupune cunostinte medii si avansate de morfologie si sintaxa a limbii romane. Cele cincisprezece fise propun exercitii pentru aprofundarea cunostintelor despre categoriile gramaticale specifice partilor de vorbire, dar si pentru rezolvarea unor dificultati lingvistice intalnite in experienta de invatare a vorbitorilor debutanti. Lista de cuvinte traduse in limba engleza de la finalul fiecarei fise face din acest volum un instrument modern de invatare a vocabularului tematic. Sunt astfel reconstituite retele lexicale circumscrise ideii de familie, alimentatie, corp uman, activitati fundamentale, orarul zilnic etc. Anexele din final ofera tabele de conjugare si de declinare, dar si forme controversate ale principalelor parti de vorbire. Pornind de la experienta didactica, caietul de exercitii constituie un mijloc eficient pentru cei care doresc sa invete sau sa recapituleze structuri gramaticale de baza ale limbii romane si, in egala masura, cuvinte uzuale ce pot usura comunicarea fluenta.
  • Federația Rusă și Turcia între cooperare și conflict în regiunea Mării Negre
    56.00 LEI

    In lumina ultimelor evolutii regionale marcate de agresiunea Federatiei Ruse in Ucraina, Romania are nevoie in acest moment de o prezenta geo-strategica ferma la Marea Neagra. Iar pentru ca acest lucru sa fie posibil este nevoie de o intelegere aprofundata si nuantata nu doar a competitiei de putere intre marii actori globali activi la Marea Neagra, cat si de o abordare a dinamicilor regionale complexe. Volumul de fata are acest merit: ofera o punere in context regional a relatiei dihotomice cooperare-conflict dintre Federatia Rusa si Turcia, incepand cu anul 2008 si pana in prezent. Aurel Lazar reuseste sa realizeze aici o fresca geopolitica atent documentata, ce include atat perspectiva autorilor turci, a celor rusi, dar si a celor mai relevante voci analitice internationale specializate pe tema. Cartea ofera mai intai o sinteza istorica valoroasa a relatiilor bilaterale ruso-turce si a evolutiei lor sinusoidale, urmand ca apoi sa foloseasca si cadrul analitic al teoriei neoliberale din teoria relatiilor internationale pentru a interpreta datele empirice detaliate ale cooperarii ruso-turce in domeniul energetic si militar. Acestea sunt atent analizate prin grila "interdependentei complexe" elaborata si revizuita de Keohane si Nye.

    Astfel, parcurgerea studiului de fata ofera cititorilor specializasi numeroase argumente validate si interpretate temeinic privind ambivalenta competitie-cooperare in relatia bilaterala ruso-turca, cu scopul de a pune in discutie mai ales consecintele acestei ambivalente in ultimul deceniu, nu doar asupra celor doua tari, cat si asupra statelor limitrofe. Dar trebuie sa remarcam si faptul ca volumul e un bun ghid in decriptarea tendintelor geopolitice regionale si pentru un public mai larg, nespecializat, dornic sa inteleaga importanta geostrategica a Marii Negre pentru NATO si a implicatiilor pe care le au instrumentele utilizate in ultimii ani de Federatia Rusa pentru a genera clivaje intre Ankara si NATO.

    Relatiile dintre Turcia si Federatia Rusa, fie de cooperare, fie de conflict sau competitie, sunt ca o unda magnetica asupra statelor riverane de la Marea Neagra si nu numai. Lucrarea de fata reuseste sa ilustreze cu bogate date istorice, economice, militare si geopolitice dinamica regionala de la Marea Neagra. Desi nu se refera direct la razboiul actual din Ucraina, ea poate servi ca o busola analitica necesara pentru intelegerea actualelor desfasurari de forte de pe teritoriul ucrainean si a replierii actorilor relevanti din regiune.

    Miruna Butnaru-Troncota

  • Al treilea gen. Când utopia întâlnește apocalipsa
    78.99 LEI

    Ce carte admirabila a scris Adela Dinu despre ceea ce e cel mai putin admirabil in noi! Adica despre vointa noastra de a construi utopii - deloc descurajata de detaliul ca, absolut intotdeauna, toate utopiile puse in practica ajung cele mai atroce distopii. Din lemnul stramb al omenirii, observa Kant in eseul despre istoria universala din 1784, nu se poate construi nimic perfect drept. Isaiah Berlin a facut din observatia lui Kant teza lui centrala de respingere a utopiilor si adoptare a pluralismului. Adela Dinu alege sa studieze feeriile monstruoase ale anti-pluralismului; instrumentarul ei e de o raceala stiintifica (durandian, clasificandu-le dupa regimul diurn si cel nocturn al imaginatiei distopice in distopii martiene si distopii venusiene), dar pledoaria ei e pasionala. Nu se poate, spune Adela Dinu in subtext, ca omul sa fie numai ceea ce se reflecta in oglinda neagra a distopiilor. Ea clasifica monstruosul din noi, in diacronia lui distopica - pentru a defini, apofatic, prin negatie, partea noastra de lumina. Nu putem fi numai intunericul din noi; vocatia distopica a omului e ceea ce deopotriva distruge umanul -, dar marturiseste, fie si prin antifraza, nevoia noastra de lumina. E, asadar, o documentare a raului din noi - din care iesi deopotriva dezgustat de maladia distopica a umanului, dar si convins ca umanul in care specia a crezut dintotdeauna exista.

    Radu Vancu

    Cartea Adelei Dinu este o calatorie erudita si pasionata spre marginile imaginatiei. Spatiul distopic traduce, prin arhitectura lui nelinistitoare, ambitia demonica de planificare a mintii umane. Perfectiunea trece prin hedonism sau prin teroare. Omul este zidit in inchisoarea ideilor : iata universul pe care textul critic al Adelei Dinu il redescopera, pentru cei de astazi.

    Ioan Stanomir

  • Educatia in mediile vulnerabile
    52.00 LEI
    Problemele educatiei din Romania ocupa un spatiu din ce in ce mai crescut in dezbaterile publice, academice si cele politice, in special din cauza unor situatii precum rata crescuta a abandonului scolar, performantele scazute, situatia elevilor romi, a scolilor din mediul rural, a managementului procesului de incluziune sau a comportamentelor deviante, ca sa enumeram doar cateva. Toate acestea au la baza mai multi factori care genereaza vulnerabilitati majore pentru un numar semnificativ de elevi din scolile romanesti. Scopul asumat de catre contributori la acest volum este de a veni in primul rand in sprijinul cadrelor didactice si a studentilor care se pregatesc pentru cariera didactica.
Filter by
Cumpără acum de la

Categorie

Preț

Editura