Cărți
-
Editura Vremea Eliminați acest articol
- șterge toate
-
Povestea unei vieți. Memorii la persoana a treia50.00 LEI
Ștefan Manciulea a fost și a rămas în istoria Blajului și a țării o personalitate caracterizată de un simț acut al datoriei, de o modestie aproape ieșită din comun, de o încredere neclintită în voința divină și de o dragoste pentru țara, neamul, credința și familia sa, cum arareori se poate dovedi. În Povestea unei vieți, o carte dictată și transcrisă prin efortul fiicei sale, Ștefania și al lui Ion Buzași, sunt descrise marile momente din lunga sa existență.
Pr. Ioan Mitrofan
Ștefan Manciulea, dacă ar fi să-l compar cu cineva, l-aș compara, din punct de vedere al istoriei, cu autorul sau scriitorul german, Mommsen, care până astăzi este cel mai mare istoric care a scris istoria Romei. În urma lui Bunea, a lui Moldovănuț, a lui Cipariu, a lui Nicolae Comșa și altor cercetători care au fost aicea, cel care-i încoronează pe toți este profesorul Ștefan Manciulea și preotul Bisericii Unite, părintele Ștefan. S-a trudit cât a putut, și-a folosit talentul, memoria formidabilă cu care a fost înzestrat și spiritul de discernământ între bine și rău, între neadevăr și adevăr, între nedreptate și dreptate.
Card. Alexandru Todea
-
Camilian Demetrescu. În apărarea sacrului170.00 LEI
Camilian Demetrescu (18 noiembrie 1924, Bușteni – 6 mai 2012, Gallese, Italia), artist plastic de origine română, una dintre cele mai proeminente personalități ale exilului românesc. Refugiat în Italia în 1969, participă cu operele sale de artă abstractă la expoziții din Veneția, Roma, Parma, Viterbo, Brescia, Bergamo, Paris. Criticii de artă îl elogiază situându-l între primii cinci creatori de artă abstractă din Peninsulă.
Restaurarea în 1977 a unei biserici romanice din anul 1000 și întâlnirea cu Mircea Eliade din 1979 îi determină convertirea de la abstractism la figurativ de inspirație religioasă, convertire care îi va aduce gloria și recunoașterea universală. Creează seria de tapiserii „Hierofanii – Simboluri paralele” și proiectele programatice: „Pentru a înfrânge balaurul”, „Dragonul și utopia”, „Drumul crucii atomice”, „Imposibilul paradis”.
În 1990 i se conferă la Roma premiul internațional „Labirintul de argint”, premiu atribuit anterior scriitorului Jorge Luis Borges. În 1991 Fundația „Konrad Adenauer” și Parlamentul italian îi acordă premiul internațional „La Pleyade”.
În august 1999, Papa Ioan Paul al II-lea binecuvântează la Castelul Gandolfo lucrarea dedicată Sfântului Famiano, realizată de Camilian Demetrescu.
În 2005, Vaticanul ilustrează cu două din tapiseriile lui Camilian Demetrescu („Maria – Perla Cosmosului” și „Banchetul Euharistic”) invitațiile pentru ceremonia inaugurării „Anului Euharistic”, celebrată de Papa Ioan Paul al II-lea.
La 2 ianuarie 2008, în prezența Papei Benedict al XVI-lea, se oficiază ceremonia de inaugurare în patrimoniul Vaticanului a „Hierofaniilor” lui Camilian Demetrescu, artistul creștin care mărturisea: „…pe mine reconvertirea la ortodoxie în pământ străin m-a eliberat”.
-
Nu e de ajuns să închizi ochii28.00 LEI
O sinucidere. O casă de golit. Un fiu ale cărui sentimente pentru tatăl său sunt împărțite între dragoste și ură. Fiecare obiect din garajul unde l-a găsit spânzurat îi evocă o amintire, un capitol turbulent al vieții lor de familie, al relației cu un tată violent și absent, pradă demonilor care i-au ruinat viața. Nimeni nu poate scăpa însă de propriul trecut, de ceea ce i-a definit destinul. Retrăind amintirile în sens invers, fiul descoperă adevăruri neașteptate.
Nu e de ajuns să închizi ochii este portretul unei vieți marginale, al unui tată care nu a știut niciodată să fie tată și al unei familii disfuncționale care rezistă unită în ciuda a tot. În acest roman, Danny Émond explorează tema neputinței de a comunica dintre părinți și copii. O poveste delicată în ciuda durității subiectului, scrisă într-un stil pe cât de sobru, pe atât de emoționant.
-
Adevărul, pe înțelesul femeilor23.00 LEI
Acest poet face parte din acea specie rară a celor pentru care scrisul este mai mult decât o boală, chiar dacă patima sa este mascată imperfect de o anumită stare de detașarefață de construcția poetică. Talent robust, cu o percepție a lucrurilor dotată cu un laser ultraperfecționat, el alcătuiește metodic o lume inconfundabilă. În fond, trei lucruri esențiale mai sunt de spus despre Marius Marian Șolea. Mai întâi, că atât omul, cât și poetul sunt total atipici pentru această perioadă în care nimeni nu mai ia în serios pe nimeni, iar kitsch‑ul este suveran și înlocuiește cu succes valorile. Apoi că, în literatură, dar și în viața cotidiană, omul acesta este de o inflexibilitate ieșită din comun. Altfel spus, este în stare să riște tot, dar absolut tot, pentru ca obiectivul luptei sale să fie atins, indiferent de cost.
George Mihalcea
-
Generația suspendată20.00 LEI
În raport cu generațiile poetice mai vechi, Marius Marian Șolea nu arborează ignorarea ori absenteismul ci, dimpotrivă, rămâne aproape de unele nume importante din literatura numită recentă, asumându‑și în mod nemijlocit, dar nuanțat, „rudenia literară” cu trecutul. Spre deosebire de alții, deloc puțini, M. M. Șolea nu și-a negat... rădăcinile, ci a căutat și găsit în creațiile înaintașilor în ale artei literare, izvoare, seve și cuiburi de lumină. Pentru o cât mai corectă reprezentare a profilului său auctorial, adaug că alegerea i-a aparținut, iar cărțile sale de poezie conțin cuvinte de întâmpinare ale unor mari poeți, critici literari și cărturari din perioada mai veche. Mă refer la aprecierile unor personalități pentru care, repet, tânărul poet a optat, având șansa de a-i fi fost împărtășită amiciția, inclusiv literară, a acestora. Mihai Ursachi, George Țărnea, Cezar Ivănescu și Liviu Ioan Stoiciu sunt autori ai prefețelor și postfețelor câtorva dintre volumele sale.
Lucian Chișu
-
Liber22.00 LEI
Poezia din volumul acesta ne convinge că Marius Marian Șolea se află în posesia Adevărului, pe care ni-l împărtășește încifrat, supunându-ne la efortul intelectual de a-i împărtăși experiențele revelatorii. Nu se poate să nu îi citești poezia fără a te întreba dacă nu cumva ești strâmb, sau dacă femeia ideală a rămas în rai, sau dacă nu cumva rărunchii lumii suferă un blocaj ce necesită intervenția directă a poetului care, sigur pe el, cauterizează, îndesând în locul bolnav revelații.
Paul Bogdan
-
Graiul vostru, viziunea țăranului din Gorj asupra lumii28.00 LEI
Se poate spune că Marius Marian Șolea se desprinde mai mult decât Marin Sorescu din strânsoarea coercitivă a idiolectului țărănesc, reușind să confere mai mare libertate expresivă subiectului poetic. De aici și provine toată vigoarea sa discursivă: din capacitatea artistică de a se afla concomitent înăuntrul și în afara unei trăiri semiotice permanente. Nu mă îndoiesc că această poezie proaspătă ne restituie un filon tradițional, reactivat din perspectiva unei sensibilități postmoderne.
Marin Mincu
-
Cartea de aur a familiei Suțu240.00 LEIIstoricii și genealogiștii români vor saluta, desigur, apariția la București a uneia dintre cele mai temeinice monografii despre una dintre familiile de frunte ale istoriei noastre. Ultimul deceniu a văzut, odată cu reînvierea interesului pentru istorie al marelui public, înmulțirea publicațiilor despre neamurile voievodale sau boierești, neamuri condamnate la uitare de istoria comunistă.
-
Palatul Înaltei Curți de Conturi și ctitorul său, George I. Lahovari150.00 LEINicolae Noica s-a afirmat de ani buni in peisajul culturii romanesti drept un istoric al cladirilor, dar al cladirilor cu suflet. De data aceasta, a venit randul Palatului Inaltei Curti de Conturi, la 125 de ani de la ridicarea sa. Aici este vorba despre o institutie remarcabila a Romaniei, despre o constructie fara egal si despre o personalitate demna de memoria colectiva, anume George Ioan Lahovari, cel de-al treilea presedinte al Curtii, intre anii 1893 si 1906. Ca mai toate institutiile moderne ale statului unitar roman, Curtea de Conturi a fost creata de catre Alexandru Ioan Cuza, primul principe al Romaniei. Astfel, la 1864, „voind a da o garantie mai mult tarii despre dorinta Noastra, ca intrebuintarea banilor publici sa fie supusa unui control, pe cat de serios pe atat de neatarnat de orice banuieli de inraurire din partea agentilor insarcinati cu manipulatia bugetului”, domnul Unirii a promulgat „Legea pentru infiintarea Curtii de Compturi”. - Academician Ioan-Aurel Pop
-
Amintirile Bucurestilor. Prin Bucurestii lui Caragiale48.00 LEII.L. Caragiale a trăit în București, cu mici întreruperi, aproape 35 de ani. Ne-am gândit să privim mai cu luare-aminte locurile pe unde au trecut scriitorul și personajele sale, prin Capitala sfârșitului de veac XIX. Dacă o Mașină a Timpului ne-ar transporta în Bucureștii de la 1870‑1890, chiar în plin centru, ne-am crede în altă lume. Majoritatea clădirilor de atunci nu mai sunt în picioare. Unele dintre străzile de azi nu erau încă deschise, iar altele, vechi, au fost rebotezate și chiar desființate. Nicio hartă din epocă, nici întrebările puse trecătorilor nu ne-ar ajuta prea mult: edificiile și instituțiile aveau alte denumiri și, întrucâtva, alte rosturi decât cele de azi, iar multe dintre ulițe, cum spuneam, alt nume. Ne-am simți străini în propriul oraș. Caragiale, personajele sale și prieteni de-ai săi vorbesc ori fac aluzie la locuri azi fără relevanță în toponimia Bucureștilor, la obiceiuri ieșite din înțelegerea veacului XXI. Să descifrăm împreună ceva din vechiul oraș: este Capitala în care a trăit și a creat Caragiale!
-
Hai, nene, la Iunion! Teatrele din gradinile de vara ale Bucurestilor de altadata48.00 LEI
Autoarea îşi propune şi ne propune un periplu prin locurile care au conferit urbei noastre dâmboviţene, „micului Paris”, cum a fost pe drept cuvânt numit, un farmec aparte. Alături de cârciumioarele discrete sau învăluite în acordurile tarafurilor lăutăreşti, de bătăile cu flori de la şosea, grădinile estivale cu scenele lor de teatru te invitau să baţi, la ceas de seară, caldarâmul topit de căldură al vestitului Pod al Mogoşoaiei devenit cu timpul Calea Victoriei. Să îl străbaţi în pas domol, în birjă sau cu trăsurica. Vera Molea ştie să ţină treaz interesul cititorului, refăcând în stampe policrome, ca într-un vechi album, harta urbanistică a Bucureştilor de altădată, împânzit de sumedenie de grădini de teatru. Prof. univ. dr. Elisabeta Munteanu
-
Oameni, munți, călătorii, păreri de prin secolul trecut48.00 LEI
Cartea de amintiri a lui Barbu Ollănescu-Orendi, descendent al unei străvechi familii aristocratice, prezintă atât splendoarea în care trăiau elitele interbelice înainte de începerea războiului, și mai ales înainte de 23 August 1944, cât și felul în care aceste elite și familii au supraviețuit în comunism, odată cu căderea cortinei istorice din acel an fatidic pentru istoria României. Doinel Tronaru
Pentru cele ce urmează, nu a existat nici o pregătire, nici un plan, mi-am așternut amintirile pe hârtie, uneori poate chiar haotic, așa cum au venit după mai mult de o jumătate de secol în care le-am lăsat să doarmă, străduindu-mă de multe ori să nu-mi amintesc nimic și în orice caz să păstrez numai pentru mine cele întâmplate, cele povestite în apropierea mea, cele văzute și cele auzite. Autorul
-
Revolta spirituală a unui preot de țară în România comunistă38.00 LEI
Prezentul demers editorial scoate la iveală, pentru prima oară, o serie de documente scrise de mâna preotului Cioruță și păstrate în arhivele fostei Securități. Am considerat binevenită publicarea acestor mărturii arhivistice la mai bine de o jumătate de veac de la data redactării lor, cu atât mai mult cu cât au fost, până acum, ignorate în puținele abordări biografice existente. Documentele dau mărturie despre o conștiință liberă, frământată de problemele veacului, angajată pentru binele comunității, dar și al Bisericii. De altfel, recuperarea memoriei recente a Bisericii e un proces pe cât de dificil, pe atât de necesar și în fond, inevitabil. Autorul
„Autorul acestui opuscul îl așază, în memoria mea, pe smeritul ieromonah Ilie între doi titani ai vieții și lucrării credinței ortodoxe, contemporani lui: Patriarhul Justinian și părintele Arsenie Papacioc, toți trei având o însușire comună, definită astfel de către Eminescu: „isteț ca un proverb” (Epigonii). Toți trei vor rămâne în amintirea mea proverbiali, prin simplitatea lor magnifică, prin lucrarea duhovnicească neobosită, prin iubirea lor nedepășită față de Dumnezeu și de oameni.” Preot Prof. Ion Buga
-
Ghidul pelerinului. Manastirea Varatec25.00 LEIExistă, fără nicio îndoială, mai multe feluri posibile de a scrie o istorie a unui loc. Dar când o istorie deosebit de complexă, urmărită cu iubitoare atenție în ascunzișurile cele mai tainice, a unui anume loc, îți dezvăluie calitatea lui de elecțiune, atunci te socoți, te simți lăuntric silit să cauți, să scotocești în datele din afară pentru a descoperi conexiuni neașteptate de timp, de loc și de cauză care să te ducă spre o înțelegere mai din adânc a lucrurilor, spre o așezare a lor mai potrivită cu un tâlc și o misiune.
-
Mahalale de patrimoniu. Sfanta Ecaterina si Flamanda150.00 LEIEpuizat din stocAna Rubeli ne poartă într‑o lume care nu a dispărut cu totul, dar pe lângă care, grăbiți, alergați de treburile zilnice, trecem fără să o mai vedem. Cartea ei are meritul de a ne opri în loc, de a ne face să ne uităm în jur, descoperind în jurul nostru ziduri care spun povești, case care ne aduc aminte de vremuri de altădată.
-
Contemporan cu Dumnezeu24.00 LEI
Marius Marian Șolea – și poezia lui, efect al unei epoci de tranziție. Încep cu această definiție, având de a face în Marius Marian Șolea cu un poet inclasificabil, azi, în poezia scrisă în limba română. Un poet atipic, insolit (personal, am slăbiciune pentru acești poeți, puțini, ieșiți în evidență prin personalitatea lor accentuată, singuratici, discreți, fermi, orgolioși, cu coloană vertebrală, care nu țin de o gașcă literară sau alta, nici de o direcție generaționistă sau de o ideologie literară, ei sunt ei și atât, își ajung prin ceea ce sunt), de o autenticitate aparte.
Liviu Ioan Stoiciu
-
Un peșchir și o țâră dragoste26.00 LEI
Cei care se vor opri la aceste prime rânduri și vor crea „zvonul” (Doamne, ce bine-ar fi!) nu că ar vrea să lovească în tânărul autor, ci ar căuta să se ascundă repede în dosul unor formule comode – acesta e un alt obicei de la noi. Cei care vor merge mai departe cu lectura vor vedea că, în afară de câteva coincidențe geografice și naturale de pe întinsul Olteniei (satul Corșor, al copilăriei, făcând parte din Alimpeștii Gorjului de sub munte), la care se adaugă inevitabilele regionalisme lingvistice, Marius Marian Șolea face cu totul altceva. Marin Sorescu se oprise la limita fiziologiei mediului transferat în poiezie… Șolea sondează mai în adâncuri, adică în sociologie și în filozofie. Șolea transpune în vers nu obiceiuri, limbaje, ci mentalități, determinări astrale și mistice chiar. Mai apoi, spre deosebire de Sorescu, poetul nostru nu se ocupă de personajul locului, ci mai mult de sine în raport cu acest personaj.
Valentin Tașcu
-
Casa Suțu. Palatul și fantomele sale94.00 LEI
„Începutul acestei povești prinde contur în prima jumătate a secolului al XIX‑lea, în centrul Bucureștiului, într‑un palat de mici dimensiuni, situat pe strada Colței nr. 41. Palatul Suțu se profilează pe un fundal peisagistic unde picturalitatea atmosferei ulițelor înguste și întortocheate era animată de forfota mulțimii. Într‑o vegetație luxuriantă a grădinii elaborat compuse, unde tonurile naturii mereu în schimbare vibrează, iar dialogul umbrelor și luminilor se însuflețește sub razele luminoase ale soarelui, palatul strălucește în toată splendoarea sa sub ocrotirea lui Grigore și a Irinei Suțu.” Nazen Ștefania Peligrad
Nazen Ștefania Peligrad este un artist motivat, cu două diplome de absolvire (una în pictură și cealaltă în istorie), având peste 15 ani de experiență de curator în cadrul Muzeului Municipiului București. A scris numeroase articole pentru reviste de istoria și teoria artei și de istorie, implicându-se și în organizarea de workshopuri culturale și artistice. Este absolventă a Universității Naționale de Arte din București și a studiilor doctorale la Facultatea de Istorie, Universitatea din București, finalizate cu teza „Elemente de expresie în figura sacră bizantină timpurie” (ed. Universității din București, 2012). După publicarea unui album de pictură (tipar: Grafica Print & Pack, București, 2019), Nazen Peligrad revine pe plan editorial ca autoare a monografiei legate de istoria familiei și Palatului Suțu.
-
Pasi in nisip. Mama ei de viata!52.00 LEIEpuizat din stocCei care mă cunosc știu că, personal, nu agreez cărțile și filosofiile de „dezvoltare personală”, cu alură occidentaloidă, care, de la un moment dat, au invadat piața editorială românească (pe eternul principiu caragialesc „s-avem și noi faliții noștri”). Băimăreanca Maria Emese Ninacs practică, însă, o adevărată mistică a „dezvoltării personale”, care, iarăși personal, m-a cucerit de cum am intrat în contact cu acest uluitor și bizar manuscris trimis editurii noastre. Nu de vreo „dezvoltare personală” în sensul clișeizat al termenului este vorba aici, ci de necesitatea, urgentă și imediată, de a ne schimba viețile, de care în general suntem foarte nemulțumiți, și de mijloacele (psihologice și practice) pentru aceasta. Mesajul Mariei Ninacs este universal și nu se adresează doar unei singure categorii, fie ea de gen sau de vârstă. În plus, citatele alese de autoare din „clasici” ai acestui tip de literatură din toate timpurile sunt savuroase și se citesc cu mare plăcere, făcând din Mama ei de viață! nu numai o carte folositoare, ci și una de literatură de foarte bună calitate. - Doinel Tronaru
-
Axul pământului acordat cu stelele. Jurnal 1974-2007100.00 LEI
Ion Nicodim ne părăsea în martie 2007, cu zece zile înainte de a șaptezeci și cincea aniversare. În afară de opera sa artistică și diverse documente, lasă soției sale Ariana și fiicei sale Ilinca jurnalul intim pe care-l ținea regulat, cuprinzând perioada 1974-2007: circa cincisprezece carnete, reprezentând sute de pagini. În mod aleatoriu, în timpul evenimentelor care l-au marcat, și-a notat atât bucuriile, cât și nemulțumirile (mai frecvente), ba chiar irascibilitățile, suferințele sau uimirile în fața muzeelor vizitate, ideile pentru lucrări sau proiecte, pentru expozițiile pe care le prepara, dificultățile cotidiene, gândurile (uneori foarte acerbe) despre ambianța artistică sau despre situația din România, reflecțiile asupra artei, asupra actului de creație, asupra relației referitoare la moarte, asupra locului său în viață, asupra dificultății de a trăi, dar și citate din diferite poeme și lecturi.
Ilinca Nicodim-Geze
-
Clădiri. Studii62.00 LEI
Arhitectul profesor Petre Antonescu (29 iunie 1873, Râmnicu Sărat -22 aprilie 1965, București) este una dintre cele mai influente figuri ale arhitecturii românești din secolul XX, autor al unor clădiri publice emblematice și al unor locuințe individuale de amploare, considerate astăzi bijuterii ale arhitecturii rezidențiale de acum un veac, promotor al stilului național, pe care l-a folosit pentru prima oară la scară monumentală și pe care l-a inovat continuu.
Primul album al operei arhitectului Petre Antonescu, retipărit după mai bine de un secol, poate fi un instrument de lucru și un exemplu de profesionalism pentru tinerele generații, iar pentru cei ce iubesc arhitectura românească o bucurie.
Sidonia Teodorescu
-
Joséphine Baker. Memorii48.00 LEI
Această carte este un miracol. Ea le face „auzite” pe Tumpie (porecla din copilărie pe care cei apropiați i-au dat-o pe tot timpul existenței ei), pe Josie, adolescenta informă pe drumurile fără ieșire, în teatrele rezervate negrilor… pe Joséphine, dansatoarea afirmată și iconoclastă de pe cele două părți ale Atlanticului… pe Joséphine Baker, icoana absolută. Toate aceste voci ale aceleiași femei freamătă vesel, se minunează de frumusețea fiecărui lucru în fiecare țară descoperită, o strâng la piept și o păstrează în suflet în toate casele prin care trec, și o dau la iveală mai târziu, prin tușe mici, în visul ei de piatră – castelul din Périgord.
Jean-Claude Bouillon-Baker
-
Familii și conace boierești din Moldova105.00 LEIEpuizat din stoc
Volumul Familii și conace boierești din Moldova prezintă istoria familiilor Ghica-Deleni, Rosetti și Ghica-Trifești, legată intrinsec de cele trei moșii și conace din Moldova, în care s-au născut, au trăit și, în primul caz, au și murit: Deleni, Căiuți și Trifești. Au fost, toate, reședințe mândre cândva, azi uitate, abandonate sau demult dispărute, dar a căror poveste – reconstituită cu migală – reînvie stilul de viață al boierimii moldovene și pune în evidență rolul important pe care aceste familii l-au jucat în istoria și cultura noastră.
-
Bariera Vergului... și dincolo de barieră48.00 LEI
Aducerile mele aminte pleacă totdeauna din Frunzei 25 și din Bariera Vergului. Strada nu are mai nimic deosebit și nici mahalaua Delea Veche, din care face parte. Este o stradă nu prea lungă, pavată cu pietre de râu, cu trotuare asfaltate târziu, la câțiva ani după ultimul Mare Război; pornește din Țepeș Vodă și se isprăvește, după circa o sută de case și curți înșirate cuminți pe o parte și alta, în Strada Orzarilor, care te scoate în Bariera Vergului, la lărgime. Chiar pe la jumătatea ei, Frunzei este tăiată de Agricultori, stradă mai mare și mai fățoasă, așternută cu piatră cubică, numai bună pentru meciurile de fotbal ale copilăriei; dar pentru câte alte jocuri nu erau potrivite străzile acestea: șotronul, statuile, cal de prinț și de împărat, arșicele, poarca, lapte‑gros, leapșa, de‑a v‑ați ascunselea, hoții și vardiștii, cinci pietre, turcalețul și zmeul, țurca la bar și la „pansat”, și câte alte năstrușnicii pot să dea prin mintea unor copii: fiecare vârstă își avea jocurile ei, și fiecare joc, bucuriile și învățămintele lui. Gheorghe Parusi
-
Bilet de ieșire. Memorii67.00 LEIEpuizat din stoc
Memoriile lui Petre Mihai Băcanu ne dezvăluie, de-a lungul unei întregi vieți, începând cu anii copilăriei, fața hidoasă a regimului comunist.
„Pe când încercam să desluşesc rosturile vieții, înfruntam teama, ca să dobândesc curajul. (...) După Revoluție, mulți români îmi cereau autografe. M-am tot gândit ce să le transmit, ca un numitor comun pentru dezmeticire morală. Am găsit: „CURAJ!”. Ca un foc, ca un start pentru nădejde în propriile forțe, îndrăzneală pentru izbândă, curaj civic. Am ajuns la înțelepciunea că trebuie să fii temerar pentru tine însuți. La 80 de ani, cu atâta experiență, așzice că abia acum sunt mai pregătit să încep viața.” Petre Mihai Băcanu
-
Despre nedumeriri42.00 LEI
Reputata prozatoare Alexandra Târziu revine în literatura română cu acest volum de proze scurte (unele dintre ele foarte, foarte scurte) în linia celor care au consacrat-o cu mulți ani în urmă. Sunt texte scurte, „dubitative”, dar intense, apropiate de literatura absurdului, totuși, cu o pregnantă ancorare în realitate, care cu siguranță vor face senzație și nu vor trece neobservate.
Doinel Tronaru
-
Blestemul barbatiei si alte imagini sociale24.00 LEIPrin aceste cuvinte, incerc sa va instiintez ca tineti in maini opera unui poet nelinistit, care este intr-o continua stare de veghe asupra a ceea ce se intampla in jurul lui. Doua sunt coordonatele-obsesii ale starii poetului: barbatia lui si socialul, definite de la sine prin titlul pe care l-a dat volumului. - Matilda Caragiu Marioteanu
-
Rosu sec25.00 LEIAl unsprezecelea volum semnat de Elena Otilia este o combinatie de versuri si proza, tratand teme ale sufletului mereu actuale: iubirea in variate forme, singuratatea, dorinta, pofta de viata. Ilustratia de pe coperta cartii reprezinta o pictura realizata de autoare, in spiritul versurilor de la interior.
-
Valeriu Papahagi, in centrifuga istoriei34.00 LEINu implinisem inca sapte ani, atunci cand l-am cunoscut pe Valeriu Papahagi. Mai tarziu, cand doream sa materializez cumva ideea de "savant", ma gandeam la Papahagi si la biblioteca lui. Printr-un curios joc al destinului, am ajuns sa editez o carte a lui Valeriu Papahagi, care facea parte dintr-un manuscris "gigant" despre istoria aromanilor. Nascut la Crusova, Valeriu Papahagi si-a petrecut primii ani din viata la Constantinopol. A studiat la Bucuresti, Venetia si Paris. Nicolae Iorga l-a indrumat in scrierea tezei sale de doctorat (ce trata legaturile negustorilor moscopoleni cu Venetia).
-
Balsamul racoritor al Evangheliei. Predicile unui episcop carturar48.00 LEIPrima editie a acestui volum a aparut in 1923, la Tipografia si Libraria Romaneasca S.A. din Oradea-Mare. Ea a fost ingrijita de fratele episcopului Demetriu Radu, Iacob Radu, el insusi canonic greco-catolic si prelat papal. Episcopul fusese ucis, pe 8 decembrie 1920, de o bomba artizanala plasata in sala de sedinte a Senatului Romaniei de catre anarhistul Max Goldstein.