Cărți

Grilă Listă
Setați descendent

Articolele 1-30 din 46

Cumpără acum de la
  • Jurnal si corespondenta (1916-1919)
    40.01 LEI
    Notele dedicate de Berthelot României au fost considerate de el ca reprezentînd mai mult decît o datorie de conștiință și nu numai una personală. Generalul francez a manifestat față de această țară și față de poporul ei o dragoste profundă și cordială. În ultimii ani ai vieții, el s-a re-ferit în mod frecvent la România ca la „ a doua mea patrie”, „unde mi-am lăsat o bună parte a inimii”. Experiența istorisită în paginile ce urmează a fost atît de importantă pentru el, încît cele din urmă luni pe care le-a trăit s-au constituit într-o adevărată cursă, cu sine și îndeosebi cu timpul ce curgea implacabil, pentru a încheia revizuirea textului în vederea unei eventuale publicări înainte de survenirea morții.
  • Istoria unei placinte si alte scrieri
    33.00 LEI
    Deşi pentru posteritate Constantin Negruzzi a rămas, înainte de orice, ca autorul prim şi cel mai realizat de nuvelă istorică, el este în realitate mult mai mult. Stilul narativ şi structura marcat modernă a povestirii, vădite chiar în nuvelistica de tinereţe, nu au influenţat puţin evoluţia literaturii române din secolul romantic în care apar germenii realismului critic. Ca atitudine de gândire şi armă împotriva iluziilor, ironia subţire a acestui scriitor, recuperatorie psihic şi moral, se recunoaşte în toată literatura română de după el, ca şi moralismul foarte accentuat. - Elvira Sorohan
  • Corespondență. Constantin Noica - Paul Anghel
    33.00 LEI
    Constantin NOICA - Născut pe 12/25 iulie 1909, în comuna Vităneşti, judeţul Teleorman, decedat pe 4 decembrie 1987. Paul ANGHEL - Născut pe 18 august 1931, în comuna Răcătău, judeţul Bacău. Căsătorit cu Malvina Urşianu, regizoare de film. S-a stins din viaţă pe 19 mai 1995, la Bucureşti.
  • Vanatul in cuhnie
    48.00 LEI
    Cartea, apărută în condiții tipografice de excepție, reprezintă un adevărat eveniment editorial, autorul asamblând într-o manieră originală subiecte de prim ordin ale vânătorii propriu-zise, dar și unele privind „vânătoarea de pește”, cum era, pe vremuri, definit pescuitul. Lucrarea reunește – sub emblema pasiunii noastre pentru natură și pentru sălbăticiunile care o însuflețesc – numeroase pretexte gastronomice dintre cele mai apetisante, asezonate cu pățanii mai vechi sau mai noi și cu incursiuni în biblioteca de căpătâi a breslei.
  • Apelative onomastice. Dictionar
    46.00 LEI
    Apelative onomastice – Dicționar” este cea mai recentă carte lansată de profesorul sucevean Petru Tomegea, volum tipărit la Editura Junimea, Colecția Univers Didactic. Prefața cărții este semnată de prof. univ. dr. Rodica Nagy, care spune că, în mod firesc, lucrarea conține o secțiune în care sunt tratate o serie de aspecte teoretice vizând domeniul interdisciplinar al apelativelor, în cadrul mai larg al ideilor vehiculate în legătură cu întregul microsistem al onomasticii.
  • Emisfere de Bucovina (vol. I)
    44.00 LEI
    „Povestea Bucovinei”, dacă e să preluăm titlul însemnărilor lui Filip Țopa (manuscris recuperat în Glasul Bucovinei), este istoria unei/unor colonizări. Âinut de margine, mozaic etnic hibridat cultural, de energie poliglotă, provincia detrunchiată, trecută printr-un șir de anexări, „civilizări”, emigrări, deznaționalizări, își prelungește martirajul etnic. Schizofrenia bucovineană, cu alaiul ei de dureri, frustrări, neîmpliniri, culminând cu prigonirea limbii române și recidivele crizei identitare (prin doctrina moldovenismului, întreținând un fals binom lingvistic) nu și-a găsit încă rezolvarea, în pofida retoricii politicianiste. Cele două emisfere comunică oare, spărgând „granița indiferenței”? Sau, într-o țară dilematică, vădind moliciuni diplomatice (ca să nu supărăm vecini trufași), ne mulțumim, cum spunea Maria Toacă, bătăioasa gazetăriță de la Cernăuți, cu „moara de vorbe”?
  • Printre teze și cărți
    55.00 LEI
    Generat şi girat de o consistentă experienţă în evaluarea cercetării doctorale din două tărâmuri conexe ale ştiinţelor umaniste, filologie şi filosofie, noima acestui volum este de a contribui la risipirea suspiciunii care pare să învăluie tot mai mult ideea de doctorat în România. Dincolo de butaforiile responsabile pentru suspiciunea amintită, cultivată otova şi sub imperiul voinței impulsive, există şcoli doctorale de veritabilă elevaţie axiologică.
  • Diplomat în Oropingo
    60.00 LEI
    Personajul principal se distinge de celelalte prin modul în care încasează lovituri repetate şi este purtat de către evenimente produse parcă din senin, din nimic, către un deznodământ dramatic… În volumul lui Gafiţa numai personaj principal să nu fii… Cele secundare şi cele episodice alcătuiesc un cor antic care-l însoţeşte până la capăt pe bietul erou.
  • Raidul poeţilor. 72 de interviuri
    68.00 LEI
    Dacă ştim ce gândesc, ce visează, cum scriu şi cum trăiesc azi poeţii, e şi pentru că există un Robert Şerban. Vorbitor fâşneţ şi cu „piper pe limbă”, a lăsat cadou literaturii române nenumărate volume în dialog. Rar se întâmplă în lumea literară ca un poet să-şi iubească atâta confraţii, să-i celebreze mai curtenitor. Raidul poeţilor îl arată la faţă. E de 72 de ori jurnalist. Şi în fiecare clipă poet. Citiţi-l! Din întrebările lui scapără jarul, stilul ironic şi iscoditor. - Dia RADU
  • România mea. Ghid pentru micul român de pretutindeni
    73.50 LEI
    Epuizat din stoc

    Marius Albert Neguț (n. 22 ian. 1976) - romancier și poet.
    A debutat în anul 2016, la editura brașoveană Libris, cu romanul „Îngeri rătăciți” - roman distins în anul 2017 cu Premiul Special al Concursului Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu”. Al doilea roman al autorului - „Inocența păcatului”, a apărut în anul 2017, la aceeași editură - Libris. În 2018, Marius Albert Neguț a publicat romanul „Din altă viață - Jurnal de copil”, roman urmat, în 2019, de „Din altă viață - C.V. de golan”. În 2020, la editura Polirom, a apărut romanul „Cerberus”. În același an, la editura Creator - fostă Libris -, a apărut „Din altă viață - Teleleu”.

  • Victor Brauner
    36.00 LEI

    Întîlnirea unui scriitor şi critic de artă original cu unul din cei mai stranii şi mai talentaţi pictori suprarealişti conduce la un adevărat regal livresc, în care abundă simbolistica rosacruciană, masonică şi egipteană.

  • Urice inedite de la Ştefan cel Mare şi Petru Rareş
    70.00 LEI
    Consider foarte recomandabil faptul că autorul vizează cercetarea istoriei locale – documente şi micromonografii. Din asemenea adausuri la masa informaţiei cunoscute va rezulta o mai bună cunoaştere a istoriei regionale şi locale şi prin aceasta şi a celei generale. Sunt ştiri noi cu privire la prosopografie, topografie, istoria monetară, în general economie şi societate. Cred că textele pregătite pentru tipar vor intra curând în circuitul public.
    Academician Şerban PAPACOSTEA
  • Un strigăt pe Nistru
    33.00 LEI

    Dragă cititor,

    Un strigăt pe Nistru este o carte de citit în singurătate, fără a o lăsa din mână nici pentru o clipă.
    E ca o simfonie.
    Despre această carte, a vorbi în termeni obișnuiți, a o analiza, ar fi să comiți un sacrilegiu. Este expresia simbolică, exhaustivă a destinului românilor pe acest pământ. Dar este și o minunată poveste de dragoste între doi crucificați și trimiși spre Marea Neagră pe apa Nistrului, care, până la urmă, se reîntâlnesc, dar nu se regăsesc.
    Cred că este o operă perfectă, și cu aceasta am spus totul.
    Gheorghe Budeanu a oferit cititorului cu ani în urmă tulbu­ră­toarea sa culegere de reportaje despre războiul din 1992, declan­șat de separatiști la Nistru – Transnistria în flăcări. El însuși s‑a băgat în toiul acelor evenimente.
    Literatura noastră aștepta un asemenea roman.
    Un strigăt pe Nistru – romanul lui Gheorghe Budeanu – este una din necesarele cărți ale acestor vremuri complicate, pe care le traversăm noi, tot neamul românesc, de la Nistru la pădurile Făgărașului – între Războiul de Independență de ieri și o Reunire de mâine.
    Doamne, ajută – pentru cititor! Recunoștința noastră, frate Gheorghe!

    Vladimir BEȘLEAGĂ
    19 iunie 2019

  • Tristan Tzara
    38.00 LEI

    Cunoscut pe plan mondial ca inventator şi promotor al mişcării Dada, Tristan Tzara revine în actualitate datorită profesorului emerit Henri Behar, care şi-a consacrat douăzeci de ani din viaţă studierii şi publicării operei celui care a plonjat necondiţionat în Istorie, dar a refuzat pînă la capăt accepţiunea sartriană de literatură angajată.

  • Studii și eseuri despre Cioran
    30.00 LEI

    Cartea de faţă prezintă unele studii şi eseuri despre Cioran apărute în câteva publicaţii de specialitate, începând cu anul 2011 până în prezent. Astfel, lucrarea nu este una sistematică, în genul celei publicată la Editura Trei în 2008 (Certitudinile unui sceptic – Emil Cioran) şi republicată la Editura Junimea în 2013, în limba franceză, revizuită şi adăugită. Ea conţine câteva articole scrise cu diverse prilejuri: simpozioane, sărbătorirea centenarului Cioran (2011) etc., dar care reprezintă totuşi anumite sistematizări ale unor probleme din filosofia lui Emil Cioran.

  • România şi puterile garante
    70.00 LEI
    O problematică atât de vastă și de complexă, cum este cea asupra căreia ne-am aplecat, oferă posibilități și unghiuri multiple de abordare, lucru care poate constitui o „șansă”, dar și un „risc”. Și nu un risc „mic”, având în vedere ușurința cu care, pe terenul istoriei relațiilor internaționale, te poți „pierde” în noianul surselor documentare.
  • Proza lui Eminescu
    35.00 LEI

    Studiile substanţiale pe care le-a scris despre Eminescu, acţiunea de promovare a operei şi personalităţii sale în epoca globalizării şi postmodernismului prin coordonare de ediţii, facsimilarea manuscriselor realizând visul de aur al lui Constantin Noica, repunerea în discuţie şi elucidarea unor aspecte controversate ale biografiei poetului (stabilirea cu mijloacele medicinii de azi a maladiilor de care a suferit), polemicile cu detractorii şi cu adepţii „despărţirii” de Eminescu demonstrează spiritul de completitudine care este blazonul de nobleţe al simionismului.

    Eugen Simion a trecut cu exemplaritate deontologică proba de foc pe care Eminescu o prezintă, precum zicea Călinescu, pentru orice critic român.

     

    Acad. Mihai CIMPOI

    Chişinău

  • Peregrinările lui E. Ch. Döbel
    30.00 LEI

    Născut în anul 1805,într-o familie țărănească, în cătunul Berterode din marele ducat Saxa, din Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană.

    Școala elementară din Neukirchen.

    La 14 ani, argat în diverse sate și la castelul Tenneberg de lângă orașul Gotha. Învață meseria de caretaș (fabricant de trăsuri) și apoi ucenic la un maistru din Cumbach.

    La 15 martie 1830 pornește într-o călătorie de perfecționare în orașele germane Gotha, Erfurt, Weimar, Jena și Baireuth, continuând la Viena, Bratislava, Budapesta, Semlin, Lugoj (locuit pe jumătate de români, pe celălalt mal al Timişului, de germani), Sibiu, Brașov, București, Focşani, Tecuci, Bârlad, Iași. Pleacă pe mare spre Constantinopol/ Istanbul din portul Galați.

    Jurnalul de călătorie, însoţit cu vederi litografice şi hărţi, a fost prelucrat de Heinrich Schwerdt, preot în Neukirchen, şi publicat la Eisenach în anul 1837.

  • Pe‑aici a fost un bucovinean…
    36.00 LEI

    Şi dacă Torouţiu este azi aproape un necunoscut, este interesul pentru Bucovina unul major?
    În ce mă priveşte, nu-mi fac nici un fel de iluzii, pentru că valul de schimbări din anii comunismului, când cuvântul Bucovina devenise, oricum, tabu, a şters nu numai memoria faptelor, ci şi amintirea oricărei responsa­bilităţi. A mai rămas, eventual, adierea unor nostalgii.
    Şi, totuşi, în legătură cu Torouţiu, nu putem să nu ne punem întrebarea: dincolo de activităţile sale filan­tropice şi antreprenoriale, dincolo de documen­tele intrate cumva în istorie şi anonimizate, dincolo de traduceri, scrieri de istorie literară etc., etc., ce rămâne? Ce rămâne din I.E. Torouţiu? Îl va salva volumul de-acum?
    Mircea A. DIACONU

  • Paris, capitala României
    34.65 LEI
    Epuizat din stoc

    Subintitulată „Ghid al plimbărilor insolite pe urmele românilor celebri din Paris”, lucrarea acestui francez îndrăgostit de cultura română propune 15 itinerarii artistice, literare sau ştiinţifice “prin locurile unde suflă spiritul românesc la Paris”.

  • Păcate mărturisite
    33.00 LEI

    Volumul este rodul travaliului infatigabilului  magistru, Ilie DAN, care ne propune un Nicolae GANE în ipostază de junimist devotat, de demnitar vertical (primar, prefect, parlamentar, ministru, magistrat), de memorialist expresiv, pilduitor pentru zilele noastre, de reașezare în albia uitatelor și bunelor tradiții.

    Lucian VASILIU

  • Nimic fără Newton
    38.00 LEI

    Volumul Nimic fără Newton este, fără ca autorul să-şi fi propus, o istorie a filosofiei prin eseuri, care nu urmăresc succesiunea filosofilor, ci viaţa unor concepte filosofice.
    Noica recunoaşte doar patru filosofi, Platon, Aristotel, Kant şi Hegel. Restul, între care, cu modestie, se include, nu au reuşit. Şi totuşi, Noica a reuşit ceea ce doar unii, puţini, foarte puţini, extrem de puţini au reuşit, a reuşit să-l înţeleagă pe Kant.
    Între Critica Raţiunii Pure şi Critica Raţiunii Practice, pe de o parte, Critica Judecării, pe de altă parte, Noica întrevede ceva. Un gol, o lacună sau o depresiune?

  • Nichita Stănescu într-un nou context
    33.00 LEI

    Ideea acestei lucrări vine pe seama unui proiect mai larg, pe care intenţionez să-l duc la bun sfârşit, Istoria literaturii române.

    In plus, Nichita Stănescu este poetul pe care l-am apreciat de la început şi pentru a cărui dispariţie prematură îmi pare atât de rău întrucât sunt curios, precum şi în cazul lui Mihai Eminescu, în ce direcţie s-ar fi dus opera lui atât de originală.

    Şi nici nu mi s-a părut prea bine analizat, până în prezent, la fel cum aş putea spune, între alţii, şi despre Ion Barbu sau Tudor Arghezi.

    Dan IONESCU

  • Mircea Eliade. Nodurile şi semnele prozei
    48.00 LEI

    Binecunoscutul critic şi istoric literar propune o analiză de mare fineţe, lipsită de complezenţă, a creaţiei literare a lui Mircea Eliade, în jurul a trei mari axe stilistice: existenţialistă, proza magică şi fantastică, naraţiunea mitică.

  • Memorii la vârsta sintezelor vieții
    42.00 LEI
    Epuizat din stoc

    Memorii la vârsta sintezelor vieții, de Ioan Pop de Popa

  • Legende şi istorioare orientale
    36.00 LEI

    Legende, anecdote, istorioare cu tâlc din Istoria Imperiului Otoman extrase și prefațate de Elvira Sorohan

    Nici un omagiu mai consistent nu i se poate aduce lui Dimitrie Cantemir decât reeditându-i opera. El este prima personalitate de anvergură, răsărită miraculos din pământul încă arid al culturii române. Înainte de a-i fi datori lui Eminescu, îi datorăm lui Cantemir că ne-a scos în lume prin merite ce erau numai ale lui. N-a fost numai istoric, geograf, sociolog, etnograf, logician şi încă altele, a fost şi un mare povestitor al dramatismului ca destin, ce agită existenţa umană. La o lectură atentă, acest talent, indiferent de limba în care a scris, îi marchează întreaga operă, fără a trăda spiritul ştiinţific, dimpotrivă, împrumutându-i un aer de lejeritate şi genială siguranţă de sine.

    Elvira Sorohan

  • Teohari Antonescu. Jurnal (1893-1908)
    40.01 LEI

    Este vorba de jurnalul unui cărturar ce se ia în serios, valorificând anume datele personale şi deopotrivă şansele pe care i le oferea so­cietatea românească în ultima decadă a seco­lului XIX şi în primii ani din secolul XX.
    Istoric al antichităţii, cu preocupări de arheologie, epigrafie, antropologie, lingvis­tică, Teohari Antonescu era deprins a-şi observa, adesea cu ochi critic, propriile fapte, a căror proiecţie în Jurnal va suscita, neîndoielnic, interesul cititorului.
    Scris mai cu seamă în mo­mente de tensiune, discontinuu, secvenţial, Jurnalul în cauză are un aspect de însemnări intime, făcute cu menirea de a-şi fixa căutările, trăirile, reflecţiile ocazionale.
    Alexandru ZUB

  • Întrebări despre Dumnezeu
    33.00 LEI

    Poezia Sub patrafir este, și credem că nu ne înșelăm, una din cele mai profunde și mai tulburătoare balade tragice din literatura noastră, cu grave reverberații mioritice, cu aceeași poziționare calmă în fața morții: Dar cum e scris!… Că sunt dator / Și eu c-o moarte.

    Precum părintele lui Creangă (alt mioritic lipsit de crispare!) cel care respingea formele excesiv demonstrative ale credinței și susținea că „biserica-i în inima omului”, și țăranul lui Coșbuc e pătruns și întărit de prezența divină: Păgân sunt parcă, nu creștin!/ Bisericos n-am fost părinte,/ Dar rar, când mi-am adus aminte,/ M-am dus și eu să mă închin./ Eu am pe Dumnezeu în mine:/ Mereu îl simt, și-l văd mereu –/ Gândesc așa! Mai știu și eu!/ Dar, taică, lască Dumnezeu/ Va ști mai bine.

    Doru SCĂRLĂTESCU

  • Însemnări din Războiul Întregirii
    40.01 LEI

    Traian Grigorescu s‑a născut la 27 mai 1887 în Bucu­rești. Părinții săi au fost: generalul Eremia Grigores­cu și Elena, născută Arapu. Mama lui a fost prima fe­meie care a absolvit Universitatea din Iași, devenind pro­fe­soară de matematică. Traian a fost primul copil al fami­liei. Au urmat Lucreția (căsătorită cu prof. univ. Ioan Ursu), Aurelian, Romulus, Margareta.
    Între 1911‑1913 a făcut un stagiu de instrucție la un regiment de artilerie din Salzburg – Austria. A fost avan­sat la gradul de căpitan în 1914.
    În august 1916, era comandantul unei baterii de ar­tilerie (bateriei a 4‑a), din cadrul unui Divizion de obuzi­ere de 105 mm comandat de colonelul Anastasie Grigo­rescu. Unitatea se afla în componența Diviziei 15 In­fan­terie condusă de generalul Eremia Grigorescu.
    Carnetul cu însemnări al căpitanului Traian E. Grigo­­rescu relatează acțiunea unității militare din care făcea parte – Divizia 15 și a unității militare pe care o co­man­da – bateria a 4‑a din Divizionul de Obuziere la în­ce­putul războiului de întregire.
    Traian D. LAZĂR

  • Gherasim Luca
    25.00 LEI

    Scriitorul şi jurnalistul Petre Răileanu ni-l reapropie cu pasiune pe Salman Locker, acest «étranjuif» român devenit Gherasim Luca, despre care Gilles Deleuze afirma că este «un mare poet printre cei mai mari», unul din fondatorii exuberantului grup suprarealist român, evoluînd în nonconformism etic şi revoltă socială, dar dezvoltînd şi o adevărată mitologie personală în jurul cuvîntului, al morţii, al iubirii.

Filter by
Cumpără acum de la

Categorie

Preț

Editura