In afara eticii? Filosofia politica si principiile morale

Epuizat din stoc
SKU
a145026
Preț special 21.27 LEI Preț standard 28.36 LEI

Detalii

Din Cuprins:


◊ Precizari si justificari terminologice
◊ Despre moralismul realismului radical
◊ Despre realismul moderat
◊ Despre justificarea moralismului
◊ Despre obiectiile realiste impotriva moralismului


Cartea prezinta o examinare a principalelor argumente si contra-argumente avansate de sustinatorii realismului in filosofia politica pentru cele doua teze metodologice pe care le sprijina: 1) teza ca filosofia politica nu este si nu poate fi (doar) o ramura a eticii (in cazul realistilor moderati); si 2) teza ca filosofia politica ar trebui ""scoasa in afara eticii"" (in cazul realistilor radicali).


Ea argumenteaza pentru concluzia ca realistii - radicali sau moderati - nu au reusit sa pledeze cu succes pentru niciuna dintre cele doua teze. Problemele fundamentale ale filosofiei politice sunt, intr-o majoritate covarsitoare, probleme de natura normativ-morala sau probleme care comporta si o dimensiune normativ-morala. De asemenea, recursul la principii si valori morale ""pre-politice"" este imperativ si inevitabil pentru filosofii politici. Realismul radical nu este decat un moralism deghizat, iar exigenta sa metodologica - renuntarea la principiile si valorile morale in argumentarea din filosofia politica - este ""nerealista"" (imposibil de realizat in practica).


Ca atare, filosofia politica nu are alta optiune decat aceea de a ramane, in linii mari, ceea ce a fost din-totdeauna: un sector al filosofiei morale, o disciplina ale carei interese de cercetare se afla in continuitate cu cele ale eticii. Asa cum o sugereaza si titlul ei, cartea poate fi descrisa si ca o (noua) pledoarie pentru aceasta concluzie generala cu privire la specificul si calea de urmat a filosofiei politice.

Mai multe informații

Mai multe informații
Editura Institutul European
Colecție Filozofie. Academica
ISBN 978-606-24-0170-2
Număr de pagini 212
Formatul cărţii 140x190
Tip copertă Brosata
Data apariției 2016

Recenzii

Spune-ne părerea ta despre acest produs

In afara eticii? Filosofia politica si principiile morale