Țara cea mai bună din lume - Povestea unei regăsiri

în stoc
SKU
a230971
30.00 LEI
Pe scurt
,,Gabriel Purcăruș a trăit experiența exilului cu ochii deschiși și inima neîmpăcată. El ni se prezintă ca un homo viator, care străbate oceanul dintre două continente: pe malul părăsit locuiesc, lăsate în urmă, iluziile juvenile, aspirațiile contrariate și idealul mereu mișcător, precum linia orizontului. Pe malul celălalt se desfată împăcarea cu o înțelepciune ludică, deopotrivă creștină și stoică. Din acest du-te-vino intelectual și sufletesc s-a născut o proză de idei plină de vivacitate bonomă, de ironie subțire și dialoguri (reale sau imaginare) pe care cititorul le parcurge bucuros, mulțumit să descopere, în fiecare pagină, sunetul autenticității necrispate. Cartea de față este manualul de supraviețuire al oricărui pelerin dornic să-și redobândească surâsul interior." Teodor Baconschi
Mai multe informații
EdituraEditura Doxologia
ISBN 9786069746349
Număr de pagini 360
Formatul cărţii 11 x 16
Tip copertă Brosata
Data apariției 2021
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsȚara cea mai bună din lume - Povestea unei regăsiri
Rating-ul tău

Gabriel Purcăruș a trăit experiența exilului cu ochii deschiși și inima neîmpăcată. El ni se prezintă ca un homo viator, care străbate oceanul dintre două continente: pe malul părăsit locuiesc, lăsate în urmă, iluziile juvenile, aspirațiile contrariate și idealul mereu mișcător, precum linia orizontului. Pe malul celălalt se desfată împăcarea cu o înțelepciune ludică, deopotrivă creștină și stoică. Din acest du-te-vino intelectual și sufletesc s-a născut o proză de idei plină de vivacitate bonomă, de ironie subțire și dialoguri (reale sau imaginare) pe care cititorul le parcurge bucuros, mulțumit să descopere, în fiecare pagină, sunetul autenticității necrispate. Cartea de față este manualul de supraviețuire al oricărui pelerin dornic să-și redobândească surâsul interior.

Teodor Baconschi

Arthur Danto vorbea într-o carte despre „transfigurarea banalului” prin artă. La jumătatea drumului între eseu și povestiri autobiografice, autorul face exact acest lucru. Nenumărate familii exilate economic în anii 1990-2000 se vor regăsi în paginile pline de umor, nostalgie și înțelepciune care povestesc pățaniile sale în Canada, iar apoi redescoperirea Europei și a patriei. Fidelitatea cățelului Gogu sau achiziția unei automobil stau firesc lângă fine considerații despre corectitudinea politică. Un lucru e cert: Gabriel Purcăruș scrie cu haz despre teme grele și are adesea acea privire capabilă să transfigureze banalul.

Adrian Papahagi

Povestirile conținute în acest volum sunt de o extraordinară fidelitate. Ele reflectă spiritul de observație fecund al autorului. Citindu-le, imaginația noastră este purtată de-a lungul unei circumstanțe nu întotdeauna favorabile și a unei vieți pline de aventuri. Este o operă fermecătoare, demnă de a fi inclusă în patrimoniul cultural românesc, poate chiar universal.

Politicul, în transpoziția sa pe mai multe continente cu realități specifice; religia ca busolă într-o lume tot mai stranie; viața de familie și căldura relațiilor umane își găsesc locul firesc în carte. Recomand cu căldură publicului cititor să se lase antrenat în realitatea fascinantă a căutării „țării celei mai bune din lume”.

Corneliu Chișu, membru în Parlamentul Canadei