Nu aveți nici un articol în lista d-voastră de dorințe.

Despre farmecul lucrurilor plictisitoare

de Alain de Botton

De data aceasta va propunem o scurta iesire din fictiune si un plonjon in cotidian. Aveti in mana cateva foarte frumoase eseuri. Dar, asezate ca o plasa cu ochiuri dese peste lucrurile din lumea de azi, ele formeaza un fel de roman al prezentului....
Citeste in continuare...
4,82  LEI
 LEI104

Stoc epuizat

Economisesti: 0,72 LEI 15% discount

Urgent Cargus Curier: 24-48 ore

Ce se petrece in sufletul unui barbat necasatorit la o calatorie cu trenul, locurile incarcate de tristete de pe sosele sau din orase, apoi aeroportul, gradina zoologica, farmecul ascuns al Z?lui sunt cateva pretexte pentru o privire blanda si consolatoare catre lumea obisnuita in care traim. Daca v-ati saturat de aventurile lui Superman, daca sunteti melancolici, va puteti odihni in aceste pagini: „Probabil cartile triste ne consoleaza cel mai bine cand suntem tristi". Observatia criticului: Capitolul "Despre autenticitate" se refera la dragoste, la stangaciile ei de inceput, si ii va bucura, cu siguranta, pe cititorii "Eseurilor de indragostit ale aceluiasi autor.
Vreau să vă spun că nici nu ştiam că Alain de Botton este scriitor. Până acum câteva zile când i-am văzut cartea care se simţea în largul ei, între paharele cu Martini, Santal şi bere, în timp ce fumul dansa pe tavanul barului. Un prieten care tocmai o terminase, mi-a spus foarte pe scurt: Mi-a plăcut că-i subţirică! Eu am zâmbit când am citit titlul: "Despre farmecul lucrurilor plictisitoare". Evident, am luat-o ca pe o provocare.
Vă recomand capitolele care mi-au plăcut mult.
"Mersul la grădina zoologică te tulbură, pentru că face ca animalele să pară mai omeneşti, iar oamenii, mai animalici. Maimuţele sunt rudele cele mai apropiate ale omului, se poate citi pe plăcuţa de pe cuşca urangutanului. Câte asemănări vedeţi? Mult prea multe, ca să ne consoleze, bineînţeles. Bărbieriţi-l, îmbrăcaţi-l în tricou şi costum sport, şi cel care se scobeşte în nas în colţul cuştii e un văr de-al meu – doar că Jo are un apartament spaţios în Belsize Park... (Despre mersul la grădina zoologică)"
"Cei mai mari romantici sunt aceia care nu au pe nimeni cu care să fie romantici. Doar după un weekend în care telefonul nu s-a agitat, în care fiecare masă a fost scoasă din conservă şi consumată în prezenţa neconsolatoare a unui crainic cu voce gravă de la BBC – ce schiţează obiceiurile de împerechere ale antilopei kenyene – putem aprecia de ce Platon a declarat că un bărbat lipsit de dragoste e ca o creatură rămasă cu numai jumătate din membre. (Despre bărbaţii singuri)"
"Dacă o carte e de necitit, asta se întâmplă pentru că, în ciuda celor mai bune intenţii şi a caligrafiei corecte, autorul nu e capabil să surprindă prea mult din ce se întâmplă de fapt. Există o listă de fapte, păstrăvul şi buletinul meteo, dar viaţa e în altă parte. E ca şi cum te-ai uita acasă la o casetă video în care ţi se arată doar picioarele sau norii şi te întrebi amuzat ce s-o fi întâmplând la nivelul capului... Valoarea cărţilor mari constă în abilitatea de a ilustra emoţii şi oameni din viaţa noastră, mult mai bine decât am fi în stare noi s-o facem, să punem degetul pe percepţii pe care le recunoaştem ca fiind ale noastre, dar n-ar fi putut fi formulate de noi. (Despre scris (şi păstrăvi))"
Aş exagera dacă aş spune că umorul de bună calitate, asezonat cu ironie, transformă această carte subţirică, într-una mare. Dar, cu siguranţă, este o carte care te cucereşte. Prin farmecul ei simplu.
Scrieți o recenzie
Nota
Cod Produs: H07666
Noutate: 19 mar. 2010
Editura: Humanitas
Data aparitiei: 2010
Colectie: Cartea de pe noptieră
Traducător: Florina Pirjol
Număr de pagini: 100
Ediția cărții: a II -a
Formatul cărţii: 13 x 20 cm
ISBN: 978-973-50-2617-2
Citeste in continuare...Citește mai puțin ...
LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei