Nu aveți nici un articol în lista d-voastră de dorințe.

Fanionul rosu

de Radu Paraschivescu

Ne-am obisnuit sa-i glorificam pe sportivi. Sa-i ambalam in locuri comune si in clisee uleioase. Sa facem din ei ambasadori de conjunctura sau cotizanti la vistieria bucuriilor noastre zilnice. Eventual sa-i transformam in modele....
Citeste in continuare...
14,45  LEI
 LEI2812

Stoc epuizat

Economisesti: 2,17 LEI 15% discount

Urgent Cargus Curier: 24-48 ore

Fanionul rosu propune un alt tip de abordare nu neaparat demitizanta, dar in orice caz realista. Radu Paraschivescu ne aminteste ca au existat mari campioni care au iesit in arena si s-au comportat penibil, brutal sau fals. Cateva dintre rateurile lor atitudinale sunt descrise ironic, pe alocuri caustic, in minieseurile din acest volum. Pusa la treaba, memoria ii readuce din cotloane pe campionii corigenti la bunul-simt, fiindca e bine sa stim ca sportul nu este nici pe departe o rezervatie de nuferi. El cuprinde fotbalisti trisori sau decerebrati, boxeri ispititi de ritualuri antropofage, maratonisti hotomani si patinatoare care schimba ierarhiile cu ajutorul rangilor si al bodyguarzilor. Iar noi vorbim prea mult despre fair-play si prea putin despre renuntarea la criterii.
Fair-play or not...

Recenzie scrisă de kim88

Radu Praschivescu este cunoscut in Romania mai mult prin aparitile sale TV la emisiunile de sport decat prin cartile sale. Asa l-am cunoscut eu prima data.
Fiind mare fana a sportului nu am ezitat a cumpara cartea cand am vazut-o in librarie.
Autorul prezinta povesti ale marilor campioni ai sportului mondial care s-au facut remarcati lumii atat prin rezultatele lor sportive dar si prin gesturi inexblicabile care nu fac cinste sportului.

Am citit cartea pe nerasuflate si razand permanent . Pe unii din acesti sportivi ii admiram prin performantele lor dar m-au intristat foarte mult gesturile lor. Unele povesti le cunosteam , altele m-au luat prin surprindere....
Prin modul in care abordeaza povestea fiecarui sportiv , autorul se adreseaza tuturor celor ce doresc sa afle mai mult din dedesubturile sportului.
Unul din episoadele ce mi-au ramas in minte din aceasta carte este cea de la turneul campionilor cand un jucator american se retrage in fata compatriotului sau mai celebru Stan Smith la minge de meci pe serviciul sau motivand dureri la spate. Daca in anii 70 ar fi existat mafia pariurilor toti ar fi spus ca cei doi au fost acostati de aceasta pentru a truca meciul. Insa atunci americanul mai putin celebru a vrut sa faca un serviciu tarii pentru ca stia ca el nu avea nici o sansa mai departe .

Un alt episod haios este prezentarea nationalei libiene de gimnastica la Universiada de la Bucuresti din 1981 , in care libienii au facut de toate numai exercitiile de gimnastica nu.
Recomand cartea atat fanilor sportului dar si celor care vor sa intre pentru prima data in minunata dar controversata lume a sportului.
Scrieți o recenzie
Nota
Cod Produs: H05676
Noutate: 31 mai 1
Editura: Humanitas
Data aparitiei: 2005
Număr de pagini: 192
Ediția cărții: 1
Formatul cărţii: 11*18 cm
ISBN: 973-50-0899-8
Citeste in continuare...Citește mai puțin ...
LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei