Nu aveți nici un articol în lista d-voastră de dorințe.

Jertfa de lauda. Originea tipologica a anaforalelor si a epiclezei

de Florin Nicolae Marasciac

Cartea reprezintă rodul anilor de studii doctorale întreprinse de autor în Cetatea Eternă. Tema principală abordată de autor este fundalul veterotestamentar al anaforalelor (rugăciunea euharistică) și într-un mod aparte al epiclezei (invocarea, chemarea Spiritului Sfânt sau a Cuvântului). Anaforaua sau rugăciunea euhari...
Citeste in continuare...
 LEI0030

Stoc epuizat

Urgent Cargus Curier: 24-48 ore

Cartea reprezintă rodul anilor de studii doctorale întreprinse de autor în Cetatea Eternă. Tema principală abordată de autor este fundalul veterotestamentar al anaforalelor (rugăciunea euharistică) și într-un mod aparte al epiclezei (invocarea, chemarea Spiritului Sfânt sau a Cuvântului).

Anaforaua sau rugăciunea euharistică reprezintă inima Sfintei Liturghii, iar cunoașterea acesteia înseamnă a pătrunde în cunoașterea Sfintei Taine a Euharistiei. Studiul de față, chiar dacă este unul de specialitate și adresat cercetării, ne ajută să aprofundăm și latura spirituală a Euharistiei ca jertfă. Ce înseamnă că Euharistia este o jertfă, la lumina jertfei de laudă? Este unul din răspunsurile pe care le veți putea găsi în cartea de față. Răspunsul vine din cercetarea celor mai vechi colecții de versete biblice (Testimonia) euharistice veterotestamentare, în lumina unor studii recente, dar și a Sfinților Părinți.

Anaforalele își au originea tipologică (modelul) în textele Vechiului Testament. Jertfa de laudă ne ajută să înțelegem acest lucru. Propunerea autorului este de a vedea împreună dacă putem regăsi structura imnurilor și aducerilor de mulțumire a jertfei de laudă din Vechiul Testament în structura rugăciunilor euharistice pe care le avem astăzi. Același lucru se poate spune și despre partea sacrificială a jertfei de laudă. Toate aceste aspecte prind contur atunci când contemplăm Cina de Taină ca pe o jertfă de laudă.

După ce autorul își prezintă concluzia despre jertfa de laudă, care reprezintă modelul fundamental originar (canonul tipologic originar) al anaforalelor, trece la o a doua parte unde va trata în mod principal textele celor mai vechi epicleze, precum și chestiunea apariției acesteia. În studiul de față veți putea găsi analizate cele mai vechi epicleze, precum și legătura dintre invocarea sau chemarea Numelui divin și epicleză. În această parte se pot studia și argumentele care arată legătura dintre invocarea Numelui divin, jertfa de laudă veterotestamentară și epicleză ca invocare a Numelui.

Ultima parte a acestei cărți ne invită să pătrundem în pneumatologia (știința despre Spiritul Sfânt) primelor veacuri creștine. Multe aspecte ne sunt puțin cunoscute, însă cercetarea textelor unor părinți precum Sf. Iustin Martirul, Sf. Clement Alexandrinul sau Sf. Irineu de Lyon dezvăluie aspecte profunde ale pneumatologiei preniceene care ne ajută să înțelegem mai profund și aspecte din Sfânta Scriptură, precum Botezul Domnului Isus. În final cititorul va putea afla și legătura profundă între pneumatologia preniceeană și apariția epiclezei, așa cum reiese din studiul celor mai vechi texte legate de epicleză.

Clientii care au cumparat acest produs au cumparat si urmatoarele produse

Scrieți o recenzie
Nota
Cod Produs: a157722
Noutate: 15 iun. 2017
Editura: Galaxia Gutenberg
Data aparitiei: 2017
Număr de pagini: 288
Formatul cărţii: 14x23.5
ISBN: 9789731416731
Citeste in continuare...Citește mai puțin ...
LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei