Nu aveți nici un articol în lista d-voastră de dorințe.

Imparatul mustelor

de William Golding

Imparatul mustelor

Disponibil si in format
O robinsoniadă ce se transformă repede în coşmar. Ura ia locul inocenţei şi crima se înstăpâneşte peste o lume care-şi rătăceşte busola....
Citeste in continuare...
29,00  LEI
 LEI6524

Stoc epuizat

Economisesti: 4,35 LEI 15% discount

Disponibil si in format

Urgent Cargus Curier: 24-48 ore

Un grup de copii scapa cu viata din catastrofa prabusirii unui avion si incearca sa supravietuiasca pe o insula pustie din mijlocul Pacificului. Insa ceea ce ar putea fi aventura vietii lor, o noua robinsoniada departe de adulti si de regulile acestora, se transforma intr-un cosmar ucigator de vise: ura ia locul inocentei si crima se instapaneste peste o lume care-si rataceste busola. O parabola de o forta incredibila care ne ofera un raspuns deopotriva crud si realist la intrbarea: este libertatea absoluta calea spre paradis? "Alaturi de romanul De veghe in lanul de secara, Imparatul mustelor e cartea de capatai a tinerilor de pretutindeni." (New York Times Review of Books) "Un roman exceptional care surprinde intreg universul uman in aventura unor copii pe o insula de corali." (E.M. Forster) "O poveste atemporala asemenea unui mit." (Malcolm Bradbury) "O oglinda lucida, obiectiva si in spaimantatoare a societatii moderne." (Times Literary Suplement
O carte trista prin adevar

Recenzie scrisă de Oana Camelia

Cand incepi sa citesti cartea, nici nu iti poti imagina cum niste copii naufragiati pe o insula pot sa degenereze din inocenta in maturitate. Golding mi-a readus sentimentele din copilarie, cand mintea inca nu este coapta si percepem lucrurile noi dupa placul nostru, fara sa gandim in profunzime sau la consecinte. Insa cand stii ca lumea ta nu mai este guvernata de parinti, cand iti este foame si masa nu se pune, cand iti este frig noaptea sau cand iti este frica, cand nu mai ai mana si mintea protectoare a parintilor, copilul isi ascute instincul de supravietuire, si odata cu el si instinctul de dominare. Haosul nu mai este o alternativa, doritori sa guverneze linistea si siguranta, copii de pe insula incep sa intre in normalitatea unei socieati umane, creata de ei, fiecare cu functia lui, cei mai mici dintre ei fiind scutiti de munca fizica, protejati.
Ca mecanismul unui ceas cu constiinta, copii isi creeaza reguli, asemenea legilor din societate, reguli care sunt incalcate si care duc la haos iarasi. In lupta dintre Ralph si Jack, se contureaza temperamentul salbatic al lui Jack, partea animalica din el iese la suprafata. Ralph este mai practic si mai chibzuit, pe cand Jack este condus de instincte primordiale, neadecvat unei societati, nesupus nimanui sau nici unei legi. Desi cartea pare un joc de copii, este o oglinda a societatii, o manusa pentru civilizatie si pshihologia umana.
Mi se pare o carte trista, inca o marturie, chiar si fictiva, despre oameni si raul din noi. Orice lucru bun sfarseste intr-un mod tragic, orice lucru rau sfarseste la fel, un dezechilibru paradoxal cu care traim si astazi.
mesajul politic este important

Recenzie scrisă de Realini Ionescu

Lord of the flies
"....if you don't have rules, if you don't have law, then you're lost, you're finished, you're gone...."

Lord of the flies se afla in topul <<Modern Library 100 best novels>> si <<TIME 100 best English-language novels from 1923 to the present>>. The Guardian nu l-a inclus in al sau “top 100 books of all time”.

Libraria Humanitas ar mari tirajul cartilor si traficul pe site-ul www.libhumanitas.ro daca ar propune un Humanitas top 100 carti, board’s list si reader’s list.
Este fascinanta asemanarea intre insula din Lord of the flies si Romania anului 2009.

”Because we have no rules and we’re lost…”

Am ascultat un pasaj in care Golding, care a “inregistrat” cartea sub forma audio, explica Lord of the flies:

“It was Either 1953 or 1954…one day I was sitting one side of the fireplace and my wife was sitting the other and I suddenly said to her: wouldn’t it be a good idea to write a story about some boys on an island, showing how they would really behave…? And she said that’s a first class idea…”
Baietii de pe insula <<imparatului>>, dupa un atac nuclear? se regasesc in 2009 in jurul nostru, mereu la tribuna si striga:

- “kill the pig, cut his throat..”

Mesajul lui Golding mi se pare demn de un leit motiv, slogan publicitar sau program electoral
In romanul Imparatul Mustelor nu avem niciun personaj feminin!

Raspunsul lui Golding la intrebarea de ce? a fost:

-“a group of boys are more like a scaled down society..”

Autorul continua:

-“this has nothing to do with equality…women are foolish to pretend they are equal to men, they are far superior…”

cu toate ca sunt mult superioare, ele sunt ascunse sub valuri, nu au voie sa conduca o masina in parti ale lumii…

Golding ne mai spune:

“I didn’t want this book to be about sex, sex is too trivial…” dar daca ar citi presa romaneasca, sau the Sun astazi, si-ar schimba opinia?

Lord of the flies are alt subiect: “the book is about the problem of evil and the problem of how people are to live together in society”

Este un cliché: “cartea ar trebui sa fie lectura obligatorie”. Nu va fi! Invatam din ea ce se intampla cand se instaureaza haosul. “Conducatorii” se impun prin violenta. Nu respecta regulile si ataca (asemanarea cu personaje din viata publica este pur intamplatoare, dar exista)
In imparatul mustelor descoperim “ what people were like in society when you don’t have law”.

Golding are o concluzie despre carte:

“the most important thing said in the book is when Jack says:

<<-bollocks to the rules, why should we obey the rules?>> And Ralph says:

<<-because the rules are the only thing we’ve got!>>

That really is… what the book is about!

If you don’t have rules, if you don’t have law, then you’re lost! You’re finished, you’re gone….”

Pe “insula latina” avem reguli? Le respectam? Are we finished?
Merita citita

Recenzie scrisă de Mircea felix

Naufragiul unor copii pe o insula pustie care ii transofrma in oameni , o poveste captivanta, merita citita si are un pret foarte mic in comparatie cu alte carti la acelasi pret e cea mai buna carte la acest pret.Nu o ratati.
Scrieți o recenzie
Nota
Cod Produs: H100919
Noutate: 12 dec. 2008
Editura: Humanitas Fiction
Data aparitiei: 2008
Colectie: Raftul Denisei
Traducător: Constantin Popescu
Număr de pagini: 228
Ediția cărții: a III-a
Formatul cărţii: 13 x 20 cm
ISBN: 978-973-689-594-4
Premii: Nobel 1983
Citeste in continuare...Citește mai puțin ...
LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei