Nu aveți nici un articol în lista d-voastră de dorințe.

Imprimatur

de Sorti & Monalidi

Roma, septembrie 1683. In timp ce armatele otomane forteaza portile Occidentului, intr-un han moartea subita a unui calator seamana panica: otravire sau ciuma? De teama molimei, oaspetii sunt baricadati in carantina si discuta despre evenimentele momentului....
Citeste in continuare...
4,82  LEI
 LEI104

Stoc epuizat

Economisesti: 0,72 LEI 15% discount

Urgent Cargus Curier: 24-48 ore

Un tanar ajutor de hangiu, initiat in tainele vietii si ale politicii de agentul secret al Regelui Soare, va deveni cronicarul intamplarilor petrecute in acel sfarsit de veac, iar manuscrisul lui, citit si adnotat de un erudit de pe langa autoritatile de la Vatican, este chiar romanul pe care-l citim. Procedeul, scump multor romancieri ai secolului al XIX-lea, slujeste celor doi autori italieni, aflati la prima lor carte, pentru a alcatui o constructie baroca, in consonanta cu epoca evocata si cu estetica postmoderna de la care se revendica. In ciuda mizei sale polemice, sau poate tocmai de aceea, romanul a devenit un bestseller si a fost tradus concomitent in Franta, Olanda, Anglia, Germania si Spania.  Grafica: Ioana Dragomirescu Mardare Editor: Michaela Niculescu
Cum am descoperit gustul istoriei

Recenzie scrisă de Malta

Am avut profesori de istorie cu adevarat dedicati, fascinatia mea pentru cel din gimnaziu, care desena hartile direct pe tabla, s-a oprit la lectia "Cronologia", singura din istorie pe care puteam sa afirm ca o cunosc. Asta pana am inceput sa citesc "Imprimatur", care la prima vedere, avand 648 de pagini nu ar indemna pe nici un cititor sa o aseze rabdator pe cosul pieptului ca sa o citeasca. Dar, timp de 3 zile, m-am trezit ca nu o puteam lasa din mana si incepusem sa traiesc fragmentele de istorie cu entuziasm si nerabdare, incepeam sa prind gustul intrigilor curtenesti si al politicilor rasucite prin cetati, in subteran, in orice caz in lumina trecutului de care fugisem.
E vorba despre mine in cartea asta pentru ca am intrat in atmosfera de pastisa-palimsest a romanului scris de cei doi soti italieni, in care un cititor poate gasi: reflexii ale culturii enciclopedice sau ale misterelor ingenioase, cautare de indicii, aventuri subterane, iar un initiat al literaturii poate calatori adiacent lecturii prin padurea lui Eco, castelele lui Calvino, mirajul lui Buzatti sau noptile Decameronului.
E vorba despre roman in sine: cu absurdul secretelor legate de manuscrise, care incepe in secolul: 21 si continua la mijlocul secolului 17, intr-un han aflat in carantina. Sau poate de personajele asupra carora planeaza perpetuum o suspiciune de intriga, de revenire miraculoasa din boala sau dimpotriva, secerarea lor din lanul de papirus.
Sunt cateva motive formale pentru care as recomanda oricand aceasta lectura: titlul latinesc, pariul pentru finalul romanului, indecizia cititorului de a urma intriga istorica sau cea "politista", personaje savuroase si manevre cruciale. Si cateva motive informale: se poate sa deschida apetitul pentru istorie-iremediabil, sa aduca la suprafata placeri inocente ca"Soimul maltez" sau "Omul care era joi", ca sa nu o numesc de fapt pe Agatha Christie, sa atraga dupa sine alte lecturi in care apar manuscrise, inscriptii sau prescriptii latineste precum Clubul Dumas.
Personal, am ales o singura cheie de lectura: cea a povestirii, in care sorbeam fiecare detaliu care construia scarile acestui roman si am ajuns astfel sa descopar fascinatia pentru datele istorice si corelatiile dintre ele, pentru personalitatile istorice si pentru semnificatiile pe care orice secunda din trecut le are, dincolo de stratul gros de praf si de panzele de paianjen ale necercetarii si uitarii.
Scrieți o recenzie
Nota
Cod Produs: H05686
Noutate: 28 feb. 28
Editura: Humanitas
Data aparitiei: 2004
Traducător: Geo Vasile
Număr de pagini: 648
Ediția cărții: I
Formatul cărţii: 13x20 cm
ISBN: 973-50-0826-2
Citeste in continuare...Citește mai puțin ...
LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei