Nu aveți nici un articol în lista d-voastră de dorințe.

Istoria si arta ceaiului

de Laura C. Martin

Istoria si arta ceaiului

Laura C. Martin a publicat peste douazeci si cinci de volume din universul peisagisticii, distinse cu nenu­marate premii. De zeci de ani studiaza complexitatea plantelor si participa la emisiuni de televiziune precum Home Matters si Victory Garden. A lucrat ca redactor de specialitate la revistele Atlanta Homes and Lifestyles si Georgia si scrie pent...
Citeste in continuare...
 LEI9039

În stoc

Urgent Cargus Curier: 24-48 ore


Laura C. Martin a publicat peste douazeci si cinci de volume din universul peisagisticii, distinse cu nenu­marate premii. De zeci de ani studiaza complexitatea plantelor si participa la emisiuni de televiziune precum Home Matters si Victory Garden. A lucrat ca redactor de specialitate la revistele Atlanta Homes and Lifestyles si Georgia si scrie pentru publicatii diverse, de la American Horticulturist si pana la Better Homes & Gardens.
 
DE LA AMAR LA SUBLIM, ISTORIA OMENIRII INTR-O CEASCA DE CEAI: GUST SI SENZATIE, ELIXIR SI RASFAT, PLACERE, ARMONIE, PURITATE SI LINISTE, FINETE SI MISTER, SPIONAJ, RAZBOAIE SI DOSARE SECRETE, FILOZOFIE, ARTA SI CULTURA SUBTILA A BUNULUI- GUST
 
Verde, negru, alb, rosu, oolong si miere si lapte si frisca, un pachet de dorinte si asteptari implinite intr-un singur cuvant – ceai.
 
Daca ti-e frig, ceaiul o sa te incalzeasca. Daca te-ai incalzit prea tare, ceaiul o sa te racoreasca. Daca esti deprimat, ceaiul o sa te inveseleasca. Daca esti agitat, ceaiul o sa te linisteasca. - William Gladstone (1809-1898), prim-ministru al Marii Britanii

CEAIURI NEGRE
Laptele este o aditie potrivita in cazul unora dintre ceaiurile negre. Luati in considerare notatiile w (cu lapte) sau wo (fara lapte).
  Assam (India). Robust, cu corp plin, folosit in amestecuri, maltuit (w)
  Ceylon (Sri Lanka). Inviorator, corp usor spre mediu, dulce (w sau wo)
  Darjeeling, prima cursa (India). Muscat dulce, inviorator (w sau wo)
  Dian Hong (Yunnan, China). Bogat, condimentat, catifelat (wo)
  Keemun (China). Profund, bogat, cu o tusa de fum (wo)
  Kenilworth (Ceylon). Sprinten, tare (w)
  Lapsang Souchong. Afumat, cu corp plin (w sau wo)
  Nilgiri (India). Catifelat, cu corp plin, o tusa de dulceata, amestecuri (wo)
  Sikkim (la nord de Darjeeling). Fructat, dulce (wo)
 
CEAIURI VERZI
  Bancha (Japonia). Un ceai bun „de fiecare zi“, culoare aurie-deschisa, usor dulce, ierbos
  Dragonwell sau Longjing (China, Japo­nia). De foarte buna calitate, racoritor, sprinten, dulce
  Gunpowder (China, Japonia, Ceylon). Nu­mit astfel din cauza ca e rulat sub forma de bilute; corp puternic, dulce, ierbos
  Genmaicha (Japonia). Amestecat cu orez brun prajit; gust de floricele de porumb 
  Gyokura (Japonia). De foarte buna calitate, culoarea bauturii verde-deschis; dulce, gust de mare
  Hojicha (Japonia). Din frunze prajite, culoarea bauturii chihlimbarie, gust de alune, corp plin
  Hyson (China). Argilos, corp mediu
  Matcha (Japonia). Ceai ceremonial, prelucrat sub forma de pudra; usor, dulce
  Sencha (Japonia). Un ceai „de fiecare zi“ placut, usor astringent, usor dulce
 
CEAIURI OOLONG
  Formosa (Taiwan). Catifelat, corp mediu, fructat
  Imperial (Taiwan). De foarte buna calitate, un gust cu usoara tusa de miere, chihlimbariu, bland
  Ti Kuan-yin sau Iron Goddess of Mercy (Taiwan, China). Bland, bun pentru digestie
  Tung Ting Jade (Taiwan). Catifelat, floral

CEAIURI ALBE
  Silver Needle sau Yin Zhen (Fujian, China). Usor, putin ierbos, exotic si costisitor
  White Peony (China). Usor, bautura limpede, putin ierbos
 
AMESTECURI
  Majoritatea ceaiurilor disponibile azi pe piata sunt amestecuri din diferite tipuri de ceai provenite din diferite regiuni. De exemplu, „English break­fast“ este alcatuit dintr-o combinatie de ceaiuri negre din Nilgiri si din Ceylon. „Irish breakfast“, care e putin mai tare si are o aroma mai indrazneata, e compus din ceaiuri negre din Nilgiri, din China si din Assam. Amestecurile de ceaiuri se realizeaza si apeland la diversi aromatizanti, din categoria fructelor si florilor. „Earl Grey“ este un ceai negru din China aro­mat cu ulei de pergamuta. Aroma­tizantii preferati pe piata sunt iasomia, piersica, portocala, lamaia, hibiscusul, pergamuta, scortisoara, vanilia si migdalele.

 

 

Scrieți o recenzie
Nota
Cod Produs: a190062
Editura: Baroque Books & Arts
Data aparitiei: 2018
Număr de pagini: 248
ISBN: 978-606-8977-22-5
Citeste in continuare...Citește mai puțin ...
LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei