Nu aveți nici un articol în lista d-voastră de dorințe.

Să nu mă părăseşti

de Kazuo Ishiguro

Să nu mă părăseşti

Tragic, emoţionant, tensionat şi cu un final surprinzător, Să nu mă părăseşti este unul dintre cele mai bune romane al lui Ishiguro, nominalizat la Booker Prize, National Book Critic Circle Award şi Arthur C. Clarke Award şi inclus pe lista celor mai bune cărţi ale anului în The New York Times, Publishers Weekly şi în numeroase alte reviste pr...
Citeste in continuare...
 LEI9522

Stoc epuizat

Urgent Cargus Curier: 24-48 ore

Katie H. este educatoare. Slujba ei este aceea de a-i ajuta pe „copiii-clone” sa creada ca, in institutia de la Hailsham, intre vizionarile de scene erotice din filme si joaca, intre colectiile de reviste sau carti si iazul cu rate, ei vor uita adevaratul si unicul motiv al existentei lor, acela de a dona organe. In scurta lor viata, care se intinde pret de un numar limitat de „donatii”, ei asteapta plini de speranta ziua cind vor avea parte de libertatea din spatele gardului de sirma ghimpata si cind vor inceta sa mai fie simple some, corpuri cultivate pentru piese de schimb.
Numele meu este Kathy H.

Recenzie scrisă de Miruna

În fapt, nu ştiu cine sunt, de unde vin şi unde mă duc. Nu ştiu, până la urmă, ce rost am pe lumea asta, de ce trebuie să fie aşa şi nu altminteri, nu înţeleg ce e bine şi ce e rău cu adevărat. Există în mine o durere surdă, adâncă, care mi-a devenit familiară, pentru că o port de atâta timp. O ţin însă bine pusă sub cheie, la întuneric, nu am niciodată chef să intru în contact cu ea.
Sunt momente când simt că am prins un înţeles, că există o speranţă, că brusc, ceva va veni să reveleze o însemnătate aparte, o direcţie care va clarifica totul, va explica, va aduce lumina. Că poate toate umbrele şi fricile şi momentele cutremurătoare au un scop şi când voi fi pregătită, voi putea accede la el şi totul va fi bine.
Între timp, firul vieţii mele se desfăşoară zi după zi, urmez normele şi legile impuse din afară, deşi deseori nu le înţeleg logica, dar aşa am crescut, interdicţiile au fost o parte a personalităţii mele. Cu fiecare etapă care trece, trebuie să mă obişnuiesc cu noi probleme, să mă adaptez la situaţii dificile, să găsesc un drum al meu printre liane.
Fireşte, printre toate astea, există şi dragoste în viaţa mea. Poate nu aşa cum mi-o doresc, poate dificilă, sau chinuitoare, dar e tot ce am mai de preţ. Nu-mi imaginez cum ar fi fost fără aceia pe care îi iubesc, chiar dacă uneori m-au rănit. Da, am amânat atât de multe de dragul lor şi m-au lăsat singură o bună perioadă de timp. Dar am mers mai departe chiar şi atunci, făcând multe drumuri în lumea exterioară, şi aducând mereu câte ceva pentru sprijin: o maşină, o ceaşcă de cafea, o melodie anume, o revistă. Toate astea îmi abat, măcar pentru o vreme, gândurile.
Şi oricum, până la urmă au revenit în braţele mele ocrotitoare, şi dragostea a reapărut aşa cum era odinioară. Cei doi oameni pe care i-am iubit cel mai mult pe lume s-au întors la mine şi am avut ocazia să petrec alături de ei clipe minunate. E adevărat, nu în cele mai bune condiţii, poate puţin cam prea târziu, dar nu există nimic perfect pe lumea asta. Timpul petrecut alături de ei a fost o alinare, am putut umple cutia cu amintiri frumoase şi voi putea oricând să scot câte una, să o şterg de praf şi să o ţin cât vreau eu în faţa ochilor.
Ei s-au dus între timp, aşa cum ne ducem toţi, fără putinţă de tăgadă, iar eu am rămas pentru încă o vreme să mă gândesc la ei, să fac mai departe ce mi se spune, până într-o bună zi, când îmi va veni şi mie rândul.

Am uitat să menţionez ceva despre mine: sunt o clonă umană, concepută şi crescută pentru a dona organe la locul şi timpul potrivit, oamenilor reali. După primele donaţii, totul poate merge încă bine, dar cam de la a treia încolo, timpul se apropie de sfârşit. Cei doi oameni dragi sufletului meu au fost asemenea mie şi acum ştiu foarte bine ce urmează. Ca noi toţi, de altfel.
Numele meu este Kathy H.
Scrieți o recenzie
Nota
Cod Produs: C185369
Noutate: 16 iun. 2011
Editura: Polirom
Data aparitiei: 2011
Colectie: Top 10
Traducător: Vali Florescu
Număr de pagini: 324
Ediția cărții: a II-a
Formatul cărţii: 10.6x18 cm
ISBN: 978-973-46-2020-3
Citeste in continuare...Citește mai puțin ...
LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei