Nu aveți nici un articol în lista d-voastră de dorințe.

O iubeam

de Anna Gavalda

O iubeam

Disponibil si in format
„Anna Gavalda nu ne plictiseşte cu descrieri pentru că totul ne este deja familiar. O iubeam se dovedeşte o lectură fascinantă. După monologul interior, iată că a venit timpul romanului interior.“ (Le Figaro litteraire) ...
Citeste in continuare...
22,14  LEI
 LEI8218

Stoc epuizat

Economisesti: 3,32 LEI 15% discount

Disponibil si in format

Urgent Cargus Curier: 24-48 ore

„Cu scriitura sa simplă şi clară asemenea unui desen de Sempe, precum şi cu vioiciunea sa înnăscută, Anna Gavalda a dat o lovitură de graţie romanului francez contemporan. Un adevărat tur de forţă, dialoguri tensionate, ca într-un meci de box în care cei doi adversari se prăbuşesc în final, cu ochii învineţiţi, unul în braţele celuilalt.“ (Femme) „Naraţiunea Annei Gavalda este, înainte de toate, formidabil de simplă, de o subtilitate aproape magică. Vocea autoarei ne susură în urechi asemenea unei conversaţii intime. Anna Gavalda ne înfăţişează viaţa aşa cum este – cu întrebările şi impasurile ei, ca o sală plină de oglinzi înşelătoare.“ (Le Parisien)
Posibilitatea fericirii

Recenzie scrisă de Adriana

Această carte mi-a fost recomandată şi împrumutata într-un moment delicat din viaţa mea. Trebuia sa iau o decizie importantă, care ţinea cumva mai mult de raţiune, în timp ce sufletul îmi spunea că există şi alte variante, că mi se arată un început frumos de altceva, mult mai plin de sentimente şi profunzime. Uimitor sau nu e că cel care mi-a împrumutat cartea era şi cel care mi-a luminat cumva Universul.
Am citit-o în două seri. Mă duceam în parc, după serviciu şi citeam pană se făcea atât de întuneric încât nu mai vedeam.
A face sau nu o alegere poate fi crucial, ţi se poate schimba întregul curs al vieţii. Mai greu e să renunţi la ce ai, un ce ai care nu te satisface pe deplin, care e acolo şi îţi oferă siguranţa, poate protecţie, însă nu te mai face sa tresari, nu-ţi mai face sufletul să zâmbească, nu te mai face să simţi că trăieşti şi că viaţa e frumoasa.
Ce faci în această situaţie? Renunţi la ce îţi doreşti şi ce simţi că te-ar reînvia, sau preferi comoditatea, siguranţa şi obişnuinţa? Pragmatic vorbind...dai vrabia din mână pe cioara de pe gard?
Nu aş vrea să povestesc actiunea cărţii, pentru că atunci nu mai rămâne nimic de descoperit. Vreau doar să spun că această carte e despre alegeri. E unul din multele exemple despre cum alegem sau mai bine spus, cum s-a ales şi care au fost urmările.
Dragostea e puternică, poate deveni obsesivă şi poate lăsa o multitudine de semne de întrebare care să ne macine întreaga viaţă, o multitudine de "cum ar fi fost dacă?", care, personal, mi se par crunte şi foarte greu de dus.
Ar fi şi minusuri la carte, însă mult prea puţine comparativ cu plusurile, sau poate că m-a prins pe mine intr-un moment extrem de asemănător cu cel povestit.
Mi se pare subtil cum au fost aşezate personajele, mi se pare inteligent cum sunt intercalate poveştile şi cum te stimulează să priveşti puţin mai departe de şirul evident.
A renunţa sau nu, a îţi împlini fericirea sau nu, a risca şi a îţi căuta în sfârşit drumul....despre asta este "O iubeam".
Despre alegeri

Recenzie scrisă de andrei

„O iubeam” de scriitoarea de origine franceză Anna Gavalda este o poveste de dragoste, o poveste despre importanța unei alegeri și, mai presus de toate, o lecție despre latura nevăzută a iubirii.
Chloe este părăsită de Adrien, soțul ei, rămânând singură cu copiii. Disperată, Chloe găsește un sprijin chiar în persoana lui Pierre, tatăl lui Adrien. Femeia părăsită nu înțelege gestul atât de tranșant al soțului ei, având în vedere că împreună avuseseră o căsnicie fericită. Astfel, ea ajunge să-și facă reproșuri despre căsninia ei. Aparent, sentimentele sale de repulsie față de toți cei care au trădat-o se transformă treptat în ură. Încercările lui Pierre de a o consola pe Chloe nu au efect, în ciuda schimbării sale radicale de atitudine. Toate astea până într-o seară, când Chloe și Pierre se întâlnesc în bucătărie. Aici, Chloe va afla cu stupoare de la socrul ei despre decepția în dragoste pe care acesta o suferise cu mult timp în urmă.
Treptat, Pierre ajunge să se identifice cu fiul său, întrucât și el trăise în tinerețe o poveste de dragoste în afara căsătoriei. Relația sa cu frumoasa Mathilde nu avea să râmână, însă, fără urmări. La scurt timp, Pierre află că Mathilde este însărcinată. Acum, el se află în pragul unei decizii care, odată luată, nu se mai poate schimba. Pierre este nevoit să aleagă între o poveste de dragoste sinceră alături de Mathilde și între familie. Și asta, destul de repede. Care să fie răspunsul? Fericirea personală sau datoria față de ceilalți?
Este evident că alegerea lui Pierre nu va coincide și cu alegerea fiului său, dar perspectiva pe care Chloe încearcă să o înțeleagă îi dezvăluie un nou mod de a privi lucrurile. În ochii ei, Pierre nu mai este acel bătrân morocănos, ci un prieten care încearcă să justifice o alegere crucială care i-a influențat întreaga viață.
Adrien nu mai este acum soțul infidel. Privind prin ochii lui Pierre, Chloe vede în cel care a părăsit-o un copil rebel, pripit, ce vrea să caute un răspuns departe de lumea monotonă, fără culoare. Chiar dacă se revoltă, ea simte că nici Pierre nu ar avea ce să-i reproșeze fiului său. Oare ar trebui să-l condamne pentru că tot ce a căutat în viață a fost fericirea?
Anna Gavalda nu ne vorbește în romanul său despre dragoste și ură, ori despre idealuri în iubire. Lecția pe care autoarea încearcă sa o expună depășește orice aparență. Chloe nu trebuie să devină un judecător, ci persoana care, prin iubirea ce încă o mai păstrează, va ajunge să aprecieze cu adevărat prețul unei clipe de fericire. Totuși, reproșul său nu va înceta să se stingă niciodată. Însă, cu siguranță, Chloe va afla cum dragostea din noi ne poate face să-i iubim chiar și pe cei care ne întorc spatele.
Claritatea stilului și sinceritatea de care dă dovadă Gavalda face din romanul „O iubeam” o lectură agreabilă chiar și pentru cei care încă mai cred că dragostea este nedreaptă.
Scrieți o recenzie
Nota
Cod Produs: C145187
Noutate: 30 ian. 2003
Editura: Polirom
Data aparitiei: 2003
Traducător: Constanţa Ciocârlie
Număr de pagini: 204
Ediția cărții: I
Formatul cărţii: 10.6x18 cm
ISBN: 973-681-323-1
Citeste in continuare...Citește mai puțin ...
LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei