Nu aveți nici un articol în lista d-voastră de dorințe.

O mie de fărâme

de James Frey

Personajul James Frey, de douăzeci şi trei de ani, se întoarce acasă distrus: cu patru dinţi lipsă, o gaură în obraz şi scăldat în fluide corporale din cele mai viu colorate. Acest tablou violent este rodul unui maraton a trei ani de consum de crack şi a zece ani de alcoolism....
Citeste in continuare...
16,38  LEI
 LEI2912

Stoc epuizat

Economisesti: 4,09 LEI 25% discount

Urgent Cargus Curier: 24-48 ore

Internat la cel mai faimos centru de dezintoxicare din Minnesota (cu o rată de reuşită de 17%), James înregistrează verdictul doctorului că va muri în câteva zile şi se luptă pentru supravieţuire. Felul în care Frey descrie mecanismul acelei "algebre a nevoii" despre care vorbea şi William Burroughs e delirant, copleşitor. Foamea de viaţă şi foamea de autodistrugere par a se hrăni reciproc: "Vreau un pahar, vreau cincizeci de pahare. Vreau o sticlă de tărie, cea mai curată, cea mai ţeapănă, cea mai distrugătoare, cea mai otrăvitoare tărie de pe pământ. Vreau cincizeci de sticle de tărie. Vreau crack, murdar şi galben şi plin de formaldehidă". Personajele care populează sanatoriul -- o prostituată de care James se îndrăgosteşte, un judecător federal, un fost campion la box -- sunt un amestec viu de decădere şi bunătate, iar de aici se nasc paginile cele mai pline de patos ale romanului. Imediat după apariţie, O mie de fărâme devine cartea numărul unu a Amazon.com., ocupă primul loc pentru cincisprezece săptămâni consecutiv pe lista de bestselleruri New York Times, rămâne mai bine de un an pe această listă şi atinge vânzări de peste 4,5 milioane de exemplare. James Frey a fost tradus în peste treizeci de ţări.

Clientii care au cumparat acest produs au cumparat si urmatoarele produse

Renastere in mlastina umana

Recenzie scrisă de Diana Dalalau

Recenzie “O mie de farame” de James Frey

Ceea ce ma atrage tot timpul la o carte, trebuie cu rusine sa recunosc, este coperta. Intunecata, colorata, suprarealista? Trebuie sa aiba un element deosebit. Insa in cazul lui James Frey m-a atras titlul: “O mie de farame”. Ce mai e si asta? Oglinzi si ani de ghinion? Amintiri pe care nu poti sa le deslusesti cu precizie? Sau poate… o viata sfaramata? Ultimele presupuneri sunt doar varful icebergului. Naratorul, James, descrie in putine cuvine, dar cu diverse ocazii, cei 23 de ani de viata: parinti iubitori dar cam aerieni, durere, alcoolism, consum de droguri, dorinta de autodistrugere si, ca flori ce rasar in mlastina, iubirea si prietenia. Insa aceasta nu e doar o alta poveste a Sevrajului prin care trece un Depedent internat intr-o clinica de dezintoxicare. Eu am citit-o ca pe o confesiune, o relatare lucida, dureros de sincera si uneori cinica, dar mereu plina de candoare.

Pe masura ce coboram pe firul naratiunii catre adancimi pe care naratorul le dezvaluie din intunericul fiintei sale, mi-am dat seama ca nici presupunerea initiala ca romanul ar contine oglinzi sparte nu este gresita. “Vreau sa ma uit in verdele pal al ochilor mei si sa scrutez nu eul fizic, ci eul de dincolo de fizic”. Aceasta fraza se repeta obsedant, sugerand ideea ca personajul este constient de existenta resurselor sale interioare, pe care le va folosi pentru a iesi din infernul care a fost viata lui pana in acest moment. Si nu o face bazandu-se pe ajutorul Alcoolicilor Anonimi sau al faimosilor Doisprezece Pasi. Reuseste imposibilul (dupa cum se exprima chiar personalul medical al clinicii) prin cunoastere de sine, vointa, acceptare si seninatate dar mai ales prin asumarea responsabilitatii asupra propriei Dependente. Toate acestea tin de caracterul psihologic si introspectiv al romanului, caracter ce razbate din majoritatea paginilor.

O mie de farame… o mie de cristale de crack… o mie de picaturi de alcool… o mie de pacate… o mie de regrete… toate reunite intr-o minte limpede care a atins fundul iadului si a iesit la lumina. Personajul a renascut din propriu-i corp ajuns la marginea prapastiei si, mai important, a reusit sa se ierte pe sine. Consider ca este o carte care trebuie citita cel putin de doua ori, pentru a avea revelatia puritatii durerii lui James iar in cele din urma, a propriilor reflectii asupra dragostei, mortii si ratiunii umane. Iar ceea ce o sa fac in continuare este sa citesc versiunea originala a cartii care sta, plina de lumina si intuneric, in dreapta mea.
Scrieți o recenzie
Nota
Cod Produs: H100013
Noutate: 3 dec. 2008
Editura: Humanitas Fiction
Data aparitiei: 2008
Colectie: Raftul Denisei
Traducător: Carmen Săndulescu
Număr de pagini: 540
Ediția cărții: I
Formatul cărţii: 13x20 cm
ISBN: 978-973-689-159-5
Citeste in continuare...Citește mai puțin ...
LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei