Sesiunea de toamna

Epuizat din stoc
SKU
a125072
26.92 LEI
Pe scurt

Daca e adevarat ca, prin noi, natura se transforma continuu in cultura, epocile ar trebui evaluate dupa cat au izbutit in acest sens sa faca. Chiar si personalitatile. Fericita ipostaza - apusa de mult - a culturalizatorului, a imblanzitorului de stihii, a creatorului de forme. Astazi nu mai avem cine stie ce si cat de transformat, de formulat. Ne este dat sa zarim, peste tot, reluari, variante, versiuni, ramificatii, incropiri analogice, analogii, analogii. Barthes avea dreptate sa exclame inciudat: „omenirea pare condamnata la analogic“ si sa remarce stradania artistilor adevarati de a o aboli.

22 martie 1981

Desteptatorul meu: scrasnetul robinetelor ce se deschid, aproape simultan, la toate etajele blocului, si vuietul apei din cazile ce trebuie umplute repede-repede pana nu se opreste.

1-3 iulie 1981 — Bucuresti

Sedinta de alegeri la Uniunea Scriitorilor. Prima la care asist. Luarile de cuvant - in limita tatariei: sicane marunte, ricanari, puneri la punct retorice sau numai viclene. Confruntarea cu „politicul“ amanata sau obnubilata de jerbele efectelor retorice - cautate de dragul efectelor de catre vorbitori. Toate momentele-cheie pierdute, inceputurile de confruntare - abandonate sub povara dulce a frazelor frumoase.

Am avut doua momente de groaza:

1. Intr-una dintre pauze a pus ochii pe mine Nina Cassian. A venit hotarata spre grupul in care eram, m-a luat de mana si m-a plimbat asa printre zecile de insi care fumau, barfeau si se zgaiau, mimand un oarecare interes pentru cartile unei librarii ambulante. Eram, nu-i asa, noul ei trofeu.

2. Am iesit, la un moment dat, sa dau un telefon de la o cabina din apropierea salii care se afla pe latura de nord a palatului regal. La intoarcere, dupa ce am fost, din nou, legitimat la intrare, am dat cu ochii de vanzatoarea de la libraria improvizata in hol.

Era o fata nu foarte frumoasa, dar care parea plasmuita din portelanul dinastiei Ming. I-am facut cateva complimente rasfoind mecanic cartile expuse si am plecat rumegand ganduri necurate.

Deschizand, distrat, usa salii de sedinte - sau ceea ce credeam ca e - am ramas fara grai. Intr-o incapere lunga, care parea un fost coridor al palatului regal, erau asezati la mese 10-20 de insi cu castile la urechi si cu privirile spre foile de hartie pe care notau, din cand in cand, cate ceva...                 

Mai multe informații
EdituraCartea Romaneasca
ISBN 973-23-3052-4
Număr de pagini 240
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă Brosata
Data apariției 2015
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsSesiunea de toamna
Rating-ul tău