Nu aveți nici un articol în lista d-voastră de dorințe.

Viata pe un peron

de Octavian Paler

Viata pe un peron

Disponibil si in format
In Viata pe un peron, Octavian Paler inalta, pe un plan redus al intrigii, o constructie speculativa in al carei labirint urmeaza sa intram....
Citeste in continuare...
 LEI9028

Stoc epuizat

Disponibil si in format

Urgent Cargus Curier: 24-48 ore

Doua personaje emblematice, un barbat si o femeie, se intalnesc intr-o gara parasita. Drama lor se naste din agresiunea unui sistem totalitar, care pune in functiune terifiantul mecanism al zdrobirii individului. Pe latura sa istorica si in miezul lui parabolic, Viata pe un peron este un roman al angajarii si dezbaterii morale, cu intrebari fundamentale splendid formulate.
"Viaţa însăşi e o stare de tranzit între naştere şi moarte... un peron unde te zbaţi să ocupi un loc într-un tren... eşti fericit că ai prins un loc la clasa I sau la fereastră... altul e necăjit că a rămas în picioare pe culoar... alţii nu reuşesc să se prindă nici de scări, rămân pe peron să aştepte următorul tren... Şi fiecare uită, poate, un singur lucru... că trenurile astea nu duc nicăieri... cel care a ocupat un loc la fereastră este, fără să ştie, egal cu cel care stă în picioare pe culoar şi cu cel care vine abia cu următorul tren... în cele din urmă se vor întâlni toţi undeva, într-un deşert, unde chiar sinele se transformă în nisip... în loc să se uite în jur, oamenii se îmbulzesc, se calcă în picioare, îşi dau ghionturi...."

Un roman despre om şi despre sentimentele lui . Despre frică şi ceea ce poate ea să facă din cel pe care îl stăpâneşte . Despre pustiul interior , în care liniştea este înlocuită cu amintiri . O "parabolă " despre cum ar trebui să gândim , să luptăm pentru libertatea gândirii . Vederea aşteptării ca pe o supravieţuire , care duce mai lent către moarte . Despre greşeli şi despre incapacitatea de a vedea fericirea de lângă noi . Despre legături strânse , chiar dacă acestea sunt cu nişte locuri în care prezenţa noastră a fost foarte scurtă . Despre tăcere şi despre felul în care ea se pierde .

Am fost impresionată de felul în care profesorul povesteşte despre pasiuni . Despre felul în care le dobândeşte şi apoi renunţă la ele , doar pentru că se transformă în obsesii . Teama de ceea ce credem noi că există un pericol iminent ajunge să ne paralizeze , considerând că fuga e unica soluţie . Refuzăm să luptăm împotriva "imperfecţiunilor" tocmai pentru că ne credem inferiori lor .

Dar uităm totuşi că există un trecut , care include amintiri , ce uneori revine tocmai când credem că suntem puternici , când credem că am scăpat de tot ce era "rău" şi ne ameninţa , chiar şi de la depărtare . Şi da , omul nu există decât în tratatele de filosofie care se mulţumesc cu abstracţiuni . Pentru că în realitate , există mai multe feluri de oameni , care pur şi simplu nu ajung să se cunoască niciodată .
Octavian Paler face procesul fricii, al dreptăţii, al istoriei şi al moralei.

Un peron. O gară prin care nu trec trenuri. Un fost profesor de istorie care a fugit de o irealitate care îl copleşea. Eleonora, care a fugit pentru a scăpa de un sentiment de frică prea adânc înrădăcinat. Aparent, o mare de gânduri, cugetări şi vorbe în pustiu.

"Viaţa pe un peron" ne vorbeşte, pentru că orice alt termen nu ar putea defini acest stil literar pur şi simplu răscolitor, despre lume, despre sentimente şi despre relevanţa trecutului. Totul este relativ şi imperfect în mintea acestui “cabotin” al ideilor, surprinzănd astfel însăşi condiţia umană.

Unii autori ne oferă spectacolul vieţii. “Profesorul” şi “fetiţa” ne oferă procesul vieţii, direct dintr-un pustiu necruţător. Judecătorii acestui proces suntem chiar noi, fără să bănuim măcar că, în tot acest timp, propriul nostru proces este în desfăşurare. E timpul să ne scriem pledoaria.
Scrieți o recenzie
Nota
Cod Produs: C114182
Noutate: 10 ian. 2005
Editura: Corint
Data aparitiei: 2005
Colectie: În afara colecţiei
Număr de pagini: 254
Ediția cărții: a III-a
Formatul cărţii: 13 x 20 cm
ISBN: 978-973-135-094-3
Citeste in continuare...Citește mai puțin ...
LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei