Nu aveți nici un articol în lista d-voastră de dorințe.

Vorbirea si arta oratorica

de Alexandru Ticlea

 LEI0924

Stoc epuizat

Urgent Cargus Curier: 24-48 ore

Prezenta lucrare a fost elaborata avandu-se in vedere mai multe eseuri publicate in „Palatul de justitie”. Ea reprezinta, totodata, o expresie a preocuparilor autorului in calitatea sa de cadru didactic universitar si de avocat.

Vorbirea este, fara indoiala, caracteristica esentiala a omului, care il deosebeste fundamental de alte vietuitoare. Aceasta, insa, cunoaste mai multe forme; cele mai multe dintre ele sunt primare, strict necesare comunicarii in familie si societate, integrarii in cotidian; altele sunt evoluate, superioare, utilizate in unitatile de educatie si cultura, in activitatea academica, in politica, in cadrul diverselor profesii, inclusiv in avocatura. 

Intrucat in unele activitati vorbirea este esentiala – reprezinta un instrument de lucru – a aparut nevoia cultivarii ei, perfectionarii acesteia, tinzandu-se la dobandirea unei arte specifice, distincte: arta oratorica. 

In functie de natura mesajelor transmise, vorbirea poate avea un rol pozitiv din punct de vedere social si uman, dar si unul negativ. 

Vorbirea pozitiva este cea blanda, prietenoasa, amabila, cea prin care se transmit idei, informatii, cunostinte interesante, valoroase, utile, necesare in diverse colectivitati sau medii sociale. 

Vorbirea poate avea un rol negativ cand este agresiva, neprietenoasa, eminamente critica, cand este utilizata pentru amenintari, injurii, rautati. In aceasta categorie se inscrie si barfa, adica difuzarea de informatii defaimatoare, rautacioase, inventate la adresa altor persoane, colportarea lor. 

Vorbirea rafinata, elevata, culta, studiata, cu respectarea anumitor reguli ale artei oratorice, poate imbraca forma discursului, adica a unui ansamblu organizat de idei, o inlantuire logica de fraze referitoare la un anumit subiect. Desigur ca este orator numai acela care si-a insusit, cel putin la minimum, regulile artei oratorice, cel care urmareste prin discurs sa convinga un auditoriu despre justetea sustinerilor sale, sa-l determine sa actioneze intr-un anumit sens. Este cazul, in special, al avocatilor si oamenilor politici. 

De aceea, structura lucrarii Vorbirea si arta oratorica priveste: vorbirea cu manifestarile ei, specificul artei oratorice, legatura sa indisolubila cu retorica si elocventa, discursul, artizanii acestuia (avocatii si oamenii politici). Ea are la baza, ideile, maximele, gandurile, reflectiile unor mari personalitati ale culturii si civilizatiei (filozofi, scriitori, poeti, avocati, oameni politici), precum si opiniile unor intelectuali ai zilelor noastre. Astfel se explica in aceasta lucrare abundenta de citate, versuri, epigrame.

Scrieți o recenzie
Nota
Cod Produs: a116435
Noutate: 13 mai 2015
Editura: Universul Juridic
Data aparitiei: 2015
Colectie: Eseuri
Număr de pagini: 184
Formatul cărţii: 130x200
ISBN: 978-606-673-594-0
Citeste in continuare...Citește mai puțin ...
LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei