Nu aveți nici un articol în lista d-voastră de dorințe.

Mica enciclopedie Larousse. Specii pe cale de disparitie

de Yves Sciama

Mica enciclopedie Larousse. Specii pe cale de disparitie

Nou

Studiul diversitatii vietuitoarelor si cel al evolutiei lor globale se afla inca si astazi, din pacate, la primii pasi. Astfel, in timp ce in jur de sapte sute de mii de specii au fost descrise, estimarile numarului de specii prezente pe Pamant oscileaza intre cinci milioane si o suta de milioane. Ne-am straduit, in lucrarea aceasta, sa nu abuzam de aceste c...
Citeste in continuare...
22,50  LEI
 LEI8816

Stoc epuizat

Economisesti: 5,62 LEI 25% discount

Urgent Cargus Curier: 24-48 ore

Studiul diversitatii vietuitoarelor si cel al evolutiei lor globale se afla inca si astazi, din pacate, la primii pasi. Astfel, in timp ce in jur de sapte sute de mii de specii au fost descrise, estimarile numarului de specii prezente pe Pamant oscileaza intre cinci milioane si o suta de milioane. Ne-am straduit, in lucrarea aceasta, sa nu abuzam de aceste cifre si sa recurgem la ele in mod cat mai onest cu putinta. In orice caz, daca cifrele sunt obiect de dezbatere, exista mereu consens asupra directiei generale adoptate de umanitate: distrugerea galopanta a biodiversitatii.
    Mica enciclopedie Larousse, o colectie accesibila, cu lucrari clare, precise si ilustrate, destinate celui care vrea sa protejeze planeta si sa inteleaga lumea.

 
    Fragment din enciclopedie:
 
    „Desertificarea 
    In locul preriilor dese apar pasuni rare, apoi vantul  si ploaia provoaca deplasarea solului instabil … iar deserstul avanseaza. 
    Un angrenaj funest
    Degradarea solului in zonele aride si semiaride, provocata de variatiile climatice si de activitatile umane, este o problema majora pentru ecosisteme. FAO estimeaza ca 70% din terenurile aride (care reprezinta 3,6 miliarde de hectare!) au fost degradate deja. Desertificarea se manifesta in general prin reducerea paturii vegetale, care este insotita de o saracire inexorabila a faunei locale. Daca vegetatia dispare total, pamantul, care nu mai este retinut de radacinile vegetalelor, tinde sa devina mobil si sa se erodeze sub actiunea vantului si a ploilor. Aceasta face mai dificila inradacinarea noilor plante si creste si mai mult fragilitatea solului. 
    In plus, intrepatrunderea subterana a radacinilor retine in mod eficient apa si mentine un strat umed in subsol. Un pamant desertic, chiar atunci cand este hidratat de ploaie, redevine repede usccat si ca urmare este tot mai greu sa fie recolonizat de plante.
    Desertificarea moderata este un proces reversibil si intr-o oarecare masura natural. Astfel, in fiecare an variatiile de clima deplaseaza limita vegetatiei in jurul Saharei; se intampla ca aceasta limita sa fluctueze in mod natural pana la 200 km. Dar, peste un anumit prag de distrugere a vegetatiei si de erodare a solului, regenerarea spontana  nu mai este posibila: sunt necesare interventia omului si mijloace importante, rar disponibile in tarile tropicale.”
Scrieți o recenzie
Nota
Cod Produs: C47800
Noutate: 12 feb. 2018
Editura: RAO
Data aparitiei: 2018
Colectie: Mica enciclopedie Larousse
Număr de pagini: 128
Formatul cărţii: 190x140
ISBN: 973-7932-14-5
Citeste in continuare...Citește mai puțin ...
LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei