Nu aveți nici un articol în lista d-voastră de dorințe.

Zorba Grecul

de Nikos Kazantzakis

Disponibil si in format
Zorba Grecul – de la filmul realizat în 1964 de Mihalis Kakoyannis – , cu acest titlu a intrat în conştiinţa publicului de pretutindeni romanul lui Nikos Kazantzakis ''Viaţa şi peripeţiile lui Alexis Zorbas''. ...
Citeste in continuare...
33,72  LEI
 LEI2925

Stoc epuizat

Economisesti: 8,43 LEI 25% discount

Disponibil si in format

Urgent Cargus Curier: 24-48 ore

Anthony Quinn este protagonistul filmului ''Zorba Grecul'', după celebrul roman ''Viaţa şi peripeţiile lui Alexis Zorbas'' al lui Nikos Kazantzakis. Realizat în 1964 de regizorul Mihalis Kakoyannis, filmul a fost încununat cu 3 premii Oscar. Romanul a fost publicat în peste 100 de ţări. Cartea porneşte de la o întâmplare reală - în tinereţe, Kazantzakis deschisese, în tovărăşia unui aventurier, o mină de lignit în Pelopones. Pentru tânărul narator intelectual, întâlnirea cu Zorbas, într-o dimineaţă ceţoasă, pe ţăr-mul Greciei continentale, se dovedeşte providenţială: călăuzit de noul său prieten, acesta descoperă atât frumuseţea aspră a unei umanităţi atemporale, cât şi răspunsul la întrebările metafizice care îl condamnau la inacţiune. Asemenea lui Falstaff sau lui Sancho Panza, Zorbas îi oferă o nouă cheie a înţelegerii lumii. Datorită lui, naratorul îndrăzneşte să caute dragostea; alături de el, asistă neputincios la spectacolul violenţei şi al morţii. Publicat la Atena în 1946 şi în anul următor la Paris, romanul începe să fie tradus rapid încă din timpul vieţii scriitorului, popularitatea lui sporind după lansarea filmului lui Kakoyannis.
Zorba Grecul

Recenzie scrisă de Andrea

Nikos Kazantzakis (1883-1957) este unul dintre cei mai apreciați și cunoscuți autori eleni, tradus în peste 100 de țări. Dorința sa de a cunoaște Grecia s-a concretizat prin numeroase călătorii care au stat drept inspirație operelor sale. Geniul său literar a fost recompensat prin nominalizări la Premiul Nobel pentru Literatură, însă în cele din urmă, a câștigat acest prestigios premiu în 1956, pentru Pace. Dintre operele sale renumite, amintim: Căpitan Mihalis, Raport către El Greco, Hristos răstignit a doua oară, și desigur Viaţa şi peripeţiile lui Alexis Zorbas sau altfel cunoscut Zorba Grecul.

Opera Zorba Grecul este bazată pe o experiență reală a autorului, acțiunea desfășurându-se pe insula Creta. Într-o perioadă în care autorul încearcă să se regăsească și să ofere răspunsuri unor întrebări existențiale, are norocul să-l întâlnească într-un port, pe bătrânul Alexis Zorbas. Cei doi ajung să călătorească împreună pe insula Creta, unde își vor începe propria afacere minieră, se vor familiariza cu localnicii și își vor petrece nopțile într-o baracă sărăcăcioasă pe malul mării, împărtășind povești și experiențe de viață.

La cei 70 de ani ai săi, Zorbas este un adevărat aventurier, un spirit tânăr cu o ciudată perspectivă asupra vieții. Își împărtășește înțelepciunea într-un mod voios, iar limbajul primitiv folosit intră în contradicție cu inteligența sa, creând astfel comicul situației. Deși se adeverește a fii un adevărat afemeiat, Zorbas ridică femeia pe un piedestal. O consideră suavă, neajutorată, iubitoare, o ființă care are nevoie de afecțiune constantă. Deși folosește uneori apelative mai puțin respectuoase pentru a descrie o femeie, în cele din urmă ajunge să se asemuie cu Zeus, cel care lua variate forme pentru a veni pe pământ și a satisface femeile singure. Consideră că principalul scop în viața unui bărbat este de a ajuta femeile singure și de a le alina suferința. Pe acest principiu se logodește și cu Madame Hortense, hangița satului, o femeie bătrână, urâțică, trecută prin viață.

În mare parte firul narațiunii constă în dialogurile dintre tânărul autor și Zorbas, încercările lor de a da un sens lucrurilor și vieții în general.
Avem parte însă și de întâmplări dramatice cum ar fii incendierea Mănăstirii de călugări, eșecul proiectului privind mina, uciderea văduvei satului, moartea Madamei Hortense. În toate aceste situații, sentimentele lui Zorbas sunt bine conturate și cititorul ajunge să-l cunoască mai îndeaproape pe acest bătrân înțelept.

Zorbas reușește, prin acțiunile și vorbele sale, să transmită cititorului voioșie și o puternică poftă de viață. Reușește să însenineze paginile cărții prin felul său simplu de a fii și prin gândirea sa atât de deschisă.

Alexis Zorbas dansează, cântă la santuri, bea, gătește, muncește, râde, plânge, iubește, respectă, călătorește. Alexis Zorbas, într-un cuvânt, trăiește!
Scrieți o recenzie
Nota
Cod Produs: FI000496/1
Noutate: 29 mar. 2011
Editura: Humanitas
Data aparitiei: 2012
Colectie: Raftul Denisei
Traducător: Elena Lazăr
Număr de pagini: 352
Ediția cărții: a II-a
Formatul cărţii: 13 x 20 cm
ISBN: 978-973-689-398-8
Citeste in continuare...Citește mai puțin ...
LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei LibHumanitas • libraria online unde cartile bune iti dau idei