Amintiri din timpul Revoluției de la 1848

în stoc
SKU
a223663
32.00 LEI

Primele amintiri ale lui Vasile Moldovan din timpul Revoluției au apărut în revista Transilvania, numerele 12, 13 și 14 din anul 1877, sub titlul de „Episoade și scene de la Abrud, din mai 1849”. Intenția anunțată de Vasile Moldovan a fost să facă lumină asupra unor aspecte controversate din timpul evenimentelor din Munții Apuseni, cum ar fi, de exemplu, să apere memoria prefectului Ioan Buteanu, ucis în împrejurări tragice, de acuzația că ar fi acceptat organizarea unor batalioane românești care să lupte în armata revoluționară maghiară.

Textul integral al memoriilor a fost tipărit la câteva luni de la moartea sa, Gazeta Transilvaniei publicând anterior, în mai multe numere, câteva fragmente din volum. Cartea a fost scoasă la cunoscuta Tipografie Andrei Mureșianu din Brașov, editorul fiind Traian Horea Pop, căsătorit cu Leontina, fiica mai mică a autorului. Acesta a respectat astfel dorința socrului său ca amintirile să fie tipărite numai după moarte, chiar dacă manuscrisul era finalizat încă din anul 1885.

Chiar dacă nu se numără printre cei mai cunoscuți lideri revoluționari transilvăneni, Vasile Macariu Moldovan este reprezentativ pentru generația tinerilor învățăcei proveniți din școlile greco catolice ale Blajului care au mobilizat și îndrumat în mod direct „poporul” în sprijinul Revoluției.

Octavian Marcu

Mai multe informații
EdituraVremea
Colecție Mica Roma XXI
ISBN 9786060810520
Număr de pagini 200
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă brosata
Data apariției 2021
Nou Nou
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsAmintiri din timpul Revoluției de la 1848
Rating-ul tău