Așa simțit-a Zarathustra (O carte pentru cine decide să devină nimic și restul)

Epuizat din stoc
SKU
a220945
50.00 LEI
Pe scurt

PAUL CHETREANU-DON s-a născut la 30 aprilie 1985 în Cluj-Napoca. Este un fost jucător profesionist (campion naţional şi selectat în mai multe rânduri în lotul naţional) şi antrenor de baschet, actualmente președinte al unui club sportiv, organizator al unor concursuri de atelaje canine (Cupa Beliş, Cupa Clujului), cantautor, psihoterapeut, conferențiar, publicist şi scriitor, un adevărat „Homo Universalis” (Oliviu Crâznic). A absolvit în 2004 Colegiul Național „George Coșbuc” din Cluj-Napoca, limba germană matern. A cochetat cu Facultatea de Filosofie din Cluj-Napoca a Universității Babeș-Bolyai, însă nu a absolvit. A terminat Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației și cea de Educație Fizică și Sport, ambele în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind licențiat în ambele. Masteratul l-a absolvit în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației în „Psihologie Clinică, Consiliere Psihologică și Psihoterapie”. În prezent lucrează ca psihoterapeut, având formări profesionale în „Psihoterapie Pozitivă”, „Hipnoză Ericksoniană” și „Terapia cognitiv-comportamentală”, fiind și formator în „Psihoterapie Pozitivă”. A publicat șase volume de poezii: Conglomerat al morțiiEu sunt… un visător malignExilul iubiriiPriviri dinspre mine înspre mineRăstignirea timpuluiPierdut într-un an de poezie și o carte de psihologie, Convorbiri din intimitate, în cadrul Editurilor Eikon și Școala Ardeleană.

Paul Chetreanu-Don a înţeles că nu poţi scrie niciodată ceea ce se numeşte biografia lui Nietzsche, pentru simplul fapt că Nietzsche a încercat din răsputeri şi mereu să zădărnicească orice încercare a lectorilor săi de a crede acest lucru. Aici, fidelitatea lui Nietzsche faţă de propriul său dicton, acela că „faptele nu există, există doar interpretări”, este remarcabilă, cu atât mai mult cu cât Nietzsche a fost de la început întotdeauna sensibil la auctorialitatea sa, pe care şi-a cultivat-o cu o grijă ieşită din comun, chiar şi pentru un literator-filosof, şi pe care a legat-o strâns, deşi inextricabil, de destinul său de gânditor. În acest sens, Zarathustra nu este decât, poate, cea mai reuşită strădanie a lui Nietzsche de a zădărnici propria biografie.
„Adevărul este un aspect subiectiv al fiecărei persoane. Adevărul cuiva nu poate fi valabil în unanimitate. Fiecare își are adevărul lui (…)”, spune autorul cărţii de faţă. Nietzsche a înţeles iluzia autenticităţii ca adevăr pur din mitul platonic al oglinzii: pentru om şi ceea ce este omenesc în el, reflectarea în oglindă nu este niciodată expresia adevărului intransigent a „ceea ce este”, ea nu e decât o creaţie – în cel mai bun caz, iluzia unui ideal. În locul biografiei, însă, filosoful-scriitor a îngăduit cititorilor săi să spere într-o spectrografie, într-o ghicire necontenită a chipurilor, a feţelor autorului Nietzsche în prisma alambicată a operei sale. (ŞTEFAN-SEBASTIAN MAFTEI, lect. dr., UBB, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Departamentul de Filosofie)

* * *

Ce rămâne după ce trec valurile disociative ale unei flăcări de gheaţă? După Zarathustra, Auschwitz, World Trade Center, Notre-Dame? Exploratorii trebuie să găsească o portiţă de scăpare din noaptea saturniană, care a căzut asupra lumii și o strânge într-un pumn de fier... Cert e că Paul e unul dintre ei. Nach neuen Meeren... (ŞTEFAN BOLEA, lect. asoc. dr., UBB, Facultatea de Istorie și Filosofie Premodernă și Românească)

Mai multe informații
EdituraScoala Ardeleana
Colecție Raftul Denisei
Ediția cărții III
ISBN 9786067976359
Traducător Sergiu Celac
Număr de pagini 360
Formatul cărţii 13.5 x 21.5 cm
Tip copertă cartonata
Data apariției 2021
Premii Nobel 2010
Nou Nou
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsAșa simțit-a Zarathustra (O carte pentru cine decide să devină nimic și restul)
Rating-ul tău