Biruinta unei iubiri. Dinu si Nelli Pillat

Epuizat din stoc
SKU
H06768
9.17 LEI
Pe scurt
Avem aici marturia tulburatoare ca iubirea autentica si de neinlocuit nu este doar o poveste frumoasa in care nimeni nu mai crede. Iubirea adevarata este cu atat mai vie si mai cutremuratoare cu cat supravietuieste socurilor existentei, valurilor tulburi ale istoriei, nedreptatilor, dar mai ales mortii. Partea comunicabila a bucuriilor si spaimelor iubirii dintre Dinu Pillat si Nelli Filipescu razbate pana la noi prin forta vietii scrisorilor reunite in acest volum de fiica lor, Monica Pillat, ca semn de dragoste in lipsa.
Subiectul acestui volum este, intr-adevar, iubirea atotbiruitoare dintre un barbat si o femeie greu incercati de vremuri. Barbatul este Dinu Pillat (1921-1975), fiul poetului Ion Pillat, "cap de lot", alaturi de Constantin Noica, in sinistrul proces inscenat de Securitate, la sfarsitul anilor '50, unui grup de intelectuali socotiti vinovati de "uneltire contra ordinii sociale"; iar dincolo de acest dureros episod biografic, un remarcabil romancier, critic si istoric literar. Femeia este Nelli (Cornelia) Filipescu, viitoarea cercetatoare si memorialista, colega de facultate la Litere si Filozofie cu Dinu Pillat si, din 1944, sotia lui. Dupa moartea lui Nelli in 2005, Monica Pillat-Saulescu, ea insasi scriitoare, a reconstituit dialogul epistolar al parintilor sai, completandu-l cu pagini de corespondenta adiacente, fotografii si facsimile.

Scrisorile, pastrate cu sfintenie in familie, au fost grupate de editoare, dupa datele lor, in patru etape definitorii pentru biografia cuplului Pillat: - idealurile si iluziile de tinerete ale celor doi corespondenti (1942-1946);- naufragiul produs in viata lor de regimul comunist (1947-1962);- intoarcerea din inchisoare a lui Dinu Pillat si viata familiei pana la moartea acestuia (1964-1975); - dainuirea iubirii dincolo de moarte (1976-2001).  In ultima etapa, Nelli Pillat corespondeaza cu fiica sau cumnata sa, dar Dinu Pillat e prezent in fiecare rand pe care-l scrie; iar spre capatul vietii, iubirea pentru el devine sursa de iluminare spirituala, ca pentru a confirma ce ii scrisese Dinu in 1946: "Intre noi doi, un sfarsit nu va putea aduce nici macar moartea cea adevarata, fiindca dincolo de viata de aci ne asteapta alta viata".

 "Misterul acestei iubiri nu se elucideaza nici in moarte, precum iubirea dintre Romeo si Julieta; nici in violenta, precum iubirea manipulata perfid dintre Othello si Desdemona; nici in asumarea unei sarcini istorice marete, precum iubirea dintre Enea si Didona; nici in insondabilul mister al esecului, precum iubirea dintre Marie Arnoux si Frederic Moreau. Iubirea dintre Nelli si Dinu se elucideaza in misterul promisiunii «Eu voi fi cu tine» si «Iata, Eu vin curand»... Cartea iubirii lui Nelli si Dinu este, prin adancimea ei neverosimila, o carte despre Judecata de Apoi (cartea pierduta a lui Dinu Pillat se numea Asteptand ceasul de apoi), o carte despre ce ramane din noi dupa ce moartea ori rautatea oamenilor ne-a smuls dintre vii." (H.-R.Patapievici )  
Mai multe informații
EdituraHumanitas
Colecție Convorbiri / Corespondenţă / Portrete
Ediția cărții I
ISBN 978-973-50-1941-9
Număr de pagini 384
Formatul cărţii 13x20 cm
Data apariției 2008
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsBiruinta unei iubiri. Dinu si Nelli Pillat
Rating-ul tău
Am găsit alte produse care v-ar plăcea!