Castelul Peleş. Expresie a fenomenului istoric de influenţă germană

Epuizat din stoc
SKU
C905192
73,50 LEI
Pe scurt
Monografia de arhitectură Castelul Peleş expresie a fenomenului istorist de influenţă germană reprezintă, în primul rând, o lucrare de cercetare, care valorifica materiale inedite de arhivă – documente, planuri din anii 1873-1914 create de arhitectii Wilhelm von Doderer (1825-1900), Johannes Schulz (1845-1920) şi Carel Liman (1845-1929), fotografii de epocă, stabileşte etape şi pune în discuţie intervenţiile fiecărui arhitect în parte în devenirea istorică a castelului.

Se propune, de asemenea, o integrare a reşedintei regale de la Sinaia în contextul reşedintelor regale germane din epocă. Volumul aduce contribuţii şi în capitolul care tratează teme precum istorismul de expresie germană în arhitectură, fenomen arhitectural artistic căruia Castelul Peleş i se circumscrie. Volumul ilustrat cu fotografii de excepţie şi tipărit în condiţii grafice remarcabile are la bază o bibliografie publicată în spaţiul de limbă germană, puţin cunoscută în România. Profilul de colecţionar şi connaisseur al regelui Carol I este pus in evidenţă şi prin accentul pus pe colecţiile regale şi amplasamentul acestora în reşedinţă.


Studiul este compus din argument, un capitol ce tratează stadiul actual al bibliografiei, capitole de analiză, anexe cuprinzând documente de epocă referitoare la comenzi, achiziţii de obiecte de artă, originale, copii. Sunt inserate proiecte şi planuri de arhitectură inedite, detalii pentru elemente de arhitectură şi design interior, fotografii de epoca.


Scopul final fiind acela de a poziţiona Castelul Peleş, în contextul arhitecturii rezidenţiale europene, de a clarifica şi departaja etapele de construcţie, discuta şi analiza elemente de arhitectură – faţade, interioare, ce definesc edificiul regal în decursul construcţiei de la 1873-1914, de a contura mai clar profilul european de colecţionar al comanditarului.


Ruxanda Beldiman (n. 1973, Bucureşti). Istoric de artă, cercetător, locuieşte şi lucrează la Bucureşti. Licenţiată în istoria artei la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti (UNArte 1996), masterat cu o lucrare de cercetare referitoare la arhitectura programelor civile (primării, şcoli, case parohiale) din aşezările săseşti ale Ţării Bârsei (UNArte 1998), doctor în arte vizuale cu teza Castelul Peleş. Expresie a fenomenului istorist de influenţă germană (UNArte 2009). Autor a numeroase comunicări ştiinţifice şi articole de specialitate. Muzeograf II în cadrul Muzeului Naţional Peleş (1998-2004; expert 2005-2006), din anul 2004 este cercetător III în cadrul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române.

Mai multe informații
EdituraSimetria
Ediția cărții I
ISBN 978-973-1872-22-3
Număr de pagini 304
Formatul cărţii 22 x 30
Data apariției 2011
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsCastelul Peleş. Expresie a fenomenului istoric de influenţă germană
Rating-ul tău