Cea mai delicioasa otrava. Povestea toxinelor naturii, de la condimente la vicii

în stoc
SKU
a268676
65.00 LEI
Pe scurt
Un secret letal se ascunde în rafturile de condimente, în dulapurile de medicamente și în grădini. În interiorul unui bob de cafea, al unui fulg de ardei iute, al unei capsule de mac, al unui spor de mucegai, al unei frunze de degetariță, al unei ciuperci magice, al unui mugure de marijuana sau al unei semințe de măr găsim o mulțime de substanțe chimice ciudate.
Mai multe informații
EdituraPublica
Colecție Co-lectia de stiinta
ISBN 978-606-722-596-9
Traducător Raluca Chifu
Număr de pagini 384
Formatul cărţii 14 x 21 cm
Tip copertă Brosata
Data apariției 2024
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsCea mai delicioasa otrava. Povestea toxinelor naturii, de la condimente la vicii
Rating-ul tău

Un secret letal se ascunde în rafturile de condimente, în dulapurile de medicamente și în grădini.

În interiorul unui bob de cafea, al unui fulg de ardei iute, al unei capsule de mac, al unui spor de mucegai, al unei frunze de degetariță, al unei ciuperci magice, al unui mugure de marijuana sau al unei semințe de măr găsim o mulțime de substanțe chimice ciudate.

Le folosim ca să ne începem ziua (cofeina), să ne stimulăm limbile (capsaicina), să ne recuperăm în urma operațiilor (opioidele), să ne vindecăm infecțiile (penicilina), să ne oblojim inimile (digoxina), să ne influențăm mințile (psilocibina), să ne calmăm nervii (CBD) și chiar să ne ucidem dușmanii (cianura). Dar de ce produc plantele și fungii astfel de substanțe? Și cum am ajuns noi să le folosim și să abuzăm de unele dintre ele?

Pornind de la descoperiri de ultimă oră din domeniile evoluției, chimiei și neuroștiințelor, Cea mai delicioasă otravă dezvăluie: originile toxinelor produse de plante, ciuperci, microbi și chiar unele animale; mecanismele dezvoltate de animale pentru a le depăși; cum și-a făcut loc cursa de înarmare coevoluționară în experiența umană.

Acest război chimic permanent nu doar că a declanșat diversificarea vieții pe Pământ, ci este strâns legat și de propriile succese și eșecuri. Nu vă veți mai uita niciodată la fel la o plantă, o ciupercă, un fruct, o legumă sau chiar la ultimii 500 de ani de istorie umană.