Charlie și marele ascensor de sticlă

în stoc
SKU
a259842
Preț special 33.33 LEI Preț standard 44.44 LEI
Pe scurt

Ilustraţii de Quentin Blake

Continuarea romanului Charlie și Fabrica de Ciocolată

Charlie a câştigat fabrica de ciocolată a domnului Wonka, dar aventurile prin care trece alături de bizarul personaj şi de ciudata sa familie nu sunt nici pe departe încheiate.

Cu toţii sunt pasagerii Marelui Ascensor de Sticlă, maşinărie care-i va purta într-o fabuloasă călătorie prin spaţiul cosmic. Spre final, cei trei bunici ţintuiţi la pat vor suferi nişte trasformări deopotrivă uluitoare şi pline de haz.

Peste toate acestea, confruntarea cu niște creaturi înfricoșătoare, o călătorie în măruntaiele pământului și o întâlnire cu niște șefi de stat de tot râsul vă vor face să citiți pe nerăsuflate acest al doilea volum al seriei.

Mai multe informații
EdituraArthur
ISBN 9786303210001
Traducător Christina Anghelina
Număr de pagini 200
Formatul cărţii 17 x 23 cm
Tip copertă cartonată
Data apariției 2023
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsCharlie și marele ascensor de sticlă
Rating-ul tău

Ilustraţii de Quentin Blake

Continuarea romanului Charlie și Fabrica de Ciocolată

Charlie a câştigat fabrica de ciocolată a domnului Wonka, dar aventurile prin care trece alături de bizarul personaj şi de ciudata sa familie nu sunt nici pe departe încheiate.

Cu toţii sunt pasagerii Marelui Ascensor de Sticlă, maşinărie care-i va purta într-o fabuloasă călătorie prin spaţiul cosmic. Spre final, cei trei bunici ţintuiţi la pat vor suferi nişte trasformări deopotrivă uluitoare şi pline de haz.

Peste toate acestea, confruntarea cu niște creaturi înfricoșătoare, o călătorie în măruntaiele pământului și o întâlnire cu niște șefi de stat de tot râsul vă vor face să citiți pe nerăsuflate acest al doilea volum al seriei.

Roald Dahl (1916 - 1990) a fost un scriitor britanic. Acesta avea un program zilnic strict. Îşi lua micul dejun în pat şi îşi citea corespondenţa. La 10.30 făcea o plimbare prin grădină până la căsuţa unde obişnuia să scrie şi lucra până la ora 12.00, când se întorcea pentru masa de prânz - un gin tonic, urmat de salată de creveţi norvegieni cu maioneză. La sfârşitul fiecărei mese, Roald şi familia sa mâncau un baton de ciocolată dintr-o cutie roşie de plastic. După un pui de somn, îşi lua un termos cu ceai şi se întorcea în căsuţă, unde lucra de la ora 16.00 până la ora 18.00. Apoi se ducea acasă la ora şase fix pentru cină. Scria întotdeauna numai cu un anumit tip de creion: galben cu gumă la capăt. Înainte să înceapă să scrie, Roald se asigura că are şase creioane ascuţite în apropiere. În două ore, acestea se toceau şi erau ascuţite din nou.

Premii obţinute:
Premiul Edgar Allen Poe, 1954 şi 1959
Premiul Mystery Writers of America, 1954, 1959 şi 1980
Premiul New England Round Table of Children's Librarians, 1972, pentru volumul Charlie şi fabrica de ciocolată
Premiul şcolii Surrey, 1975, pentru volumul Charlie şi fabrica de ciocolată
Premiul Nene, 1978, pentru volumul Charlie şi ascensorul de sticlă
Medalia tinerilor cititori din California, 1979
Premiul Massachusetts pentru literatură pentru copii, 1982, pentru volumul James şi piersica uriaşă
Premiul Federaţiei pentru literatură pentru copii, 1982, pentru volumul James şi piersica uriaşă
Premiul New York Times Outstanding Books, 1983, pentru volumul James şi piersica uriaşă
Premiul Whitebread, 1983
Premiul World Convention Lifetime Achievement, 1983
Premiul Germaniei pentru literatură pentru copii, 1984
Premiul Kurt Maschler, 1985
Premiul Boston Globe, 1985
Distincţia Horn Book pentru non-ficţiune, 1985
Premiul Australiei de Vest, 1986
Premiul International Board on Books for Young People pentru traducerile în norvegiană şi germană, 1986
Premiul Federaţiei pentru literatură pentru copii, 1988
Premiul Smarties, 1990
Premiul „Cea mai bună carte a ultimilor 20 de ani" oferit de Good Book Guide, 1997
Premiul Millennium pentru literatură pentru copii, 2000
Premiul Blue Peter, 2000, pentru volumul Charlie şi fabrica de ciocolată

Roald Dahl a fost un vizionar al secolului în care a trăit și a lăsat omenirii unele dintre cele mai apreciate povești pentru copii. Fiind pilot în cel de-al Doilea Război Mondial, dar și scriitor și istoric de ciocolată, și-a folosit din plin imaginația, dar și experiența pentru a da viață personajelor din cărțile sale.  

Scrise în stilul caracteristic întunecat, cu final imprevizibil, dar și într-un mod nesentimental, cărțile lui Dahl includ personaje negative care tratează copiii necorespunzător, dar și adulți care au capacitatea să îi salveze din neputința dată de vârstă.  

Scriitorul include magia sau fenomenele supranaturale în poveștile sale și tratează teme precum triumful binelui asupra răului, dar și sărăcie contra bogăție, dar abordează și vanitatea sau mândria. Toate aceste povești sunt unele cu tâlc pe care autorul le-a construit pentru astfel încât copiii să tragă învățături de pe urma lor.  

Roald Dahl şi Quentin Blake fac o echipă perfectă atunci când vine vorba de cărţi pentru copii. La început, Roald a lucrat cu mai mulţi ilustratori, însă din 1976 a început să colaboreze cu Quentin — prima carte ilustrată a fost The Enormous Crocodile, publicată în 1978 — şi de atunci au lucrat numai împreună. În acest fel, Quentin a ilustrat toate cărţile scrise de Roald Dahl, cu excepţia volumului Minpins.

La început, Quentin a fost emoţionat pentru că urma să lucreze cu un autor atât de faimos, dar în foarte scurt timp cei doi s-au împrietenit. Quentin nu afla nimic despre noile poveşti până când nu primea manuscrisul. „O să te distrezi citind-o", obişnuia să-i spună Roald Dahl, sau „o să-ţi dea de furcă". Quentin făcea apoi o mulţime de schiţe pe care le ducea în căsuţa de la Gipsy House, unde îi arăta lui Dahl la ce se gândise. Roald Dahl voia ca poveştile sale să fie bogat ilustrate - aşa că, până la urmă, Quentin a realizat de două ori mai multe ilustraţii pentru Marele Uriaș Prietenos decât stabiliseră iniţial.

Quentin Blake s-a născut pe 16 decembrie 1932. Primele sale desene au fost publicate în revista de umor şi satiră Punch când avea şaisprezece ani. A continuat să deseneze pentru revistele Punch şi The Spectator şi în 1960 a intrat în lumea cărţilor pentru copii realizând ilustraţiile pentru volumul A Drink of Water de John Yeoman. În afară de meseria de ilustrator, Quentin Blake a predat timp de douăzeci de ani la Royal College of Art.

Cărţile sale au fost recompensate cu numeroase premii şi distincţii, printre care Whitbread Award, Kate Greenaway Medal, Emil/Kurt Maschler Award şi premiul internaţional Bologna Ragazzi. În 2002 a primit Premiul Hans Christian Andersen pentru ilustraţie, în 2004 i s-a decernat titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, iar în 2007 a fost ridicat la rangul de Ofiţer al aceluiaşi ordin.