Codul fotografiei

în stoc
SKU
a256587
75.00 LEI
Pe scurt
Ghid pentru călătorii interioare și instrumentar estetic, cartea lui Vlad Eftenie e la îndemâna oricui vrea să lase în plan secund setările aparatului și să se acordeze la emoția locului și a clipei, pentru a o surprinde în fotografii irepetabile. Dincolo de aura glam a fotografiei, dincolo de numărul de like-uri primite pe rețelele de socializare și de viralitatea online, dincolo de tehnică și de setările așa-zis câștigătoare ale unui aparat performant se ascund adevăratele premise ale elaborării unei imagini reușite: curiozitatea, prezența, atenția la tot ce se află în jur și o secvență irepetabilă spațiu–timp–lumină–emoție, care îl deschide pe observatorul-fotograf spre straturi invizibile ale lumii, nerăbdătoare să fie aduse în prim-plan.
Mai multe informații
EdituraCurtea Veche
ISBN 978-606-441-403-8
Număr de pagini 136
Formatul cărţii 19 x 25 cm
Tip copertă Brosata
Data apariției 2023
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsCodul fotografiei
Rating-ul tău

Ghid pentru călătorii interioare și instrumentar estetic, cartea lui Vlad Eftenie e la îndemâna oricui vrea să lase în plan secund setările aparatului și să se acordeze la emoția locului și a clipei, pentru a o surprinde în fotografii irepetabile.

Dincolo de aura glam a fotografiei, dincolo de numărul de like-uri primite pe rețelele de socializare și de viralitatea online, dincolo de tehnică și de setările așa-zis câștigătoare ale unui aparat performant se ascund adevăratele premise ale elaborării unei imagini reușite: curiozitatea, prezența, atenția la tot ce se află în jur și o secvență irepetabilă spațiu–timp–lumină–emoție, care îl deschide pe observatorul-fotograf spre straturi invizibile ale lumii, nerăbdătoare să fie aduse în prim-plan.

Rețete nu există. Însă o îndrumare onestă pe teritoriul fotografiei nu îndeamnă la accesarea unor soluții predefinite, ci la descoperirea zăcămintelor de posibilități din ființa celui care vrea să scrie cu lumină. Vlad Eftenie propune o abordare profundă și poetică a gestului fotografic. Într-un demers care îmbină tehnică, estetică, storytelling vizual, confesiune și elemente de limbaj esențiale pentru înțelegerea sensibilă a domeniului, arhitectul-fotograf, dar mai ales flâneur-ul care se hrănește cu oraș și declanșează până își epuizează vibrațiile din plex devine ghid în călătoria interioară spre realizarea fotografiei memorabile.

CBRE Urban Photographer of the Year (2011) Sony World Photography Awards, secțiunea „Open Low Light“ (2014)

Vlad Eftenie este arhitect și fotograf. În 2010 și-a susținut teza de doctorat cu titlul Fotografia, instrument metodic de studiu în planul imaginii urbane la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București, iar în prezent este lector în cadrul aceleiași instituții, unde predă cursul teoretic de fotografie în arhitectură. Este membru al Ordinului Arhitecților din România și al Registrului Urbaniștilor din România.

Semnează, în calitate de autor sau coautor, o serie de proiecte și studii de arhitectură și urbanism sub egida agenției de arhitectură Baumarc Project, precum și articole de specialitate pe marginea fotografiei în arhitectură. Este autor sau coautor a numeroase expoziții de fotografie urbană, atât în România (la București, Timișoara, Baia Mare), cât și în străinătate (la Berlin, Lisabona, Toulouse, Padova, Dublin, Veneția, Viena). În 2014–2015 a reprezentat România în cadrul EuroARTPhoto, expoziție internațională organizată de Ufficio Stampa la Milano și Roma.

Workshopurile pe care le-a inițiat și susținut de-a lungul timpului se bucură de notorietate în rândul iubitorilor de fotografie urbană și de arhitectură din București, Cluj, Brașov, Timișoara și Constanța. În 2015 a fost membru în echipa oficială de fotografi a Festivalului Enescu, iar din 2016 până în 2018, colaborator al emisiunii de cultură urbană Orașul vorbește de la Radio România Cultural.

A primit de-a lungul timpului numeroase distincții, printre care CBRE Urban Photographer of the Year (2011) sau Sony World Photography Awards, secțiunea „Open Low Light“ (2014), și a fost inclus în galeria Forbes Heroes de către publicația Forbes România (2016).

Locuiește în București, fotografiază orașul și primul lucru pe care îl face în fiecare dimineață este să se uite pe fereastră, ca să vadă cum e lumina.

Ce face Vlad Eftenie în această carte nu e chiar fotografie. Sau nu numai. E antropologie vizuală, muzeu ad vivum, estetică socială, educație artistică și citadină. E și un exercițiu ludic, e și o declarație în forță a faptului că ochiul exersat și versat în profunzimi ale spiritului știe ce și cum să decupeze, blurează backgroundul, crește instantaneu saturația emoțională. Pentru mine, este o carte superbă despre legătura dintre imagine, privire și memorie. Despre lentila subiectivă care ne definește. Codul lui Vlad Eftenie e despre noi, până la urmă. Despre creativitatea latentă care așteaptă cuminte să fie declanșată.