Colorând griul. Al doilea val de artişti contemporani emergenţi români / Colouring the Grey. Second wave of Romanian contemporary emerging artists

Epuizat din stoc
SKU
C189586
80.82 LEI
Pe scurt
Griul poate fi considerat o caracteristică a artei contemporane româneşti, precum şi o culoare de tranziţie de la comunism la capitalism, o stare de spirit dominată de confuzie, un simbol al întregii societăţi, în căutarea identităţii. Această preferinţă denotă o alegere justificată în contextul în care arta contemporană are şi un rol antropologic, devenind astfel un rezervor de amintiri, o arhivă şi un refugiu prin care istoria vorbeşte şi artiştii se implică activ în societate.

Colorând griul/Colouring the grey cuprinde în 240 de pagini bogat ilustrate lucrările a şapte artişti vizuali români care şi-au lăsat amprenta asupra evoluţiei artei contemporane din România ultimilor cinci ani. Însoţind un proiect selectat în cadrul Bienalei Internaționale de Artă Contemporană de la Moscova din 2011, albumul este o lectură obligatorie pentru toţi cei interesaţi de tendinţele artei româneşti actuale şi de modul în care acestea sunt asimilate de scena artistică internaţională. Volumul – apărut în format bilingv RO/EN – conține conceptul proiectului curatorial și șapte studii dedicate operelor artiștilor, alături de o selecție a corespondenței dedicate alcătuirii proiectului și de o secțiune de scurte biografii. Cartea oferă o generoasă inventariere a operelor celor șapte artiști români contemporani, fiind ilustrat cu peste 350 de reproduceri color.


Colorând griul/Colouring the grey este rezultatul a cinci ani de căutare, documentare, monitorizare şi promovare a celui de-al doilea val de artişti contemporani emergenţi din România, aşa cum îi numeşte curatorul proiectului, Cosmin Năsui, în prezentarea volumului. Pornind de la succesul şcolii realiste a griurilor din Europa de Est, proiectul îşi propune să inventarieze, să comenteze şi să pună în context opera a şapte artişti contemporani români care au abordat griul în lucrările lor: Ana Maria Micu, Dragoş Burlacu, Francisc Chiuariu, Cătălin Petrişor, Bogdan Raţă, Aurel Tar, Bela Zoltan.


Proiectul Colorând griul – Al doilea val de artiști contemporani emergenți români („Colouring the Grey. Second wave of Romanian contemporary emerging artists – a fost selectat în cadrul secţiunii Special Programs a celei de-a patra ediții a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană de la Moscova (22.09-30.10.2011), de către curatorul Peter Weibel și comisarul Joseph Backstein.


 


Bienala de Artă Contemporană de la Moscova a fost înfiinţată în 2003 ca parte a programului federal „Cultura de Rusia. 2001-2006 „. Este unul dintre cele mai importante evenimente culturale organizate sub egida guvernului rus și deja unul dintre evenimentele internaționale de anvengură în zona artelor plastice.


A patra ediție (22.09 – 30.10.2011), cea actuală, are ca temă REWRITING WORLDS, incitând artiștii să rescrie lumile, pe diverse niveluri: tehnic, politic, psihologic. Proiectul principal va fi prezentat la ARTPLAY Design Center și în sălile de expoziții ale Fundaţiei Tsum, iar proiectele speciale și cele cu invitați speciali vor fi găzduite de alte peste 48 de spaţii din Moscova, cum ar fi: Galeria de artă Zurab Tsereteli, Galeria Komnata, Sala expozițională MGHPA, Centrul pentru Artă Contemporană M’ARS PROEKT_FABRIKA, Centrul Muzeal RSUH, Arsenal, Nizhni Novgorod, Spațiul pentru artă&Știință LABORATORIA, Centrul națioanl pentru cercetare „Institutul Kurchatov”, sala de conferințe a Muzeului Politehnicii, Muzeum pentru artă multimedia, Centrul Cultural Corean, Casa centrală a jurnaliștilor, Muzeul de Artă Modernă Moscova, Centrul pentru Cultură Contemporană Garage, Cinematograful Hudozhestvenny, Institutul pentru media Strelka, Galeria de stat Tretyakov, Galeria Fundației „Artă, promovare, societate”, Centrul de artă contemporană WINZAVOD Centrul Național pentru artă contemporană.

Mai multe informații
EdituraVellant
Colecție În afara colecţiei
Ediția cărții I
ISBN 9789731984711
Număr de pagini 240
Data apariției 2011
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsColorând griul. Al doilea val de artişti contemporani emergenţi români / Colouring the Grey. Second wave of Romanian contemporary emerging artists
Rating-ul tău