Comedianta

Epuizat din stoc
SKU
C199770
25.29 LEI
Pe scurt
La baza Comediantei se află povestirea Hankăi, o actriţă care îşi dorea altă viaţă, pe care romancierul o cunoscuse pe când juca el însuşi într-o trupă de actori provinciali.

Printre creatiile in care Reymont abordeaza proble­mati­ca intelectualului nonconformist, dilogia Comedianta-Fra­mantari ocupa locul central, inscriindu-se intr-o directie tematica foarte populara la raspantia secolelor XIX si XX. Conceput in conventia personajului-calauza - aproape intreaga naratiune este filtrata prin individua­li­tatea eroinei principale -, acest kunstlerroman prefigu­rea­za romanul modern polonez prin implicatiile autotematice ale relatarii si insertiile de teatru in teatru. [...] La baza Comediantei se afla povestirea Hankai, o actrita care isi dorea alta viata, pe care romancierul o cunoscuse pe cand juca el insusi intr-o trupa de actori provinciali. Janka Or³owska, eroina de prim-plan care transfi­gureaza nume­roase momente si trairi ale autorului, marcheaza o treapta superioara a impotrivirii intelectualului. Reymont este un neintrecut pictor al naturii.


Avem in fata adevarate spectacole campestre, care se consuma fastuos in aer liber, pe scene colosale si cu participarea intre­gu­­lui univers. [...] Autorul nu povesteste, ci cu o com­­­pe­tenta demiurgica regizeaza intr-un amfiteatru de proportii gigantice niste reprezentatii de gala, care se reali­zeaza pe toate portativele sensibilitatii omenesti. Stan Velea

Mai multe informații
EdituraLeda
Colecție Leda clasic
ISBN 973-7786-10-6
Număr de pagini 756
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă Editie cartonata
Data apariției 2004
Premii Nobel 1924
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsComedianta
Rating-ul tău