Corpul, artă și politică în imaginea contemporană

Epuizat din stoc
SKU
a227074
31.50 LEI
Pe scurt

Vincent n-ar fi fost același fără Theo van Gogh. Călătorind prin volutele unei vieți chinuite, pictorul l-a avut mereu alături pe credinciosul său frate. Relația lor a fost zbuciumată, dar profundă, definitorie pentru amândoi. Minuțios documentată, bazată pe corespondența dintre Vincent și Theo, cartea lui Deborah Heiligman spune dramatica poveste a acestor destine și a devotamentului nemărginit care le-a legat.


 


„O istorie emoționantă despre iubirea fraternă.” Kirkus Reviews


 


„Fără Theo, lumea nu l‑ar fi avut pe Vincent.” Așa își începe cartea Deborah Heiligman, care mărturisește că l-a iubit pe Vincent van Gogh încă din copilărie, când a și citit Bucuria vieții, romanul lui Irving Stone inspirat de destinul pictorului. Mulți ani mai târziu, aflată în vizită la Muzeul Van Gogh din Amsterdam, a descoperit că Vincent avusese un frate pe nume Theo, despre a cărui existență nu știuse până atunci. După ce a citit corespondența dintre Vincent și Theo, apoi pe cea dintre Theo și viitoarea lui soție, Johanna, autoarea și-a dat seama că are în față o poveste frumoasă și complexă, marcată de iubire și sacrificiu, care până în acel moment rămăsese nespusă: povestea relației profunde și agitate dintre doi frați, care în adolescență făcuseră un legământ de a rămâne apropiați și devotați unul altuia, indiferent de ceea ce le-ar fi rezervat viitorul. 

În volumul Corpul, artă și politică în imaginea contemporană, corpul uman, corpul activ, imersat în social și confruntat cu politicile contextului istoric, devine obiect de studiu. Flavia Lupu investighează, din perspectiva studiilor critice contemporane și a experienței personale de creator de artă, statutul corpului în devenire ca vehicul al cunoașterii, stereotip și reflexie asumată a lumii în care trăim. Demersul său teoretic și artistic se înscrie într-un context local/regional european și se justifică printr-o analiză critică a trecutului socialist/comunist, care a influențat, așa cum subliniază autoarea, prin ideologie, legislație, structură socială, politică, economică, educațională, culturală, gândirea, comportamentul, acțiunile și producțiile noastre culturale înainte și după 1990.

Analizele și concluziile autoarei sunt fruste, dar și nuanțate, acolo unde ambiguitatea unor concepte contemporane lasă deschisă discuția despre corp și politici corporale.

Corpul, artă și politică în imaginea contemporană este o scriere de artă complexă și necesară în câmpul studiilor vizuale contemporane, în care dimensiunea teoretică și practicile artistice actuale generează o nouă vizualitate.

Marilena Preda Sânc

Mai multe informații
EdituraParalela 45
Colecție Biblioteca romaneasca
Ediția cărții a IV-a
ISBN 9789734734597
Traducător Cătălina Constantinescu
Număr de pagini 256
Formatul cărţii 14.5 x 20.5 cm
Tip copertă brosata
Data apariției 2021
height 0
Nou Nou
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsCorpul, artă și politică în imaginea contemporană
Rating-ul tău