Creierul înșelător. Experimente literare în epoca neuroștiințelor

în stoc
SKU
a229148
58.00 LEI
Pe scurt

Jason Tougaw este profesor de literatură și scriere creativă la Queens College și la CUNY Graduate Center, de unde a și obținut titlul de doctor. A absolvit UCLA, după care a profesat o perioadă la American University și la Princeton University. Multe dintre eseurile sale cu privire la literatura contemporană, conștiință, autobiografii, legătura dintre literatură și știință au fost publicate în reviste precum: OUT, DV8, Literary Hub, Electric Literature, Modern Fiction Studies, The Quivering Pen.

Semnează o rubrică lunară pe site‑ul Psychology Today și este gazda unui show săptămânal numit The Mixtape, la postul de radio WJFF din New York. Semnează mai multe volume care s-au bucurat de o bună receptare. În 2016 a primit Dzanc Prize for Nonfiction, iar cartea sa Creierul înșelător a fost distinsă în 2018 cu Outstanding Academic Title din partea revistei Choice.

În ce fel își transpun experiențele într-o poveste cei care sunt diferiți de noi? Dacă viziunea lor despre viață nu corespunde cu a noastră, cum arată literatura scrisă de ei, cum reușește ea să ne transmită un mesaj profund și să ne emoționeze?

Pornind de la operele unor autori care explorează psihicul așa-numiților „neurodivergenți“ sau fac ei înșiși parte din această categorie, Jason Tougaw pune în scenă un dialog mai puțin obișnuit, cel dintre neuroștiințe și literatură.

Pe de o parte, Creierul înșelător abordează probleme care îi fascinează pe oamenii de știință ca, de exemplu, cum se transformă materia (cerebrală) în ceva imaterial (conștiința). Pe de altă parte, cartea aduce în discuție întrebări incomode, care ne privesc pe toți. Iar una dintre cele mai importante este următoarea: în lumina noilor descoperiri din neuroștiințe, mai putem vorbi despre un creier „normal“, „sănătos“, sau acesta nu a devenit decât o altă ficțiune construită cultural?

O abordare curajoasă în fața rezistenței convenționale la schimbare și, în același timp, un câștig inestimabil pentru felul în care neuroștiințele umaniste explică subiectivitatea în creația literară. – Jean-François Vernay

Creierul înșelător rămâne relevant fiindcă este primul studiu care schițează impactul neurocercetării asupra literaturii din secolul al XXI-lea. – The University of Chicago Press

O carte fascinantă și o contribuție remarcabilă la un domeniu recent. – Yale University Press

Mai multe informații
EdituraCurtea Veche
Colecție Biblioterapia
ISBN 9786064409560
Traducător Mirela Iacob
Număr de pagini 400
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă brosata
Data apariției 2021
height 0
Nou Nou
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsCreierul înșelător. Experimente literare în epoca neuroștiințelor
Rating-ul tău