Cu cizmulițe de mălai

în stoc
SKU
a233622
42.42 LEI
Pe scurt

Antologie de poezii de Constanța Buzea.

Delicate, inteligente și jucăușe, poeziile din acest volum sunt printre cele mai frumoase versuri pentru copii din literatura română.

 

Constanţa Buzea este considerată de critica literară unul dintre cei mai importanţi poeţi contemporani.

În avalanşa de rime facile care au invadat piaţa de carte pentru copii de la noi s-au strecurat şi câteva cărţi cu adevărat valoroase. Una dintre ele este şi această antologie. Versurile sunt inteligente, jucăuşe, delicate, au mult umor şi au ceva de spus.

Cu ochii larg deschiși și cu urechile ciulite, Constanța Buzea s-a strecurat în surprinzătoarea lume a copiilor și a intrat în jocul lor. Din vorbele lor peltice au răsărit plopândăi și plisici și plurici, aventuri în jurul mesei și plimbări pe crinocai. Au admirat sau au certat împreună motani răsfățarnici și pisicoți neascultători, căței cocheți și căței cu covrigi în coadă, veverițe, bufniciori și alte feluri de ființe care reale, care inventate. Veți râde și voi când veți vedea, o să vă şi emoţionaţi un pic uneori. Și cu siguranță veți învăța pe de rost versuri ca acestea:

 

„Cu cizmulițe de mălai

Se plimbă puii-n luna mai.

Cu aripioara la chipiu

Și-n cioc un fluier, piu-piu-piu!“

 

Am citit cu mare bucurie cartea asta despre copilăria cuvintelor din copilăria copiilor. Păi da, am aflat noutăți. Deși se spune despre copilărie că e așa și pe dincolo, adică toate copilăriile ar fi la fel, de fapt nimeni nu știe cum arată exact copilăria altuia. Fiecare copilărie e altfel și fiecare copil e altfel și fiecare cuvânt al copilăriei e unic. A trecut așadar întâi pe pagină, în mare viteză, o zgomotocicletă (ați înțeles bine că zgomotul și motocicleta lui sunt unite pe veci, de nu le mai dezlipește nimeni) și zgomotocicleta asta m-a zgomototolit de tot cu zgomotorul ei. Am aflat apoi că scâncetele pot să stea la plajă ca să se bronzeze odată cu copilul care scâncește (dacă vreți să aveți scâncete cu pielea albă, nu le scoateți la soare). Am aflat că există un l foarte băgăcios, ca oamenii ăia care-și bagă nasul unde nu le fierbe oala și atunci plisicile au plurici, iar în povești Feții-Frumoși devin Fleți-Frumoși (cum e posibil? ce-o mai fi și asta?). Din copilăria cuvintelor a apărut un băiețel care voia să fie miel, ca să poarte clopoțel (la gât). A fost prima dată când mi-a fost milă de un nas răcit, foarte obosit, fiind încărcat (pe dinăuntru) cu poveri pe care nu le putea duce, și, în schimb, m-a înveselit alt nas, ca titirezul, cel mic și negru, pe care-l poartă cu el peste tot pechinezul.

Ioana Pârvulescu

 

Mai multe informații
EdituraArt
Colecție Vlad si cartea cu genius
ISBN 9786060862369
Număr de pagini 152
Formatul cărţii 16.5 x 25 cm
Tip copertă cartonata
Data apariției 2022
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsCu cizmulițe de mălai
Rating-ul tău