Cum am inteles Biblia si pe Dumnezeul ei. Exercitii de lectura

în stoc
SKU
a250011
Preț special 21.00 LEI Preț standard 28.00 LEI
Pe scurt
Lucrarea încearcă să abordeze Biblia dintr-o perspectivă a detectivului literar pentru a înțelege omul comunitar și excelența umană evreiascăîn efortul dramatic și sublim de concepere, promovare și interacțiune cu Dumnezeul lor.
Mai multe informații
EdituraPaideia
Ediția cărții I
ISBN 978-606-748-648-3
Număr de pagini 198
Formatul cărţii 14 x 20 cm
Tip copertă Brosata
Data apariției 2022
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsCum am inteles Biblia si pe Dumnezeul ei. Exercitii de lectura
Rating-ul tău

Lucrarea încearcă să abordeze Biblia dintr-o perspectivă a detectivului literar pentru a înțelege omul comunitar și excelența umană evreiascăîn efortul dramatic și sublim de concepere, promovare și interacțiune cu Dumnezeul lor.

Pentru mine, Biblia este un tot unitar, Vechiul și Noul Testament formând împreună Biblia evreiască; Ioan Botezătorul, Iisus esenianul, frații lor evangheliști ori apostolul Pavel sunt evrei asemenea lui Isaia, Ieremia, Iezechiel, Al Doilea Isaia sau Ezdra.

Profesiunea mea de credință este următoarea: Un cercetător de bună-credință, neevreu și laic, practicând o lectură rațională și umană, poate trece mai ușor peste frontiere religioase, politice, ideologice sau psihologice, pentru a reconstitui o imagine coerentă a creației spirituale originare și originale a poporului evreu.

Ce înseamnă Exerciții de lectură?

Ele sunt inerente activității detectivului literar și reprezintă forma prin care investighez, de când mă știu, obiectul muncii mele – textele literare.

Cum ai selectat textele pentru exercițiile de lectură pe care vrei să ni le propui?

Cunoaștere anterioară a majorității lor și o lectură prealabilă acestui nou demers investigator au identificat, în curgerea discursului biblic, nucleele de gândire ce pot reprezenta pentru detectivul literar sugestii ale reconstituirii meditației originare.

Ai operat o anumită departajare a lor, și dacă da, după ce criterii?

Am pornit, desigur, de la distincția fundamentală dintre ordinea temeiului, pe de o parte, și ordinea conceperii textelor biblice, de cealaltă parte. Altfel spus: textele profeților, de la Amos la Al Doilea Isaia, vor intra în primă instanță, iar după ele vor veni Cartea întâi a lui Ezdra, Cartea lui Neemia (A doua Ezdra) și Cele Cinci Cărți ale lui Moise.

Exercițiile de lectură abordează obiectele textuale și problemele întânlite acolo punând în lucru atât experiența acumulată în atâția ani de investigații biblice, cât și intuiția de moment și resursele inepuizabile ale dialogului nostru – eu și tu ca alter-ego al meu.

Numai așa putem antrena și cititorul interesat să urmărească firul puternic și plin de viață țesut de gândul ghiduș-iscoditor, liber de orice preconcepție, al argumentației și descoperirii.

Alexandru Bulandra