Cuvintele Fratilor Grimm

Epuizat din stoc
SKU
C215998
45.47 LEI
Pe scurt
Premiul Nobel pentru Literatura 1999

Cuvintele Fratilor Grimm (2010), cel de-al treilea volum de memorii al lui Gunter Grass, foloseste drept pretext cuvintele propuse de Jacob si Wilhelm Grimm in Dictionarul limbii germane pentru a se intoarce in timp si a rememora diverse episoade din viata celor doi frati, dar si din trecutul autorului insusi. Cind sobra, cind hitra, presarata cu digresiuni intortocheate, jocuri de cuvinte sclipitoare si turnuri de fraza ingenioase, naratiunea urmareste viata atit de celebrilor Frati Grimm, ale caror povesti sint cunoscute astazi pina in cele mai indepartate colturi ale lumii – ne sint dezvaluite firile si aspiratiile lor diferite, li se confera substanta, iar cititorii ajung sa-i vada aievea, ca pe doi oameni in carne si oase.


Dictionarul limbii germane, publicat intre anii 1852 si 1960 in treizeci si doua de volume, inceput de Jacob si Wilhelm Grimm la propunerea editorilor Karl Reimer si Salomon Hirzel si continuat de numerosi colaboratori, devine astfel nu doar o insiruire monotona de cuvinte, ci si o tesatura vie de vocabule vechi si noi, folosite inca sau date uitarii, in care se impletesc soaptele, ezitarile, stradaniile, revoltele, slabiciunile si bucuriile celor doi frati.


„Legatura mea cu Wilhelm si Jacob Grimm merge departe in trecut. Am crescut cu basmele lor. Maica-mea m-a luat de mina si m-a dus cu ea la Danzig sa vad o piesa de teatru, o adaptare dupa Tom Degetel. Apoi, mai tirziu, cind m-am maturizat, Fratii Grimm mi-au influentat opera. Asa se face ca Tom Degetel traieste in Oskar Matzerath din Toba de tinichea. Cuvintele Fratilor Grimm va marca, fara indoiala, sfirsitul scrierilor mele autobiografice.” (Gunter Grass)


Cuvintele Fratilor Grimm este un omagiu adus Fratilor Grimm si Dictionarului limbii germane pe care au inceput sa-l scrie la inceputul secolului al XIX-lea, sapind totodata si in trecutul politic al lui Grass. Volumul de memorii ii urmeaza controversatului Decojind ceapa (2006), in care laureatul Premiului Nobel pentru Literatura dezvaluia ca la saptesprezece ani s-a inrolat in Waffen-SS.” (The Guardian)

Mai multe informații
EdituraPolirom
Colecție BIBLIOTECA POLIROM.Seria de autor „Gunter Grass”
ISBN 978-973-46-3636-5
Traducător Alexandru Al. Sahighian
Număr de pagini 376
Formatul cărţii 13x20
Tip copertă cartonata
Data apariției 2013
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsCuvintele Fratilor Grimm
Rating-ul tău