Demonii

în stoc
SKU
a230568
49.00 LEI
Pe scurt

Martha Bibescu (născută Martha Lucia Lahovary, 28 ianuarie 1886, București – 28 noiembrie 1973, Paris) este descendenta domnitorului Constantin Mavrocordat pe linie maternă, iar pe linie paternă, provine dintr-o renumită familie politică. S-a căsătorit, în 1905, cu prințul George Valentin Bibescu, devenind prințesa Martha Bibescu și unind astfel destinele a două dintre cele mai vechi și mai ilustre familii românești de tradiție politică, diplomatică și culturală. Ca dar de nuntă a primit Palatul Mogoșoaia, care avea să devină loc de refugiu, punct strategic și martor tăcut al evenimentelor istorice de la acea vreme. Împreună au avut o fiică, Valentina.

În 1908 publică prima sa carte, Les Huit Paradis, un volum premiat de Academia Franceză şi care i-a facilitat accesul în rândul celor mai apreciaţi scriitori ai vremii. De-a lungul vieții a scris în jur de 40 de cărți (note de călătorie, poezii, romane autobiografice sau istorice, eseuri, corespondență, biografii), pentru unele dintre ele folosind pseudonimul Lucile Decaux.

În perioada Primului Război Mondial, prinţesa a condus un spital din Bucureşti, în care erau îngrijite victime ale războiului. În septembrie 1945, Martha Bibescu, ca act de protest împotriva politicii românești de la acea vreme, a plecat definitiv din țară, refugiindu-se mai întâi în Anglia, apoi în Franţa. În anul 1962, primeşte Legiunea de Onoare a statului francez, iar un an mai târziu este desemnată consilier al preşedintelui francez Charles de Gaulle în problema românească, astfel recunoscându-i-se, în mod public, eforturile depuse pentru ţara natală.

În anul 1954, Academia Franceză îi conferă Marele Premiu pentru Literatură pentru întreaga operă, iar în 1955 devine membră a Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză din Bruxelles. În 1972, cu un an înainte de moarte, publică ultima carte: Échanges avec Paul Claudel. Este înmormântată la cimitirul Père Lachaise din Paris, iar pe piatra funerară stă scris: „Marthe Bibesco, écrivaine française“.

Roman politic, dramă psihologică și tragedie la scară largă, Demonii este adesea considerat o alegorie profetică a consecințelor catastrofale ale nihilismului moral apărut în anii 1860 în Rusia, sub influența modernității occidentale. Un oraș fictiv de provincie este cuprins de haos când devine centrul unei tentative de revoluție orchestrată de tânărul conspirator amoral Piotr Stepanovici Verhovenski, fiul unui liberal de modă veche, alături de Nicolai Stavroghin, un moșier rafinat și misterios, cu o latură întunecată. Împreună, cei doi se folosesc de inginerul Kirillov, ccare crede că prin sinucidere poate deveni Dumnezeu, de fostul student Șatov, care-și trădează convingerile revoluționare devenind slavofil, și de oricine altcineva, în acțiuni ale căror rezultate par a fi doar scandalul, crima și tragedia. 

Răul este în exterior și, în egală măsură, în noi înșine. În fiecare dintre noi – și, poate, de aceea, în romanele lui Dostoievski nu poți găsi un personaj complet „nevinovat" sau „pur". Traducerea revizuită și actualizată semnată de Antoaneta Olteanu oferă un nou titlu de referință al colecției RAO Clasic. Demonii reprezintă un apogeu al figurilor imperfecte și întunecate, angrenate în lupta pentru identitate, valori morale, moarte, voință, dragoste carnală sau dragoste spirituală, lăcomie, libertate, obsesie, rațiune, credință, suicid. Lupta pentru tot ceea ce reprezintă omenescul, de fapt.
Așa cum scria Harold Bloom, Dostoievski, „acest Shakespeare al romancierilor, își înzestrează personajele cu o intensitate a trăirii pe care doar operele Marelui Will au atins-o și, în plus, le face să poarte povara rușinii, un lucru pe care Shakespeare nu a fost capabil sa-l realizeze"

Mai multe informații
EdituraRAO
Colecție Rao clasic
Ediția cărții a II-a
ISBN 9786060065654
Traducător Antoaneta Olteanu
Număr de pagini 920
Formatul cărţii 11 x 18 cm
Tip copertă cartonata
Data apariției 2021
Nou Nou
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsDemonii
Rating-ul tău