Dialog despre artă

Epuizat din stoc
SKU
a236417
44.00 LEI
Pe scurt
Anatoli Vasilievici Lunacearski a fost un revoluționar marxist rus, critic de artă și ziarist, primul Comisar al Poporului pentru Instrucția Publică, responsabil de sectorul cultură și educație.Prin scrierile sale, a analizat valorile actului creator și a promovat valorificarea tradițiilor progresiste artistice cu caracter teoretic și estetic, precum și înnoirile aduse de tânăra artă sovietică.
Mai multe informații
EdituraPaideia
Ediția cărții I
ISBN 978-606-748-629-2
Număr de pagini 310
Formatul cărţii 9.5 x 20.5 cm
Tip copertă Brosata
Data apariției 2022
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsDialog despre artă
Rating-ul tău

Anatoli Vasilievici Lunacearski a fost un revoluționar marxist rus, critic de artă și ziarist, primul Comisar al Poporului pentru Instrucția Publică, responsabil de sectorul cultură și educație.Prin scrierile sale, a analizat valorile actului creator și a promovat valorificarea tradițiilor progresiste artistice cu caracter teoretic și estetic, precum și înnoirile aduse de tânăra artă sovietică.

Debutul lui Lunaciarski în critica de artă are loc într-o perioadă de mare efervescenţă creatoare şi de radicale experienţe menite să revoluţioneze artele plastice. Aflîndu-se chiar în centrul de atracţie cel mai reputat al lumii artistice de la începutul secolului al XX-lea, la Paris, unde vin, dornici de afirmare, artiști din toate continentele, el are prilejul să asiste la lansarea zgomotoasă a unor curente şi direcții noi ce se succed vertiginos contestîndu-se unele pe altele.

Ca mulţi alţi exponenţi de opinie, este luat prin surprindere de această avalanşă a noului, este uneori contrariat de cutezanţa, de violenţa şi, mai ales, de dispreţul declarat pentru vechile valori, al unor curente ca fovismul, cubismul, futurismul, expresionismul ş.a. Rezervele pe care le formulează nu înseamnă însă refuzul lor categoric. Receptiv, permeabil la nou, în general, manifestă interes pentru cuceririle artiştilor din avangardă. Dar dînd cezarului ce-i al cezarului şi subliniind inventivitatea, ingeniozitatea formelor, meşteşugul, înaltul profesionalism tehnic, el deplînge, ori de cîte ori abordează problemele artei occidentale contemporane, lipsa ei de conţinut, sărăcia de idei. Căci ideile, iată ce-l preocupă, în primul rînd, în artă.

Scrierile lui Anatoli Lunaciarski prezintă şi astăzi un viu interes de ordin practic pentru domeniul vieții artistice, aceasta în virtutea unei bogate experiențe pe care o sintetizează şi a unor idei şi principii ce-şi păstrează în bună parte actualitatea. Astfel, cu trecerea timpului, detașată de pasiunile momentului istoric, creația lui Lunaciarski dobîndește semnificații care o așază în rîndul operelor autentice de referință.

„Arta este un cîntec gigantic al omenirii despre ea însăși şi despre mediul ei înconjurător. Ea este în întregime o autobiografie lirică şi fantastică a speciei noastre. Cît de ridicoli, cît de pigmei par cei care, răsfoind această uriașă carte ale cărei litere sunt bisericile, miturile, poemele, simfoniile, cred că toate acestea sunt interesante numai prin frumusețea lor exterioară în timp ce conținutul n-ar avea, în fond, vreo legătură directă cu arta ca atare!”

Anatoli Lunaciarski