Diamantul Doris. Povestea adevărată a unei faimoase hoațe de bijuterii

în stoc
SKU
a230391
48.00 LEI
Pe scurt

Martha Bibescu (născută Martha Lucia Lahovary, 28 ianuarie 1886, București – 28 noiembrie 1973, Paris) este descendenta domnitorului Constantin Mavrocordat pe linie maternă, iar pe linie paternă, provine dintr-o renumită familie politică. S-a căsătorit, în 1905, cu prințul George Valentin Bibescu, devenind prințesa Martha Bibescu și unind astfel destinele a două dintre cele mai vechi și mai ilustre familii românești de tradiție politică, diplomatică și culturală. Ca dar de nuntă a primit Palatul Mogoșoaia, care avea să devină loc de refugiu, punct strategic și martor tăcut al evenimentelor istorice de la acea vreme. Împreună au avut o fiică, Valentina.

În 1908 publică prima sa carte, Les Huit Paradis, un volum premiat de Academia Franceză şi care i-a facilitat accesul în rândul celor mai apreciaţi scriitori ai vremii. De-a lungul vieții a scris în jur de 40 de cărți (note de călătorie, poezii, romane autobiografice sau istorice, eseuri, corespondență, biografii), pentru unele dintre ele folosind pseudonimul Lucile Decaux.

În perioada Primului Război Mondial, prinţesa a condus un spital din Bucureşti, în care erau îngrijite victime ale războiului. În septembrie 1945, Martha Bibescu, ca act de protest împotriva politicii românești de la acea vreme, a plecat definitiv din țară, refugiindu-se mai întâi în Anglia, apoi în Franţa. În anul 1962, primeşte Legiunea de Onoare a statului francez, iar un an mai târziu este desemnată consilier al preşedintelui francez Charles de Gaulle în problema românească, astfel recunoscându-i-se, în mod public, eforturile depuse pentru ţara natală.

În anul 1954, Academia Franceză îi conferă Marele Premiu pentru Literatură pentru întreaga operă, iar în 1955 devine membră a Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză din Bruxelles. În 1972, cu un an înainte de moarte, publică ultima carte: Échanges avec Paul Claudel. Este înmormântată la cimitirul Père Lachaise din Paris, iar pe piatra funerară stă scris: „Marthe Bibesco, écrivaine française“.

Oare este posibil să trăiești o viață întreagă în cel mai rafinat lux, fără să te fi măritat cu un partener bogat și, mai ales, fără să fi lucrat niciodată? Răspunsul lui Doris Payne este DA.

În spiritul plin de viață al poveștii Thelma & Louise, în această carte ni se dezvăluie amintirile senzaționale și, în egală măsură, distractive ale unei faimoase hoațe de bijuterii, o femeie care a sfidat prejudecățile și normele societății. Pentru a-și croi propriul drum, ea a furat timp de peste șase decenii de la bijutieri de elită, visurile ei devenind, astfel, realitate.

„Vocea de povestitoare a lui Payne este nepretențioasă și apropiată. Și tot timpul simți nevoia s-o susții. Pentru că ea a mai furat încă un lucru: inima ta.” - The New York Times

„În centrul acestei povești incredibile și impertinente, de genul „prinde-mă dacă poți”, se află o sfidătoare femeie de culoare, care va depune toate eforturile de a merge împotriva curentului dictat de culoare pielii și de statutul socio-economic.” - Booklist

„Farmecul autoarei răzbate din fiecare pagină, dăruindu-ne o lectură captivantă despre un Robin Hood al zilelor noastre.” - Kirkus Review

Mai multe informații
EdituraRAO
Colecție Corint Istorie
Ediția cărții a VII-a
ISBN 9786060066491
Traducător Adania Folea
Număr de pagini 264
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă cartonata
Data apariției 2021
Nou Nou
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsDiamantul Doris. Povestea adevărată a unei faimoase hoațe de bijuterii
Rating-ul tău