Dicționar de stilistică. Poetică, retorică, naratologie, versificație

Epuizat din stoc
SKU
a256608
30.00 LEI
Pe scurt
Explorând diferitele forme de manifestare a frumosului prin arta cuvântului scris, stilistica literară reliefează evoluția limbii române în diacronie, dar și într-o relație directă, vie și armonioasă cu literatura. Elaborat la cele mai înalte standarde ale cercetării lingvistice, rodul unor îndelungate și minuțioase incursiuni în aria contribuțiilor teoretice structuraliste, „Dicționarul de stilistică” al Mihaelei Mancaș ne propune un corpus de termeni esențiali pentru analiza poetică și estetică a creațiilor literare, precum și o suită de elemente critico-retorice și naratologice, ilustrate prin decupaje revelatoare din literatura română și universală. Structurate în mod riguros, grație unui consistent aparat metodologic, noțiunile de stilistică prezentate în Dicționar oferă ample deschideri spre naratologie, compoziție textuală, versificație sau pragmatica discursului artistic. Astfel, toți cei preocupați de stilul beletristic, de la critici literari și scriitori până la profesori și studenți, au la dispoziție un valoros instrument de lucru.
Mai multe informații
EdituraSpandugino
Ediția cărții a II-a
ISBN 9786306543168
Număr de pagini 304
Formatul cărţii 14,5 x 20,5 cm
Tip copertă cartonată
Data apariției 2023
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsDicționar de stilistică. Poetică, retorică, naratologie, versificație
Rating-ul tău

Explorând diferitele forme de manifestare a frumosului prin arta cuvântului scris, stilistica literară reliefează evoluția limbii române în diacronie, dar și într-o relație directă, vie și armonioasă cu literatura. Elaborat la cele mai înalte standarde ale cercetării lingvistice, rodul unor îndelungate și minuțioase incursiuni în aria contribuțiilor teoretice structuraliste, Dicționarul de stilistică al Mihaelei Mancaș ne propune un corpus de termeni esențiali pentru analiza poetică și estetică a creațiilor literare, precum și o suită de elemente critico-retorice și naratologice, ilustrate prin decupaje revelatoare din literatura română și universală. Structurate în mod riguros, grație unui consistent aparat metodologic, noțiunile de stilistică prezentate în Dicționar oferă ample deschideri spre naratologie, compoziție textuală, versificație sau pragmatica discursului artistic. Astfel, toți cei preocupați de stilul beletristic, de la critici literari și scriitori până la profesori și studenți, au la dispoziție un valoros instrument de lucru.

„La noi în ţară – o ţară unde, în ultimele decenii, s-au dezvoltat în ritm rapid studiile de poetică şi stilistică – posedăm totuşi puţine enciclopedii consacrate artei scrisului. Dincolo de lucrarea de pionierat a lui Gh. N. Dragomirescu (Mică enciclopedie a figurilor de stil, 1975), multă vreme singura operă de acest fel, a apărut şi masivul Dicţionar de ştiinţe ale limbii (1998, 2001, 2005), unde terminologiei de poetică şi de stilistică îi sunt consacrate numeroase articole. În calitate de autoare a acestor articole, pe care cartea de faţă le preia şi le completează, mi-am dat seama, încă din perioada când lucram la Dicţionarul în cauză, că stadiul criticii şi al exegezei contemporane româneşti ar avea nevoie de un instrument de lucru mai amplu şi mai cuprinzător. De aceea, plecând de la experienţa acumulată cu ocazia Dicţionarului de ştiinţe ale limbii, am redactat volumul de faţă, ce cuprinde noţiunile fundamentale ale artei scrisului, amplificând atât numărul, cât şi conţinutul articolelor-text.” Mihaela Mancaș

Mihaela Mancaș este profesor emerit al Universității din București, specialistă în stilistică literară, istoria limbii române literare, poetică, retorică și traducătoare din limba franceză. Este absolventă a Facultății de Filologie din cadrul Universității din București, promoția 1962. Din  1964 participă la ședințele Cercului de poetică și stilistică înființat și condus de Tudor Vianu, Al. Rosetti și Mihai Pop. În perioada 1969–1970, urmează un stagiu de specializare în Italia, la Universitatea din Roma, sub îndrumarea Rosei del Conte. A publicat numeroase volume de stilistică literară și de istorie a limbii române literare, precum și peste 80 de articole în reviste de specialitate din țară și din străinătate. A contribuit la elaborarea unor volume colective și a unor dicționare fundamentale din domeniul lingvisticii. Este membră a Societății Române de Lingvistică și a Societății de Științe Filologice. Dintre scrierile sale, amintim: Stilul indirect liber în româna literară (Ed. Didactică și Pedagogică, 1972); Istoria limbii române literare (Tipografia Universității din București, 1974); Limbajul artistic românesc în secolul al XIX-lea (Ed. Științifică, 1983); Limbajul artistic românesc în secolul XX (Ed. Științifică, 1991); Limbajul artistic românesc modern. Schiță de evoluție (Ed. Universității din București, 2005); Tablou și acțiune. Descrierea în proza narativă românească (Ed. Universității din București, 2005); Lexicul afectivității și poezia românească din secolul XX (Ed. Universității din București, 2014); Metafora afectivității în poezia românească (Ed. Universității din București, 2020); Stil și stilistică, vol. I–II (Ed. Universității din București, 2022); volume în colaborare: Structuri tematice și retorico-stilistice în romantismul românesc (Ed. Academiei, 1976); Dicionário romeno-português (Porto Editora, 1977), Dicționar general de științe. Dicționarul științelor limbii (Ed. Științifică, 1997; ed. a 2-a, revăzută și adăugită, Dicționar de științe ale limbii, Ed. Nemira, 2001; ed. a 3-a, Ed. Nemira, 2005). Activitatea științifică și universitară a Mihaelei Mancaș este omagiată în volumele: Text și discurs. Omagiu Mihaelei Mancaș (Ed. Universității din București, 2011) și Limbă, societate, cultură. In honorem Liliana Ionescu-Ruxăndoiu și Mihaela Mancaș, vol. I–II (Ed. Universității din București, 2021).