Din viata familiei Ion C. Bratianu. 1821–1891

Epuizat din stoc
SKU
HU000783/1
32.37 LEI
Pe scurt
Sabina Cantacuzino, fiica lui Ion C. Bratianu si sora lui Ionel, Dinu si Vintila Bratianu, a inceput sa-si scrie memoriile, folosind insemnari proprii si corespondenta familiei, in 1921, cand se implineau o suta de ani de la nasterea celebrului ei tata.

Dar nu atat infaptuirile politice ale acestuia, cat viata privata a numeroasei sale familii constituie subiectul acestui prim volum care acopera perioada 1821 –, adica cei 70 de ani cat a trait Ion C. Bratianu. Intamplarile vietii obisnuite de la mosia Florica si mai tarziu din casa de la Bucuresti, nasteri, casatorii si morti, sarbatori de familie si baluri, studii in strainatate si vacante, atentate si razboaie, rude si prieteni familiile Rosetti, Odobescu, Golescu, Davila, Cantacuzino, Sturdza, Ghica, Alecsandri... –, Carol I, regina Elisabeta si personalitati ale scenei politice, zvonuri si barfe din epoca: pe scurt, fapte de mica si mare istorie traita, povestite de Sabina Cantacuzino cu verva si atentie pentru detaliu, alaturi de nenumarate portrete memorabile.


„Sabina [Cantacuzino], Tanti Bi (cum o chemam noi cu totii – copiii), era un personaj extraordinar... Avea o prestanta de regina. Desi mica, parea si devenea chiar, in chip misterios, mare. Era frumoasa ca doamna batrana, batrana, o frumusete imperiala si doar aparent distanta, aristocratica... Se plimba repede si energic, zilnic, la sosea, de la un capat la celalalt si inapoi, sau in padurea, pe atunci pustie si minunata, de la Baneasa... Povestea minunat episoade din copilaria lor [a fratilor Bratianu]... Era foarte culta. Iubea si cunostea muzica in profunzime. In casa ei se dadeau concerte de camera si canta sonate George Enescu... Mai ales avea un mare simt al dreptatii si egalitatii. Ea a organizat si intretinut caminul de copii cu primul sistem Montessori aplicat in tara. La fel, tot ea a infiintat si si-a dat timpul si energia ei totala pentru un camin de batrani, model... Traia singura de tot in casa ei atat de frumoasa, inconjurata de mobila, tablouri si bibelouri minunate... Avea o vitalitate si o agilitate absolut extraordinare pana s-a imbolnavit... Nimeni din familie nu a stiut ca e bolnava, nimeni... Tanti Bi detesta slabiciunea, lacramarea, vaicareala, mila. Era o stoica." (Pia Pillat, in Sufletul nu cunoaste distantele)

Mai multe informații
EdituraHumanitas
Colecție Memorii/Jurnale/Calatorii
Ediția cărții I
ISBN 978-973-50-3461-0
Număr de pagini 316
Formatul cărţii 13x20
Tip copertă brosata
Data apariției 2012
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsDin viata familiei Ion C. Bratianu. 1821–1891
Rating-ul tău