Etruscii

în stoc
SKU
a192313
35.00 LEI
Pe scurt

Lucy Shipley este cel mai ta­nar membru al echipei Andan­te’s Archaeology, o agentie de turism din Anglia, alcatuita nu­mai din arheologi profesionisti, care ofera tururi specializate in site-uri arheologice. Revista National Geographic Traveler a nominalizat timp de cinci ani la rand aceasta agentie pe lista ce­lor care ofera experiente unice intr-o viata, iar Brithish Travel a recompensat-o cu nenumarate premii.

Lucy Shipley si-a obtinut de curand doctoratul in arheologie etrusca, lucrand in cadrul Pog­gio Civitate Archaeological Pro­ject la excavarea unui site care dezvaluie cea mai mare cladire care a fost construita in secolul VI i.Hr.

Etruscii au fost o civilizatie proeminenta, care a marcat pu­ternic Italia antica. Cu toate acestea, ei au ramas plini de mistere, ca un popor straniu, a carui limba si cultura au disparut in mare masura. Lucy Shipley ne prezinta insa o viziune cu totul diferita.

Ea scrie despre un popor care facea schimburi comerciale cu grecii si care a influentat dezvoltarea romanilor, care i-a in­spirat pe artistii Renasterii si a aprins flacara romantismului, ba chiar continua sa influenteze inca lumea moderna.

Trecand prin colonialism si cucerire, misoginism si mistica, Shipley parcurge istoria etruscilor aducand in discutie cele mai noi dovezi arheologice pentru a ne da o imagine reinsufletita a acestui popor.

Cartea urmareste drumurile si istoria ideilor etrusce, de­scriind devenirea obiectelor ce ne-au ramas de la ei din momen­tul in care au fost create, trecand prin folosirea lor, pierderea si, in fine, reinventarea lor.

De la fesele unei mumii egiptene expusa in salonul lui Bona­parte pana la jefuirea in masa a unui muzeu bombardat, cartea ne poarta printr-o calatorie extraordinara prin arheologia etrus­ca ajungand, in cele din urma, in locuri surprinzatoare.

In aceasta carte ingenioasa si deschizatoare de drumuri, Shipley ii da cititorului o perspectiva unica asupra unui popor enigmatic, revelandu-ne cat de multe stim despre etrusci, si in acelasi timp cat de multe au ramas nedescoperite.

 *

 „Ficatul de la Piacenza, caci aşa a ajuns sa fie denu­mit acest mic artefact (pe care il putem vedea in muzeul Pa­lazzo Farnese din Piacenza), reprezinta dovada longevitaţii şi autoritaţii uneia dintre cele mai mari pasiuni ale omenirii: prezicerea viitorului. Forma sa caracteristica era asemana­toare unor obiecte aparţinand altor culturi stravechi. S-a pas­trat un exemplar similar de lut din marea cetate a Babilonu­lui. Şi acest ficat, realizat cu aproximativ 1 400 de ani mai devreme, este acoperit cu in­scripţii, in scriere cuneiforma. Intocmai ca Ficatul de la Pia­cenza, infaţişeaza fierea, lobul caudat şi vena cava: toate fiind elemente existente in ficatul unei oi reale. In mod ironic, deţinem mai multe informaţii despre contextul intrebuinţarii ficatului din Epoca Bronzului babilonian decat despre exem­plarul de la Piacenza.”

Lucy Shipley

„M-am indragostit de arhe­ologia etrusca dupa ce am lucrat cativa ani cu material din Epoca Fierului. Magia Toscanei si ma­terialul incredibil oferit de cul­tura etrusca au fost pur si sim­plu o combinatie prea puternica pentru a-i putea rezista.”

Lucy Shipley

Mai multe informații
EdituraHerald
Colecție Cultura si civilizatie
ISBN 5948417160427
Traducător Daniela Fudulu
Număr de pagini 264
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă brosata
Data apariției 2018
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsEtruscii
Rating-ul tău