Eul detestabil

Epuizat din stoc
SKU
C172049
33.67 LEI
Pe scurt
Intitulat iniţial Un muzeu in labirint, volumul ne oferă, după spusele autorului, „o istorie subiectivă a autoportretului”, de la primul om care şi-a vazut chipul reflectat în apă pâna la artişti contemporani.

„Ce înseamnă «normal» în artă? Faţă de «normal», soarele lui Van Gogh este prea mare şi prea galben; umbrele lui Caravaggio sunt prea brutale; muşchii statuilor lui Michelangelo, prea viguroşi; bătăliile lui Delacroix, prea somptuoase; Rafael e prea pur; Rubens, prea opulent; Velázquez, prea calm; Goya, prea crud. Şi unde merg femeile dansând, ca la Botticelli? Unde sunt caii albaştri ca la Gauguin? Courbet exclamă zeflemitor: «Daca vreţi să vă pictez îngeri, arătaţi-mi-i!».
Fraza nu era totuşi decât o bravadă a maestrului din Omans. El însuşi ştia, desigur, că pictura Renaşterii e plină de îngeri pe care nimeni nu i-a văzut şi de paradise în care nimeni n-a locuit. Pictorii au închis uneori ochii pentru a vedea mai bine...” Octavian Paler
Căutând esenţa umană în adâncul pânzelor, Octavian Paler face un studiu al naturilor creatoare, în încercarea de a înţelege temperamentul artistic, felul în care acesta este transpus în linie şi culoare şi ajunge să determine destinul pictorului.
Mai multe informații
EdituraPolirom
Colecție SERIA DE AUTOR OCTAVIAN PALER
Ediția cărții I
ISBN 978-973-46-1785-2
Număr de pagini 264
Formatul cărţii 130x200
Tip copertă Cartonat
Data apariției 2010
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produs Eul detestabil
Rating-ul tău
Am găsit alte produse care v-ar plăcea!