Evadatul de la Auschwitz. Povestea lui Rudolf Vrba

în stoc
SKU
a257995
49.95 LEI
Pe scurt

În aprilie 1944, Rudolf Vrba, un adolescent de 19 ani, și camaradul său Fred Wetzler au fost printre primii evrei care au reușit să evadeze din lagărul de la Auschwitz. Strecurându-se pe sub gardurile de sârmă electrificate și printre șirurile de turnuri de pază, ferindu-se de miile de SS-iști și de câinii lor, au străbătut mlaștini și păduri, au traversat munți și râuri și au izbutit să ajungă în libertate. Misiunea lui Vrba, asumată de el însuși, era să înștiințeze lumea despre adevărata față a Auschwitzului. La Auschwitz, Vrba a fost martor direct al fiecăreia dintre etapele cumplite ale morții industrializate. Cu cât vedea mai multe, cu atât îi sporea dorința să-i informeze pe evreii din Europa despre soarta ce îi așteaptă, o soartă pe care nemții reușiseră s-o tăinuiască. A memorat fiecare detaliu, riscând totul pentru a culege date cât mai complete despre Soluția Finală. După evadare, Rudolf și Fred au redactat un prețios raport de 32 de pagini care a ajuns în cele din urmă la Roosevelt, la Churchill și la papă, salvând astfel de la moarte 200.000 de evrei.

Povestea extraordinară a vieții lui Rudolf Vrba este cea a diferenței dintre cunoaștere și ignoranță, dintre adevăr și minciună, care adesea poate să însemne și diferența dintre viață și moarte. E o poveste din trecut, dar care își află ecou și astăzi, sugerându-ne cât de multe se pot face pentru supraviețuire în loc ca omenirea să-și contemple posibilitatea propriei distrugeri.

Mai multe informații
EdituraPolirom
ISBN 9789734693863
Traducător Roxana Truța
Număr de pagini 432
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă broșată
Data apariției 2023
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsEvadatul de la Auschwitz. Povestea lui Rudolf Vrba
Rating-ul tău

În aprilie 1944, Rudolf Vrba, un adolescent de 19 ani, și camaradul său Fred Wetzler au fost printre primii evrei care au reușit să evadeze din lagărul de la Auschwitz. Strecurându-se pe sub gardurile de sârmă electrificate și printre șirurile de turnuri de pază, ferindu-se de miile de SS-iști și de câinii lor, au străbătut mlaștini și păduri, au traversat munți și râuri și au izbutit să ajungă în libertate. Misiunea lui Vrba, asumată de el însuși, era să înștiințeze lumea despre adevărata față a Auschwitzului.
La Auschwitz, Vrba a fost martor direct al fiecăreia dintre etapele cumplite ale morții industrializate. Cu cât vedea mai multe, cu atât îi sporea dorința să-i informeze pe evreii din Europa despre soarta ce îi așteaptă, o soartă pe care nemții reușiseră s-o tăinuiască. A memorat fiecare detaliu, riscând totul pentru a culege date cât mai complete despre Soluția Finală. După evadare, Rudolf și Fred au redactat un prețios raport de 32 de pagini care a ajuns în cele din urmă la Roosevelt, la Churchill și la papă, salvând astfel de la moarte 200.000 de evrei.
Povestea extraordinară a vieții lui Rudolf Vrba este cea a diferenței dintre cunoaștere și ignoranță, dintre adevăr și minciună, care adesea poate să însemne și diferența dintre viață și moarte. E o poveste din trecut, dar care își află ecou și astăzi, sugerându-ne cât de multe se pot face pentru supraviețuire în loc ca omenirea să-și contemple posibilitatea propriei distrugeri.

„O lectură pasionantă, o mostră de povestire moral admirabilă și o lucrare de cercetare istorică a Holocaustului... o carte pe care n-am putut s-o las din mână.” (Simon Sebag Montefiore)

„Credeam că știu istoria Auschwitzului, dar Freedland ne-o repovestește dintr-o perspectivă nouă și într-atât de vie, încât am citit-o simțindu-mi inima cum zvâcnește, cuprinsă fiind de consternare, furie și disperare – dar și de admirație pentru această manifestare viguroasă a rezistenței dârze a spiritului uman.” (Tracy Chevalier)

Jonathan Freedland este editorialist și fost corespondent în străinătate al cotidianului The Guardian. A fost declarat „Editorialistul anului” în 2002, „Comentatorul anului” în 2016, iar în 2014 i s-a decernat Premiul special Orwell pentru jurnalism. Este prezentator al serialului de istorie contemporană The Long View la BBC Radio 4 și colaborator permanent la The New York Review of Books. A mai publicat în The New York TimesNewsweekThe New RepublicDaily MirrorEvening Standard ș.a. Este autor a unsprezece cărți, două de nonficțiune, dintre care prima, Bring Home the Revolution, a primit Somerset Maugham Award în 1999. În 2022, la Royal Court Theatera fost pusă în scenă piesa lui Jews. In Their Own Words (Evreii, cu cuvintele lor). Sub pseudonimul Sam Bourne a scris nouă thrillere, printre care și The Righteous Men (Omorâți-i pe cei Drepți!, Polirom, 2006), declarat bestseller The Sunday Times și vândut în peste două milioane de exemplare în întreaga lume. Editura Polirom a mai publicat în 2008 romanul său The Last Testament (Ultimul testament).