Feluri de a fi. Dincolo de inteligența umană

în stoc
SKU
a264273
59.00 LEI
Pe scurt

În ultimii ani, am observat cu toţii avansul rapid al inteligenţei „artificiale”, ce pare ceva mult mai straniu decât ne-am imaginat. Totodată, devenim conştienţi de prezenţa altor inteligenţe, care au fost alături de noi dintotdeauna, fără să le luăm în seamă. Aceste entităţi sunt animalele, plantele şi mediul înconjurător. În „Feluri de a fi”, James Bridle examinează modurile fascinante şi diverse de a exista pe Pământ. Ce putem învăţa din aceste forme diferite de inteligenţă şi de personalitate şi cum ne putem schimba societatea pentru a trăi mai armonios unul cu celălalt şi cu lumea non-umană? De la oracole greceşti la caracatiţe, păduri şi sateliţi, Bridle spune o poveste cu totul nouă despre ecologie, tehnologie şi inteligenţă. Trebuie, susţine el, să dezvoltăm definiţia acestor termeni pentru a construi o relaţie semnificativă şi liberă cu non-umanul, una bazată pe solidaritate şi diversitate cognitivă.

Mai multe informații
EdituraPolirom
ISBN 978-973-469-542-3
Traducător S.G. Drăgan şi Dan Bălănescu
Număr de pagini 456
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă broșată
Data apariției 2023
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsFeluri de a fi. Dincolo de inteligența umană
Rating-ul tău

În ultimii ani, am observat cu toţii avansul rapid al inteligenţei „artificiale”, ce pare ceva mult mai straniu decât ne-am imaginat. Totodată, devenim conştienţi de prezenţa altor inteligenţe, care au fost alături de noi dintotdeauna, fără să le luăm în seamă. Aceste entităţi sunt animalele, plantele şi mediul înconjurător. În Feluri de a fi, James Bridle examinează modurile fascinante şi diverse de a exista pe Pământ. Ce putem învăţa din aceste forme diferite de inteligenţă şi de personalitate şi cum ne putem schimba societatea pentru a trăi mai armonios unul cu celălalt şi cu lumea non-umană? De la oracole greceşti la caracatiţe, păduri şi sateliţi, Bridle spune o poveste cu totul nouă despre ecologie, tehnologie şi inteligenţă. Trebuie, susţine el, să dezvoltăm definiţia acestor termeni pentru a construi o relaţie semnificativă şi liberă cu non-umanul, una bazată pe solidaritate şi diversitate cognitivă.

James BRIDLE este autor, artist şi editor. Eseurile sale despre artă, politică, cultură şi tehnologie au fost publicate în numeroase reviste şi cotidiene, printre care The GuardianThe ObserverWiredThe AtlanticNew Statesmanfriezedomus şi ICONNew Dark Age, cartea sa despre tehnologie, cunoaştere şi sfârşitul viitorului, a fost publicată în 2018 şi tradusă în peste 12 limbi. În 2019 a scris şi a prezentat pentru BBC Radio 4 serialul în patru părţi New Ways of Seeing. Lucrările de artă şi instalaţiile sale sunt prezente în galerii şi instituţii ca V & A, Whitechapel Gallery, Barbican, Hayward Gallery şi Serpentine, precum şi în expoziţii din întreaga lume şi pe internet.