Focul grecesc

în stoc
SKU
a261191
69.99 LEI
Pe scurt
În anii 1820, cei care erau de partea grecilor răsculați împotriva stăpânirii otomane se numeau „filoeleni“. Filoelen se consideră și eroul principal al romanului Focul grecesc, subcăpitanul în retragere Grigori Mosțepanov, un rebel el însuși, hotărât să dea în vileag abuzurile de la fabrica metalurgică din Nijni Taghil, oraș din Ural. Mosțepanov încearcă în același timp să propună țarului Alexandru I un instrument secret care ar contribui la victoria grecilor asupra turcilor, dar demersurile lui rămân fără rezultat și el însuși e cât pe ce să fie surghiunit în Siberia. Scăpând printr-o întâmplare, Mosțepanov ajunge în Grecia și se alătură unui batalion de filoeleni, urmând să joace – din nou, mai degrabă accidental – un rol important în desfășurarea Războiului de Independență al grecilor.
Mai multe informații
EdituraLitera
Colecție Clasici contemporani Litera
ISBN 9786303191218
Traducător Anca Irina Ionescu
Număr de pagini 416
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă Brosata
Data apariției 2023
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsFocul grecesc
Rating-ul tău

În anii 1820, cei care erau de partea grecilor răsculați împotriva stăpânirii otomane se numeau „filoeleni“. Filoelen se consideră și eroul principal al romanului Focul grecesc, subcăpitanul în retragere Grigori Mosțepanov, un rebel el însuși, hotărât să dea în vileag abuzurile de la fabrica metalurgică din Nijni Taghil, oraș din Ural. Mosțepanov încearcă în același timp să propună țarului Alexandru I un instrument secret care ar contribui la victoria grecilor asupra turcilor, dar demersurile lui rămân fără rezultat și el însuși e cât pe ce să fie surghiunit în Siberia. Scăpând printr-o întâmplare, Mosțepanov ajunge în Grecia și se alătură unui batalion de filoeleni, urmând să joace – din nou, mai degrabă accidental – un rol important în desfășurarea Războiului de Independență al grecilor.

Pornind de la evenimente și personaje reale, dar dând frâu liber imaginației, Leonid Iuzefovici țese în acest roman mai multe fire ale intrigii, care, pe rând, se intersectează și se depărtează, creând un desen complex și enigmatic, în care regăsim nu doar ambiguitatea deconcertantă și triumfătoare a vieții omenești, ci și subtile trimiteri la vremurile de azi.

Spiritual, ironic, captivant, pe alocuri aforistic sau profund poetic, Focul grecesc este un roman-puzzle neobișnuit și un tur de forță stilistic care i-a adus autorului, în 2021, cel de-al treilea premiu Bolșaia kniga.