Galben. Povestea unei culori captivante

în stoc
SKU
a259540
42.00 LEI
Pe scurt
Descoperă odiseea ilustrată a galbenului, de la extazul aurului la agonia exclușilor! Astăzi, în Europa, galbenul este o culoare discretă, puțin prezentă în viața cotidiană și puțin solicitată în lumea simbolurilor. Nu a fost întotdeauna așa. Popoarele din Antichitate vedeau în el o culoare aproape sacră, aceea a luminii, căldurii, bogăției și prosperității. Grecii și romanii i-au acordat un loc important în ritualurile religioase, iar celții și germanii îl asociau cu aurul și nemurirea.
Mai multe informații
EdituraFor You
Ediția cărții I
ISBN 978-606-639-544-1
Număr de pagini 276
Formatul cărţii 20 x 20 cm
Tip copertă Brosata
Data apariției 2023
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsGalben. Povestea unei culori captivante
Rating-ul tău

Descoperă odiseea ilustrată a galbenului, de la extazul aurului la agonia exclușilor!

Astăzi, în Europa, galbenul este o culoare discretă, puțin prezentă în viața cotidiană și puțin solicitată în lumea simbolurilor. Nu a fost întotdeauna așa. Popoarele din Antichitate vedeau în el o culoare aproape sacră, aceea a luminii, căldurii, bogăției și prosperității. Grecii și romanii i-au acordat un loc important în ritualurile religioase, iar celții și germanii îl asociau cu aurul și nemurirea.

Declinul și ambivalența galbenului datează din Evul Mediu: pe de o parte, galbenul rău, al bilei amare și al sulfului demonic (semn de minciună, lăcomie, crimă, uneori boală sau nebunie), culoarea ipocriților, trădătorilor (Iuda); de cealaltă parte, galbenul bun, al aurului, mierii și grâului copt (semn de putere, bucurie, belșug).

Chiar dacă știința îl plasează printre culorile primare, galbenul este cu greu valorizat în timpurile moderne. Apropierea lui de portocaliu îi conferă o aură de veselie, sănătate, vitalitate și beneficii pentru starea de bine, precum fructele coapte și vitaminele pe care acestea le conțin.

Eminent profesor și savant, Michel Pastoureau a studiat la École Nationale des Chartes, colegiu pentru arhiviști și bibliotecari. Din 1983, conduce catedra de Istoria simbolismului occidental și este director de studii la École Pratique des Hautes Etudes la Sorbona. Este membru al Academiei Internaționale de Heraldică și vicepreședinte al Societății Franceze de Heraldică.

Profesorul Pastoureau a publicat numeroase lucrări, printre care cărți despre istoria culorilor, a animalelor, a simbolurilor și a cavalerilor Mesei Rotunde, precum și despre embleme și heraldică, sigilografie și numismatică.