In lupta cu valurile

în stoc
SKU
a216459
55.00 LEI
Pe scurt

Diana Nyad (n.1949) este jurnalistă, vorbitoare în public și înotătoare de cursă lungă. În anii ‘70 a devenit cea mai cunoscută înotătoare în ape deschise, cu recorduri pe distanțe lungi, cum ar fi cursa de 45 km din jurul insulei Manhattan și cea dintre Bahamas și Juno Beach (Florida) de 164 km. În următorii 30 de ani Nyad s-a remarcat drept o comentatoare sportivă redutabilă și jurnalistă, colaborând printre altele cu National Public Radio și ABC’S Wide World of Sports. Diana Nyad a devenit un nume emblematic în sportul de anduranță, dar a uimit lumea și prin talentul său oratoric, devenind unul dintre cei mai puternici și fascinanți vorbitori în public din Statele Unite.

În lupta cu valurile urmărește povestea unui vis conturat la vârsta de 28 de ani, transformat ulterior în obsesie și realizat abia la 64 de ani, după o serie de eșecuri, dintre care unele aproape dramatice. Abuzată în copilărie de tată, apoi de antrenorul de înot, Diana Nyad decide să transforme durerea acestui haos într-o viață plină de semnificație și bucurie.

În 2013, după ce mai bine de un deceniu nu mai înotase deloc, Diana Nyad devine primul om din lume care a reușit să parcurgă peste 175 km în ocean, în 53 de ore, între Cuba și Florida (SUA). Povestea sa nu e una a aventurilor extreme, ci a pasiunii și perseverenței, a planificării și curajului.

Prin intermediul acestei călătorii, Nyad încearcă să ne convingă că nu destinul este cel care naște un campion, ci campionul însuși se construiește pe sine și că tot el însuși este răspunzător pentru toate celelalte caracteristici ale propriei personalități.

 

Toți oamenii care se adunaseră în acea zi pe malul mării, plângând, strigând, miile de oameni care m-au contactat – nu sunt cu toții înotători pasionați. Sunt oameni care vor să trăiască acest vis: dacă nu renunți, nu renunți niciodată, vei ajunge la celălalt țărm. Voi fi întotdeauna o înotătoare. Mi-aș dori să pot înota alături de un milion de oameni, astfel încât înotul să devină un hobby național. Mi-aș dori ca peste zece ani să pot privi în urmă și să văd toți oamenii ăștia care suferă de diabet, de boli de inimă și de atâtea tipuri de obezitate și să pot spune: uitați-vă la ei cum înoată, cum înotul le-a schimbat viața.

Diana Nyad

Mulți s-au întrebat probabil de ce Nyad nu a renunțat la acest vis, după atâtea încercări nereușite. Eu și mulți alți înotători de lungă distanță o înțelegem foarte bine. Este vorba despre acea voce lăuntrică – eu îi spun vocea oceanului – care te tot cheamă înapoi. Asta mi s-a întâmplat și mie, atât în Canalul Mânecii, cât și acum, în Canalul Nordic. Oceanul nu te cheamă să-l cucerești - la fel ca într-o prietenie, el vrea să te cunoască mai bine, să-ți arate toate secretele și abia apoi te acceptă. Nyad a trebuit să găsească calea pentru a ajunge să se împrietenească atât cu oceanul cât și cu vietățile lui. Diana este dovada vie ca orice este posibil.

Paul Georgescu, înotător de anduranță

Mai multe informații
EdituraPilot Books
ISBN 9786069502020
Traducător Smaranda Nistor
Număr de pagini 408
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă brosata
Data apariției 2020
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsIn lupta cu valurile
Rating-ul tău