In zona cenusie

în stoc
SKU
a255202
55.00 LEI
Pe scurt
Un neurocercetator exploreaza granita dintre viata si moarte Lucrarea lui Owen ii poarta pe cititori la marginea unei frontiere uimitoare in modul nostru de a intelege creierul: asa-numita ,,zona cenusie", aflata intre constiinta deplina si moartea creierului. Cei care au ajuns in aceasta zona de mijloc au suferit leziuni cerebrale traumatice sau sunt victime ale unui accident vascular cerebral ori al unei boli degenerative, cum ar fi Alzheimer si Parkinson. Majoritatea nu reusesc sa constientizeze lumea exterioara, iar medicii lor cred ca sunt incapabili de gandire. Dar un numar considerabil se confrunta cu ceva diferit: mintile lor intacte se deplaseaza adanc in creier si in corpurile deteriorate de boala.
Mai multe informații
EdituraTrei
ISBN 978-606-401-485-6
Traducător Smaranda Nistor
Număr de pagini 368
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă Brosata
Data apariției 2023
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsIn zona cenusie
Rating-ul tău
Un neurocercetator exploreaza granita dintre viata si moarte
 
Lucrarea lui Owen ii poarta pe cititori la marginea unei frontiere uimitoare in modul nostru de a intelege creierul: asa-numita ,,zona cenusie", aflata intre constiinta deplina si moartea creierului. Cei care au ajuns in aceasta zona de mijloc au suferit leziuni cerebrale traumatice sau sunt victime ale unui accident vascular cerebral ori al unei boli degenerative, cum ar fi Alzheimer si Parkinson. Majoritatea nu reusesc sa constientizeze lumea exterioara, iar medicii lor cred ca sunt incapabili de gandire. Dar un numar considerabil se confrunta cu ceva diferit: mintile lor intacte se deplaseaza adanc in creier si in corpurile deteriorate de boala.
 
Adrian Owen a condus o echipa care, in 2006, a descoperit aceasta categorie pierduta de pacienti si, pornind de la ea, a alcatuit un istoric medical. Iar oamenii de stiinta, medicii si filosofii au inceput abia de curand sa inteleaga implicatiile uriase ale acestei descoperiri.
 
In zona cenusie ridica o serie de intrebari dure si terifiante, printre care cea mai importanta fiind poate aceasta: incercand sa definim ce inseamna o viata care merita traita, suntem oare prea preocupati de fizic si nu acordam suficienta importanta puterii gandirii? Ce defineste, cu adevarat, o viata satisfacatoare?
 
Adrian Owen, PhD, este profesor de neurostiinta cognitiva si imagistica la departamentul de fiziologie si cel de farmacologie si psihologie din cadrul Universitatii Western Ontario, Canada. De asemenea, conduce programul fundatiei Azrieli de studiu al Creierului, Mintii si Constiintei, finantat de Institutul canadian pentru Cercetare Avansata (CIFAR) si face parte din comitetul executiv al proiectului BrainsCAN de la Universitatea Western Ontario. Studiile sale au aparut in cele mai importante publicatii de stiinta din lume, printre care Science, Nature, The New England Journal of Medicine si Lancet. In 2019, fost numit Ofiter al Ordinului Imperiului Britanic pentru servicii aduse cercetarii stiintifice.