Inamicul

în stoc
SKU
a258822
34.95 LEI
Pe scurt

„Inamicul” cuprinde zece povestiri despre Primul Război Mondial văzut prin prisma destinelor unor soldaţi în timpul şi după marea conflagraţie, oameni care au scăpat din iadul tranşeelor şi care trebuie să se descurce, traumatizaţi, în normalitatea cotidiană postbelică. După succesul său internaţional cu romanul Pe frontul de vest nimic nou, Remarque a scris o parte a acestor povestiri pentru revista americană Collier’s Weekly. Publicate în Statele Unite ale Americii în 1930-1931, acestea au apărut doar postum în limba germană, şaizeci de ani mai târziu.

„Naraţiune comprimată, acţiune, relatare fără înflorituri şi fler pentru senzaţional – iată ce transformă povestirile lui Remarque într-o proză captivantă şi antrenantă, cu un mesaj pacifist care nu este niciodată insistent.” (Frankfurter Allgemeine Zeitung)

„Povestirile din Inamicul sunt considerate astăzi o completare importantă la zugrăvirea bine-cunoscută şi îndelung discutată a Primului Război Mondial din Pe frontul de vest nimic nou şi Întoarcerea din război.” (Thomas F. Schneider)

„În prim-planul acestor texte stau demascarea oricărui fals eroism şi experienţa reală a oamenilor afectaţi de furia războiului.” (Tim Westphalen)

Mai multe informații
EdituraPolirom
Colecție Biblioteca Polirom
ISBN 9789734694334
Traducător Alexandra Nicolaescu
Număr de pagini 176
Formatul cărţii 13 x 20 cm
Tip copertă broșată
Data apariției 2023
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsInamicul
Rating-ul tău

Inamicul cuprinde zece povestiri despre Primul Război Mondial văzut prin prisma destinelor unor soldaţi în timpul şi după marea conflagraţie, oameni care au scăpat din iadul tranşeelor şi care trebuie să se descurce, traumatizaţi, în normalitatea cotidiană postbelică. După succesul său internaţional cu romanul Pe frontul de vest nimic nou, Remarque a scris o parte a acestor povestiri pentru revista americană Collier’s Weekly. Publicate în Statele Unite ale Americii în 1930-1931, acestea au apărut doar postum în limba germană, şaizeci de ani mai târziu.

„Naraţiune comprimată, acţiune, relatare fără înflorituri şi fler pentru senzaţional – iată ce transformă povestirile lui Remarque într-o proză captivantă şi antrenantă, cu un mesaj pacifist care nu este niciodată insistent.” (Frankfurter Allgemeine Zeitung)

„Povestirile din Inamicul sunt considerate astăzi o completare importantă la zugrăvirea bine-cunoscută şi îndelung discutată a Primului Război Mondial din Pe frontul de vest nimic nou şi Întoarcerea din război.” (Thomas F. Schneider)

„În prim-planul acestor texte stau demascarea oricărui fals eroism şi experienţa reală a oamenilor afectaţi de furia războiului.” (Tim Westphalen)

Erich Maria Remarque s-a născut la 22 iunie 1898 în Germania, la Osnabrück. În vremea studenţiei la Universitatea din Münster, Remarque s-a înrolat în armata germană. A luptat în Primul Război Mondial şi a fost rănit de cinci ori. După război, a început să scrie la primul său roman, încercând în acelaşi timp să se întreţină. A fost, pe rând, profesor, pietrar, şofer de maşini de curse, jurnalist sportiv. În 1929 a publicat Pe frontul de vest nimic nou, cartea care va deveni, „fără îndoială, cea mai bună poveste despre Primul Război Mondial”. În numai un an, romanul s-a vândut în peste un milion de exemplare, fiind tradus aproape imediat în douăsprezece limbi şi inspirând două ecranizări de succes, în 1930 şi 2022, câştigătoare a numeroase Premii Oscar. După nici trei ani, cartea a fost interzisă de regimul nazist, sub pretextul că ar aduce prejudicii naţiunii germane, iar Remarque a părăsit ţara, stabilindu-se iniţial în Elveţia, apoi în America. A mai scris nouă romane, toate inspirate de ororile războiului. S-a stins din viaţă în 1970, la Locarno (Elveţia), vegheat de soţia lui, actriţa Paulette Goddard. La Editura Polirom au apărut: Pe frontul de vest nimic nou (2016, 2017, 2022), Noapte la Lisabona (2016, 2019), Soroc de viaţă şi soroc de moarte (2016, 2020), Obeliscul negru (2017), Trei camarazi (2020), „Spune-mi că mă iubeşti...” Erich Maria Remarque – Marlene Dietrich: Mărturii ale unei patimi (2021) şi Întoarcerea din război (2021).