Istoria din cutia de pantofi

Epuizat din stoc
SKU
C210586
23.22 LEI
Pe scurt

„Unde şi când se petrec toate acestea? În două lumi care se întrepătrund mereu în imaginaţia lui Daniel Vighi. Lumea celor vii şi lumea celor morţi, amândouă cu topografiile şi istoriile lor, vălmăşagul de străzi, de case, birturi, văi, dealuri, curţi, câmpuri, depozite, cinematografe, cimitire, săli de bal, biserici, fabrici, SMA-uri, grădini, sate, cartiere, terenuri virane, orăşele, oraşe din Banat, purtând denumiri ciudate, cu o muzică anume, inconfundabilă, populate de un amestec uneori indistinct de naţii şi rase, de limbi şi obiceiuri.” (Adriana Babeti)

Istoria din cutia de pantofi este fascinanta calatorie a Povestasului din prezentul banal si meschin, in timpuri cu parfum oriental si imperial, pe care posteritatea e pe cale sa le stearga definitiv din memoria culturala a doua orase din vestul tarii: Timisoara si Lipova. Printre personajele istorice ale cartii, misticul dervis Husein din Gračanica cerseste la Poarta Azapului din Timisoara, iar cu pomana primita hraneste vrabiile ce i se asaza pe turban. Tot pe atunci, pasa Mehmet intra cu calul in manastirea franciscana din Lipova si-l obliga pe calugarul minorit de acolo sa-i cinte la dracia cu pedale si tuburi careia ghiaurii ii spun orga. Apoi, sali pline la stralucitoarele reprezentatii de opera, baluri fastuoase si tragedii de culise. In turneu in Transilvania, membrii orchestrei lui Strauss-fiul sint luati drept tilhari de drumul mare, deghizati in muzicieni... si multe alte istorii nemaiauzite dintr-o lume ascunsa in ziduri si arhive, aflate in pericol iminent, in asteptarea Povestasului si a curiosului sau ascultator.

Daca vreti sa vizitati Timisoara, sa va umpleti de parfumurile, de amintirile, de neodihna acelor timpuri, incepeti cu aceasta «istorie» a lui Daniel Vighi! Abia la sfirsitul lecturii sint convins ca vi se va face dor de Timisoara (chiar daca n-ati fost niciodata acolo!) si veti urca in primul tren.” (Ovidiu Simonca)

 

„Ceea ce tineti in mina este un pistol-mitraliera Akaem bun pentru gherila apararii patrimoniului istoric urban a doua orase amenintate: Timisoara si Lipova. Autorul cartii duce lupta aceasta, iar gloantele sint proza, ca detonator, si documentul istoric, ca praf de pusca. Trag nadejde ca, dupa ce veti citi cartea, o sa priviti ingaduitori bietele vechituri ce ne insotesc viata pe care o ducem mai mult la mall si la fast-food. Numai ca acolo esti niciunde. Printre darapanaturile istoriei te afli intotdeauna undeva. Important este sa pricepi asta!” (Daniel Vighi)

Mai multe informații
EdituraCartea Romaneasca
Colecție Cartea Românească
ISBN 978-973-23-3028-9
Număr de pagini 176
Formatul cărţii 13x20 cm
Tip copertă broşată
Data apariției 2013
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produs Istoria din cutia de pantofi
Rating-ul tău