Istoria si arta ceaiului

în stoc
SKU
a190062
39.90 LEI
Pe scurt



Laura C. Martin a publicat peste douazeci si cinci de volume din universul peisagisticii, distinse cu nenu­marate premii. De zeci de ani studiaza complexitatea plantelor si participa la emisiuni de televiziune precum Home Matters si Victory Garden. A lucrat ca redactor de specialitate la revistele Atlanta Homes and Lifestyles si Georgia si scrie pentru publicatii diverse, de la American Horticulturist si pana la Better Homes & Gardens.

 

DE LA AMAR LA SUBLIM, ISTORIA OMENIRII INTR-O CEASCA DE CEAI: GUST SI SENZATIE, ELIXIR SI RASFAT, PLACERE, ARMONIE, PURITATE SI LINISTE, FINETE SI MISTER, SPIONAJ, RAZBOAIE SI DOSARE SECRETE, FILOZOFIE, ARTA SI CULTURA SUBTILA A BUNULUI- GUST

 

Verde, negru, alb, rosu, oolong si miere si lapte si frisca, un pachet de dorinte si asteptari implinite intr-un singur cuvant – ceai.

 

Daca ti-e frig, ceaiul o sa te incalzeasca. Daca te-ai incalzit prea tare, ceaiul o sa te racoreasca. Daca esti deprimat, ceaiul o sa te inveseleasca. Daca esti agitat, ceaiul o sa te linisteasca. - William Gladstone (1809-1898), prim-ministru al Marii Britanii



CEAIURI NEGRE

Laptele este o aditie potrivita in cazul unora dintre ceaiurile negre. Luati in considerare notatiile w (cu lapte) sau wo (fara lapte).

  Assam (India). Robust, cu corp plin, folosit in amestecuri, maltuit (w)

  Ceylon (Sri Lanka). Inviorator, corp usor spre mediu, dulce (w sau wo)

  Darjeeling, prima cursa (India). Muscat dulce, inviorator (w sau wo)

  Dian Hong (Yunnan, China). Bogat, condimentat, catifelat (wo)

  Keemun (China). Profund, bogat, cu o tusa de fum (wo)

  Kenilworth (Ceylon). Sprinten, tare (w)

  Lapsang Souchong. Afumat, cu corp plin (w sau wo)

  Nilgiri (India). Catifelat, cu corp plin, o tusa de dulceata, amestecuri (wo)

  Sikkim (la nord de Darjeeling). Fructat, dulce (wo)

 

CEAIURI VERZI

  Bancha (Japonia). Un ceai bun „de fiecare zi“, culoare aurie-deschisa, usor dulce, ierbos

  Dragonwell sau Longjing (China, Japo­nia). De foarte buna calitate, racoritor, sprinten, dulce

  Gunpowder (China, Japonia, Ceylon). Nu­mit astfel din cauza ca e rulat sub forma de bilute; corp puternic, dulce, ierbos

  Genmaicha (Japonia). Amestecat cu orez brun prajit; gust de floricele de porumb 

  Gyokura (Japonia). De foarte buna calitate, culoarea bauturii verde-deschis; dulce, gust de mare

  Hojicha (Japonia). Din frunze prajite, culoarea bauturii chihlimbarie, gust de alune, corp plin

  Hyson (China). Argilos, corp mediu

  Matcha (Japonia). Ceai ceremonial, prelucrat sub forma de pudra; usor, dulce

  Sencha (Japonia). Un ceai „de fiecare zi“ placut, usor astringent, usor dulce

 

CEAIURI OOLONG

  Formosa (Taiwan). Catifelat, corp mediu, fructat

  Imperial (Taiwan). De foarte buna calitate, un gust cu usoara tusa de miere, chihlimbariu, bland

  Ti Kuan-yin sau Iron Goddess of Mercy (Taiwan, China). Bland, bun pentru digestie

  Tung Ting Jade (Taiwan). Catifelat, floral

CEAIURI ALBE

  Silver Needle sau Yin Zhen (Fujian, China). Usor, putin ierbos, exotic si costisitor

  White Peony (China). Usor, bautura limpede, putin ierbos

 

AMESTECURI

  Majoritatea ceaiurilor disponibile azi pe piata sunt amestecuri din diferite tipuri de ceai provenite din diferite regiuni. De exemplu, „English break­fast“ este alcatuit dintr-o combinatie de ceaiuri negre din Nilgiri si din Ceylon. „Irish breakfast“, care e putin mai tare si are o aroma mai indrazneata, e compus din ceaiuri negre din Nilgiri, din China si din Assam. Amestecurile de ceaiuri se realizeaza si apeland la diversi aromatizanti, din categoria fructelor si florilor. „Earl Grey“ este un ceai negru din China aro­mat cu ulei de pergamuta. Aroma­tizantii preferati pe piata sunt iasomia, piersica, portocala, lamaia, hibiscusul, pergamuta, scortisoara, vanilia si migdalele.

 


 






Laura C. Martin a publicat peste douazeci si cinci de volume din universul peisagisticii, distinse cu nenu­marate premii. De zeci de ani studiaza complexitatea plantelor si participa la emisiuni de televiziune precum Home Matters si Victory Garden. A lucrat ca redactor de specialitate la revistele Atlanta Homes and Lifestyles si Georgia si scrie pentru publicatii diverse, de la American Horticulturist si pana la Better Homes & Gardens.

 

DE LA AMAR LA SUBLIM, ISTORIA OMENIRII INTR-O CEASCA DE CEAI: GUST SI SENZATIE, ELIXIR SI RASFAT, PLACERE, ARMONIE, PURITATE SI LINISTE, FINETE SI MISTER, SPIONAJ, RAZBOAIE SI DOSARE SECRETE, FILOZOFIE, ARTA SI CULTURA SUBTILA A BUNULUI- GUST

 

Verde, negru, alb, rosu, oolong si miere si lapte si frisca, un pachet de dorinte si asteptari implinite intr-un singur cuvant – ceai.

 

Daca ti-e frig, ceaiul o sa te incalzeasca. Daca te-ai incalzit prea tare, ceaiul o sa te racoreasca. Daca esti deprimat, ceaiul o sa te inveseleasca. Daca esti agitat, ceaiul o sa te linisteasca. - William Gladstone (1809-1898), prim-ministru al Marii Britanii



CEAIURI NEGRE

Laptele este o aditie potrivita in cazul unora dintre ceaiurile negre. Luati in considerare notatiile w (cu lapte) sau wo (fara lapte).

  Assam (India). Robust, cu corp plin, folosit in amestecuri, maltuit (w)

  Ceylon (Sri Lanka). Inviorator, corp usor spre mediu, dulce (w sau wo)

  Darjeeling, prima cursa (India). Muscat dulce, inviorator (w sau wo)

  Dian Hong (Yunnan, China). Bogat, condimentat, catifelat (wo)

  Keemun (China). Profund, bogat, cu o tusa de fum (wo)

  Kenilworth (Ceylon). Sprinten, tare (w)

  Lapsang Souchong. Afumat, cu corp plin (w sau wo)

  Nilgiri (India). Catifelat, cu corp plin, o tusa de dulceata, amestecuri (wo)

  Sikkim (la nord de Darjeeling). Fructat, dulce (wo)

 

CEAIURI VERZI

  Bancha (Japonia). Un ceai bun „de fiecare zi“, culoare aurie-deschisa, usor dulce, ierbos

  Dragonwell sau Longjing (China, Japo­nia). De foarte buna calitate, racoritor, sprinten, dulce

  Gunpowder (China, Japonia, Ceylon). Nu­mit astfel din cauza ca e rulat sub forma de bilute; corp puternic, dulce, ierbos

  Genmaicha (Japonia). Amestecat cu orez brun prajit; gust de floricele de porumb 

  Gyokura (Japonia). De foarte buna calitate, culoarea bauturii verde-deschis; dulce, gust de mare

  Hojicha (Japonia). Din frunze prajite, culoarea bauturii chihlimbarie, gust de alune, corp plin

  Hyson (China). Argilos, corp mediu

  Matcha (Japonia). Ceai ceremonial, prelucrat sub forma de pudra; usor, dulce

  Sencha (Japonia). Un ceai „de fiecare zi“ placut, usor astringent, usor dulce

 

CEAIURI OOLONG

  Formosa (Taiwan). Catifelat, corp mediu, fructat

  Imperial (Taiwan). De foarte buna calitate, un gust cu usoara tusa de miere, chihlimbariu, bland

  Ti Kuan-yin sau Iron Goddess of Mercy (Taiwan, China). Bland, bun pentru digestie

  Tung Ting Jade (Taiwan). Catifelat, floral

CEAIURI ALBE

  Silver Needle sau Yin Zhen (Fujian, China). Usor, putin ierbos, exotic si costisitor

  White Peony (China). Usor, bautura limpede, putin ierbos

 

AMESTECURI

  Majoritatea ceaiurilor disponibile azi pe piata sunt amestecuri din diferite tipuri de ceai provenite din diferite regiuni. De exemplu, „English break­fast“ este alcatuit dintr-o combinatie de ceaiuri negre din Nilgiri si din Ceylon. „Irish breakfast“, care e putin mai tare si are o aroma mai indrazneata, e compus din ceaiuri negre din Nilgiri, din China si din Assam. Amestecurile de ceaiuri se realizeaza si apeland la diversi aromatizanti, din categoria fructelor si florilor. „Earl Grey“ este un ceai negru din China aro­mat cu ulei de pergamuta. Aroma­tizantii preferati pe piata sunt iasomia, piersica, portocala, lamaia, hibiscusul, pergamuta, scortisoara, vanilia si migdalele.

 


 



Mai multe informații
EdituraBaroque Books & Arts
Colecție Savoir-vivre
ISBN 978-606-8977-22-5
Număr de pagini 248
Tip copertă necartonata
Data apariției 2018
0
Rating:
0% of 100
Scrie o recenzie
Spune-ne părerea ta despre acest produsIstoria si arta ceaiului
Rating-ul tău